Koronavirüs belirtileri pandemi döneminde takip edilen konuların başında geliyor. Yüksek ateş ve boğaz ağrısı kanıtlanmış belirtileri olan koronavirüste, bilim insanları yeni belirtiler hakkında ayrıntıları paylaşıyor. Boğaz ağrısı, ishal, tat ve koku kaybının corona virüs belirtisi olup olmadığı ise en fazla merak edilen konuların başında geliyor. Grip ve koronavirüs belirtileri arasındaki farklar ise sonbahar döneminde bilinmesi gerekenler. Peki, boğaz ve baş ağrısı koronavirüs belirtisi mi? İşte, corona virüs günlük belirtileri hakkında ayrıntılar.
#Koronavirüs Belirtileri Neler?Koronavirüs salgını dünya genelinde etkisini arttırırken yeni belirtilerde ortaya çıkmaya devam ediyor. İnternette en çok merak edilen belirtiler ise 'ishal ve baş ağrısı'nın koronavirüs belirtisi olup olmadığı.. Peki Corona virüs belirtileri neler? İşte güncel belirtilerin listesi ve detaylar
#Corona Virüs BelirtileriOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#ErisCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıBundan üç yıl önce bir anda dünyanın odak noktası haline gelen koronavirüs, şimdilerde normalleşmiş olsa da halen hayatımızın bir parçası. Bu virüsle ilgili bilimsel çalışmalar da halen devam ediyor. Öyle ki bilim insanları şimdiye kadar görülen en uzun süre koronavirüs enfeksiyonunu taşıyan hastayı aramak için kolları sıvamış durumda. Peki neden? İşte ayrıntılar...
#SağlıkÖzel bir rehabilitasyon merkezinde fizyoterapist olarak çalışan Sait U., hastaneye gitmeden 4 gün iş göremez raporu alıp tatil yaptı. İşyeri sahibi Mehmet Evrim de Sait U.’nun plajda çekilmiş fotoğraflarını tespit edince suç duyurusunda bulundu. Sait U. hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
#Mehmet EvrimKonya’da özel bir rehabilitasyon merkezinde fizyoterapist olarak çalışan Sait U. (37), hastaneye gitmeden 4 gün iş göremez raporu alıp, tatile gitti. Durumdan şüphelenen iş yeri sahibi Mehmet Evrim de, Sait U.'nun hastaneye rapor almaya hiç gitmediğini ve Mersin'de plajda çekilmiş fotoğraflarını tespit edince, suç duyurusunda bulundu. Savcılık tarafından yapılan soruşturmanın ardından Sait U., 15 yıla kadar, raporu düzenleyen doktor Ömer Tayyip Ç. ve tanıdığı hemşire Esra T., 11’er yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.
#Sağlık RaporuTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkBilim insanları yarasalarda gizlenen 'Kiwira' isimli yeni bir virüs keşfettiler. Hantavirüs ailesinden gelen bu virüs için çalışmalara başlayan bilim insanları, virüsün insanlara bulaşma olasılığının iyi incelenmesi gerektiğini belirtiyor.
#YarasaAfrika'da dünyanın en ölümcül hastalıklarından birinin ortaya çıkması yeni bir salgın mı geliyor korkusu yarattı. 'Marburg’ virüsünden ölen iki hastanın haberini alan Dünya Sağlık Örgütü acilen harekete geçti.
#MarburgDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidKoronavirüs salgını tüm dünyaya kâbus dolu yıllar yaşatmakla kalmadı birçok başka salgını da çeşitli sebeplerle tetiklemiş oldu. Dünyada yayılan aşı karşıtlığı akımı ve koronavirüs salgınının etkisiyle duran aşılama kampanyaları özellikle çocukları büyük bir tehlike altına sokuyor. Kızamık hastalığı için alarm çanları çalmaya başladı…
#Kızamık SalgınıPandemi etkisini son günlerde azaltrarak devam ettirse de koronavirüs belirtileri sürekli değişime uğrayarak gündemdeki yerini koruyor. Peki, corona belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve kaç gün sürer? İşte Sağlık Bakanlığı tarafından açıklamalar...
#Corona Belirtileri2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünya bir kez daha alarma geçmiş durumda. XE isimli yeni bir varyantın göründüğü İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) semptom listesini güncelledi. İşte listeye eklenen 9 yeni koronavirüs belirtisi...
#KoronavirüsOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKış aylarıyla birlikte covid-19 varyantlarının yanında yeniden domuz gribi (influenza) vakaları ortaya çıkmaya başladı. Belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösteren domuz gribi öldürücü ve bulaşıcı mı merak ediliyor. Peki, domuz gribi nedir, belirtileri nelerdir? İşte domuz gribi tedavisi ve detaylı bilgiler...
#Domuz GribiVolkan patlamasının ardından halkın yaralarını sarmaya çalıştığı ada ülkesi Tonga için bilim insanlarından korkutan bir uyarı geldi. Uzmanlar patlaması sonrası beklenen kükürt dioksit ve nitrojen oksit oluşturan asit yağmurlarının daha uzun vadeli bir çevre felaketini meydana getirmesinden endişeli. Ayrıca bölgede deniz suyunu zehirleyen volkanik atıklar hem ekonomi hem de turizm için büyük bir risk oluşturuyor.
#Tonga