Herkesin kafasında soru şu: Normalleşme ne zaman? Bilelim ki her şey gibi pandeminin de kendine özel bir matematiği var. Ve o matematik bize normalleşmenin elimizdeki rakamlarla en azından şimdilik mümkün olmadığını söylüyor. Dahası, konuştuğum halk sağlığı uzmanları -ki pandemi matematiğini en iyi onlar bilirler- günde 5-7 bin arasında gelip giden vaka sayılarıyla değil tamamen normalleşmek, kademeli normalleşmenin bile mümkün olamayacağını söylüyor. Kısacası başlıktaki sorunun yanıtını yetkililer değil, biz vereceğiz. Kurallara daha sıkı, daha samimi, daha kalıcı ve içselleştirilmiş bir uyum dinamiği geliştirerek vaka sayılarını düşürmek ve yavaş da olsa normalleşmek bizim elimizde.
#YAZARÇin’den getirilen 3 milyon dozluk koronavirüs aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’ndaki analiz sonuçlarında sona gelinirken aşıları taşıyacak TIR’lar da hazırlandı. Aşılama önce sağlık çalışanları, 65 yaş üstü, emniyet mensupları, öğretmenler, huzurevi çalışanlarına yapılacak. Aşı yapılanlara “hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma” amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak. Beştepe’de toplanan yeni yılın ilk kabinesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin’den alınan 3 milyon koronavirüs aşısının bu hafta sonuna kadar yapılmaya başlanacağını söyledi.
#KoronavirüsBir süredir gündeme gelen koronavirüs aşısının vatandaşlar ve sağlık çalışanları için ne zaman uygulanacağı hakkındaki araştırmalar yoğunlaşmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklama ile bu soruya açıklık getirdi. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman vurulacak?
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Vurulacak?Corona virüs aşısının uygulanacağı tarih son gelişmeler ile takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta Çin'den gelen korona virüs aşısının Acil Kullanım Onayı başlarken uygulanan aşının sonuçları değerlendiriliyor. Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Koca, koronavirüs aşısı için e-Nabız, MHRS gibi mecralar üzerinden haberdar olunacağını ve MHRS üzerinden randevu alarak hiçbir ücret ödemeksizin korona virüs aşısının yapılacağını söyledi. Korona virüs aşısı ilerleyen günlerde uygulanacak. İşte, korona virüs aşısıyla ilgili yapılan son açıklamalar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman YapılacakSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pekin gümrüğünde görülen Kovid-19 vakası sebebiyle gümrük hareketliliğine geçici olarak ara verildiğini, bu nedenle aşıların gelişinin ertelendiğini bildirdi. Bu gelişmenin ardından, günlerdir aşının gelişine odaklanan vatandaşlar, aşıların geliş tarihini araştırıyor. İşte, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklaması...
#Koronavirüs AşısıTüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs için çalışmaları uzun bir süredir devam ediyordu. Koronavirüs aşısı çalışmalarının sonuç vermeye başlaması Türkiye’de de heyecan yarattı. Geride bıraktığımız hafta aşı ve mutasyon gündemiyle toplanan Bilim Kurulu toplantısı ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı çalışmalarıyla ilgili son durumu paylaştı. Koca, Çin aşısının Türkiye’ye geleceği tarihi. İşte koronavirüs aşısıyla ilgili son çalışmalar…
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Gelecek?Çin aşısı ne zaman gelecek? Koronavirüs aşısı Türkiye'nin salgın gündeminde yer almaya devam ediyor. Coronavirüste vaka sayısı bazı illerde halen artış göstermeyi sürdürürken Sağlık Bakanlığı aşılama takvimini planladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından corona virüs aşısının Türkiye'ye geleceği tarih için 11 Aralık'ı işaret gösteren Sağlık Bakanı Koca, yeni açıklamalarda bulundu. Aşının şuan depolarda hazır olduğunu belirten Koca, aşılamanın yılın ilk haftası yapılacağını söyledi. İşte, corona virüs aşısında son durum ve aşılamanın başlayacağı tarihle ilgili ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman YapılacakSon dakika haberi... Koronavirüs aşısı ne zaman gelecek? Tüm Türkiye'nin büyük umutla beklediği koronavirüs aşısında olumlu haberler peş peşe geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı değerlendirmelerde, coronavirüs aşısının ücretsiz olacağını ve gruplandırılacak uygulanacağını belirtti. Çin'den 3-4 gün içerisinde gelecek Kovid-19 aşısı, 2 hafta boyunca Halk Sağlığı ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında güvenlik testlerine tabi tutulacak. İşte, SinoVac coronavirüs aşısıyla ilgili yapılan son değerlendirmeler.
#Kovid-19 Aşısı Ne Zaman Gelecek?Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, rutin ama bir o kadar da kritik Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilerin karşısına geçti. "Koronavirüs aşısı ne zaman Türkiye'ye gelecek", "Yılbaşı gecesi sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı", "Kısıtlamalar genişletilecek mi" gibi tüm Türkiye'nin merak ettiği soruları bir bir yanıtladı. İşte, Bakan Koca'nın koronavirüs gündemine ilişkin yaptığı açıklamalardan öne çıkan noktalar...
#KoronavirüsAnkara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Balık, "Aşı, ikinci dozdan 10 gün sonra korumaya başlıyor. Bu süreden daha önce virüsle karşılaşanlar enfeksiyon almış olabilir." dedi.
#KoronavirüsKoronavirüs aşısında son durum gündemde yer almaya devam ediyor. Covid 19 aşılarıyla ilgili art arda gelen sevindirici haberler salgını yenmek için dünyada ve ülkemizde umutları arttırdı. Aralık, ocak, şubat ayında Çin menşeli 50 milyon Sinovac aşısının gelmesi beklenirken gözler koronavirüs aşısının fiyatına çevrildi. Sağlık Bakanı Koca, 11 Aralık’tan sonra aşı uygulamalarının başlayacağını söyledi. Peki, koronavirüs aşısının fiyatı ne kadar olacak? İşte, koronavirüs aşısının fiyatı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne KadarSon dakika haberi... Coronavirüs aşısında son gelişmeler dünyada olduğu gibi ülkemizde de yakından takip ediliyor. Tüm dünyanın umutla beklediği aşıda son aşamaya gelinirken Türkiye'de uygulanacak olan korona virüs aşısında tarih belli oldu. Aralık-ocak-şubat ayında Çin menşeli 50 milyon Sinovac aşısının gelmesi planlanırken, gözler coronavirüs aşısının fiyatı çevrildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, aşının sağlık çalışanlarından başlamak üzere riskli gruplar ve enfeksiyonu yayma potansiyeli yüksek olan kesimlere uygulanması planlanıyor. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman yapılacak? İşte, aşının fiyatı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman GelirKoronavirüs aşısı için geri sayım başladı. Aşının öncelikle hangi gruplara yapılacağına dair henüz bir kriter belirlenmemiş olması ise kafalarda soru işareti yaratıyor. Sağlık Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Başer, “Aşıya özel bir komite oluşturularak, en kısa süre içinde aşının ilk olarak hangi gruplara yapılacağına dair hazırlık yapılmalı” diyor.
#KoronavirüsTüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs aşısı için son dakika gelişmeleri art arda gelmeye devam ediyor. Pfizer ve BionTech firmalarının yapmış olduğu aşı keşfi açıklamasının ardından tüm dünyanın gözü kulağı aşının çıkacağı tarihe çevrilmişti. Firma yetkilileri ve Alman yetkililerin yapmış olduğu açıklamaya göre aşının üretimi için kollar sıvandı. Bu açıklamaların akabinde pek çok vatandaş ise Koronavirüs aşısı ne zaman gelecek sorusuna cevap aramaya başladı. Peki, Türkiye'ye Koronavirüs aşısı ne zaman gelecek? İşte, o detaylar
#KoronavirüsDSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre'nin Cenevre kentinde bugün sona eren, DSÖ Yönetim Kurulu'nun "Kovid-19 ile mücadele özel oturumu"nda konuştu.DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı bir aşının yıl sonuna kadar hazır olabileceğini bildirdi.
#DSÖKoronavirüs aşısında son durum bilgileri takip ediliyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşanların sayısı 30 milyon 870 bine, salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 958 bine, iyileşenlerin sayısı ise 22 milyon 469 bine ulaştı. Tüm dünyada bunlar olurken, aşı çalışmalarının ne durum da olduğu da merak konusu oldu. ABD, Rusya ve Çin gibi ülkelerin aşı çalışmalarında aşamalar devam ediyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs aşısıyla ilgili yaptığı açıklamada, aşının 2021'de piyasaya sürüleceğini duyurdu. Peki, koronavirüs aşısı ne zaman çıkacak?
#Koronavirüs AşısıPandemiden çıkışın umudu Kovid-19 aşısı için çalışmalar sürüyor. Dünya genelinde 30 Kovid-19 aşı adayı klinik denemelerle insanlar üzerinde test edilirken, 139 aşı adayı klinik öncesi geliştirme aşamasında bulunuyor. Peki, Koronavirüs aşısı ne zaman bulunacak?
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Bulunacak?Corona virüsü aşısı ne zaman bulunacak? Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında bilim insanlarının aşı çalışmaları devam ediyor. Ülkelerin aşı çalışmaları devam ederken, Türkiye ve Rusya'dan umutlandıran açıklama geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko arasında yapılan görüşmeyle, Covid-19 aşısı geliştirme konusunda işbirliği ve ortak klinik çalışmalara başlama kararı alındı. İşte, korona virüs aşı ve ilaç tedavisiyle ilgili bilgiler.
#Corona Aşısı Çıktı MıDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-Çiçeğiİlk keşfedildiğinde duvarlarındaki izleri gören araştırmacılar bunların içeride altın ya da başka değerli taşlar arayan kişiler tarafından yapıldığını düşünmüştü.180’lerin hemen başında ise bu tuhaf mağara ölümlerle anılmaya başladı.
#MağaraYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#Kedilerin Sağlığa EtkisiABD’de bir doktor, yakın zamanda kedisini kaybeden ve kendini çok yalnız hissettiğini söyleyen bir hastasının reçetesine ilaçların yanı sıra 'Kedi sahiplenin' yazdı. Bunun bir şaka olmadığının altını çizen doktor, kedilerin insanları iyileştirdiğini söyledi. Kediler gerçekten insan sağlığına iyi geliyor mu? Bu etkiler sadece ruhsal mı yoksa kedilerin fiziksel anlamda da iyileştirici güçleri var mı? Bilim bu konuda ne diyor?
#KediSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 9 kişide yeni varyant Eris tespit edildiğini açıklaması üzerine Kovid'de son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Eylül ayı itibariyle Kovid'de Eris varyantı kaynaklı yeni bir dalgaya girildiğini, şu anda da Omicron'un alt varyantı olarak bilinen yeni varyantların baskın olduğunu düşündüklerini söyledi. Yavuz maske zorunluluğu veya yeni kapanmaların gündemde olmadığını kaydetti.
#ErisAlmanya genelinde hastanelerde yaz sonunda düşük seviyede de olsa koronavirüs enfeksiyonu geçiren hasta sayısı arttı. Alman Hastaneleri Federasyonu (DKG), henüz bir koronavirüs salgını dalgasından bahsedilemeyeceğini belirtirken, özellikle riskli gruptakilerin aşı olmalarını tavsiye etti. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser de virüse yakalandığını duyurdu.
#ALMANYACovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı Pişmanlığı