Corona virüsü belirtileri nelerdir? Corona virüsü nasıl anlaşılır? Koronavirüs bulaşma yolları nelerdir? gibi sorular, ülkemizde corona virüsü hakkında bilgi edinmek isteyenler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Uzmanlar, Corona virüsü belirtileriyle ilgili de yeni veriler ortaya koyarken, ancak diğer hastalıklarla benzer belirtilere sahip olan Corona virüsünde kesin yargıya yapılan testlerle varılabiliyor. Corona virüsü belirtileri, Türkiye'de corona virüs gündemiyle beraber araştırılan konuların başında yer almaya devam ediyor. Korona virüs semtomlarıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yaptığı değerlendirmelere göre, öksürük ve yüksek ateş corona virüsü belirtilerinin en önemli belirleyicilerinden. 14 güne kadar kuluçka süresi olduğu bilinen Covid 19 yani corona virüsünde baş ağrısının corona belirtisi olup olmadığı son günlerde gündeme gelirken, korona virüsünün nasıl bulaştığı da merak konusu oldu. Peki, korona virüsü belirtileri nelerdir, corona nasıl anlaşılır ve kaç günde ortaya çıkar? Koronavirüs baş ağrısı yapar mı? İşte korona virüs belirti takvimi ve konuyla ilgili merak edilen bilgiler...
#Corona VirüsüCorona virüsü belirtileri, Türkiye'de corona virüs gündemiyle beraber araştırılan konuların başında yer almaya devam ediyor. Korona virüs semtomlarıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yaptığı değerlendirmelere göre, öksürük ve yüksek ateş corona virüsü belirtilerinin en önemli belirleyicilerinden. 14 güne kadar kuluçka süresi olduğu bilinen Covid 19 yani corona virüsünde baş ağrısının corona belirtisi olup olmadığı son günlerde gündeme gelirken, korona virüsünün nasıl bulaştığı da merak konusu oldu. Peki, korona virüsü belirtileri nelerdir, corona nasıl anlaşılır ve kaç günde ortaya çıkar? Koronavirüs baş ağrısı yapar mı? İşte korona virüs belirti takvimi ve konuyla ilgili merak edilen bilgiler...
#Corona BelirtileriCorona Virüsü ile ilgili son durum merak edilirken, vaka ve ölüm sayısı her geçen gün artıyor. Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra kısa bir süre içerisinde salgın sağlık problemi haline gelen ve aynı oranda endişe yaymaya devam eden koronavirüs sebebiyle pek çok ülkede ölümler yaşanıyor. Virüs sebebiyle Çin’in ardından özellikle Güney Kore, İran ve İtalya alarmda. Corona virüsü aşısı ve tedavisi heyecanla beklenirken Kanal D ekranlarında yayınlanan ‘Balçiçek İle Doktor Can Kurtaran’ programına konuk olan Prof.Dr. Canan Ağalar, Corona Virüsü nedir?, Koronavirüsünden korunma yolları nelerdir?, Korona virüsü belirtileri nelerdir? Corona Virüsü nasıl önlenebilir? gibi merak edilen pek çok soruyu yanıtladı. İşte, koronavirüsü ve korunma yöntemleriyle ilgili merak edilenler.
#Corona VirüsüŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#ŞapAntalya’da zatürre, influenza, arena, RSV, korona vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuğçe Tural Kara, özellikle 5 yaş altı çocukların risk grubunda olduğunu söyledi. Kara, hastalık döneminde çocukların okula gönderilmemesi gerektiği konusunda aileleri uyardı.
#ANTALYAPCR testi zorunluluğu kaldırıldı mı, sorusunun yanıtı İçişleri Bakanlığı'nın açıklaması ile gündeme geldi. COVID-19 salgınının yayılım hızını kontrol altında tutmak amacıyla ülkeye girişlerde uzun süredir uygulanan koronavirüs test zorunluluğu için yeni karar alındı. Yayınlanan genelgede, Sağlık Bakanlığının yazısı ve yeni gelişmeler doğrultusunda ülkeye girişte uygulanacak tedbirlerde bazı değişikliklere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Peki, uçaklarda PCR testi zorunlu mu, koronavirüs test zorunluluğu kalktı mı? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Pcr TestiDünya henüz koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmamışken 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü (monkeypox), yeni bir pandemi endişesine neden oldu. Prof. Dr. İsmail Balık ile Prof. Dr. İftihar Köksal, bu yeni virüsle ilgili en merak edilenleri Hürriyet için yanıtladı...
#Maymun ÇiçeğiCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiDünya, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa kilitlenmişken koronavirüs salgının etkileri de devam ediyor. Omicron etkisiyle vaka sayıları artış göstermeye devam ediyor. Avustralya'da yeni ortaya çıkan ve şimdiden 2 kişinin ölümüne sebep olan JEV salgını ise korku yarattı.
#AvustralyaTüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 hızlı yayılan yeni varyantlarıyla tehdit oluşturmaya devam ediyor. Eğitimden, sosyal hayata her konuda insanları etkileyen virüs sportif aktiviteleri de etkisi altına alıyor. "Covid-19 geçirdikten ne kadar süre sonra rutin antrenman düzenine geçilmeli?" sorusu ise hastalığı geçirenlerin aklındaki sorulardan sadece biri. Biz de uzmanlarla spor ve omicron hakkında tüm merak edilenleri konuştuk.
#COVID-19Flurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmicron varyantı çıktığı günden bu yana o kadar hızlı bir şekilde yayıldı ki, bilim insanları dahi bu hızın karşısında şaşkın. Omicron’la ilgili her gün yeni bir bilgi gelmeye devam ederken bir yandan da bu yeni varyantı anlamak ve ondan korunmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Aşıların koruyuculuğu Omicron’a karşı düştü mü? Covid geçirenler Omicron’dan korunuyor mu? Ülkemizde durum ne? Çocuklar daha mı fazla enfekte oluyor? Prof Dr. Derya Unutmaz'ın "İnsanlığın karşılaştığı en bulaşıcı virüs' olarak tanımladığı Omicron hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanlarına sorduk
#KoronavirüsKoronavirüse karşı, Merck firması tarafından geliştirilen 'Molnupiravir' adlı ilacın Faz-3 çalışmaları belli oldu. Klinik araştırmanın sonuçlarına göre ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini neredeyse ortadan kaldırıyor. Artık onay bekleyen ilaç için şimdiden ABD, Avustralya ve Singapur sipariş bile verdi. Peki Molnupiravir ilacı salgının seyrini değiştirebilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsMaske, mesafe ve hijyen kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle grip vakaları geçen yıla oranla yüzde 40 arttı. İki hastalığın belirtileri çok benzediği için de vatandaşta “grip mi yoksa COVID-19 mu” olduğu konusunda kafa karışıklığı başladı. “COVID-19 ve grip nasıl ayırt edilir” diye uzmanlara sorduk. İşte yanıtlar:
#GripSon zamanlarda ağır bir soğuk algınlığı yaşayıp, Covid-19 testiniz negatif çıktıysa yalnız değilsiniz. Dünya genelinde bir çok insan yaşadığı ağır grip ve soğuk algınlığından şikayetçi. Uzmanlar ağır enfeksiyonların sebebini koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasına bağlıyor.
#GripSon zamanlarda havaların değişkenlik göstermesi grip ve nezle salgınını da beraberinde getirdi. Burun akıntısı, baş ağrısı gibi nezle ve grip belirtileri koronavirüs ile benzerlik gösterdiğinden hemen herkesin aklında aynı soru yer ediniyor: Korona mıyım grip mi? Covid-19 ve grip semptomları fark gösterir mi? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Özgür Avinçsal, koronavirüs ile grip ve nezle belirtileri arasındaki farklar neler anlattı.
#Koronavirüs BelirtileriKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSTıp'ta hastalıklar belirli kategorilere alınmış ve o şekilde değerlendirilmektedir. Tıp dilinde infeksiyon da bilinen hastalı türlerinden bir tanesidir. İnfeksiyon hastalıklarının ne olduğu ve infeksiyonun enfeksiyondan ne farkının olduğu merak edilmektedir. Peki, infeksiyon nedir? İnfeksiyon hastalıkları nelerdir? İnfeksiyon ile enfeksiyon arasında yer alan temel farklılıklar nelerdir? İşte infeksiyon hastalıkları ile ilgili tüm detaylar.
#İnfeksiyon Nedir?BioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozWuhan Viroloji Laboratuvarı'nın sorumlusu Prof. Shi Zhengli, sessizliğini bozdu. Çin - Koronavirüs bağlantısı hakkında ortaya atılan iddiaların merkezinde olan isim, laboratuvar teorisi hakkında net açıklamalarda bulundu.The New York Times'ta yer alan habere göre, hakkındaki iddialar nedeniyle 'yarasa kadın' olarak da anılan Shi, laboratuvarlarda yeterince güvenli olmayan yarasa koronavirüsleri ile riskli deneyler yapıldığı suçlamasını reddetti.
#DünyaKoronavirüsün vücutta yol açtığı hasarlar hâlâ araştırılıyor. Virüsün, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar da dahil olmak üzere birçok organa etki ettiğine dair birçok araştırma yayımlandı. Bu yaygın etkilerin yanında, daha nadir sonuçlar da meydana gelebiliyor. Peki oluşan hasarlar kalıcı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı…
#Saç Dökülmesi‘SARS-CoV-2 Akut Solunum Yolu Hastalığı’ için şu anda kesin bir tedavi yolu mevcut değil. Hastalarda semptomlara dayalı ve etkilenen organa özgü tedavi şekli uygulanmaktadır. Bakteriyel bir durum meydana gelirse, antibiyotik verilir. Gerçekleştirilen tedavi, ateş, kuru öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin hafifletilmesine odaklanır.
#SARS-Cov-2 Akut Solunum Yolu HastalığıÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-DimerEv içinde maske yok mesafe yok ama koronavirüs bulaş riski çok. Son günlerde uzmanlar da sık sık “Ev içi bulaşlara karşı tedbirli olalım” çağrısında bulunuyor. Peki, nedir bu ev içi bulaş meselesi? Salgının bu kadar yayılmasında ne kadar etkili?
#Ev İçi BulaşBrezilya'da salgının ortaya çıkardığı tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor. Özellikle ‘P1’ olarak adlandırılan varyant ülkede salgını bir bilinmeze doğru sürüklüyor. Hatta bu varyant Türkiye dahil olmak üzere 25'ten fazla ülkede de bulunuyor. Uzmanlar Brezilya varyantını, Brezilya'da yaşayan Türkler ise ülkedeki son durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Brezilya