Ağustos ayının başından bu yana şehirlerarası yolcu taşımacılığında kazaların sayısında endişe verici bir artış gözlemleniyor. Her geçen gün yeni bir kaza haberi gündeme gelirken, bu durum hem yolcular hem de trafik güvenliği uzmanları arasında büyük bir kaygıya yol açtı. Son 5 yılda ise şehirlerarası yolcu taşımacılığında meydana gelen bin 347 ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası, dikkate değer bir istatistik oluşturuyor. Ardı ardına yaşanan bu faciaların ardından, gözler otobüs firmalarına ve genel yol güvenliğine çevrildi. Peki, bu kazalar neden yaşanıyor ve nasıl önlem alınmalı?
#Otobüs KazalarıAntalya'da düzenlenen 31'inci Ulusal Dermatoloji Kongresi'nde konuşan Prof. Dr. Durdu, "Hekimler olarak eskiden 1- 2 vaka görürken, 'Halen Türkiye'de uyuz varmış' diye söylerdik. Şu an, günümüzde polikliniğe gelen hasta sayısını 40 olarak ele alırsak; bunun en az 3- 4'ü uyuz vakası olmaktadır. Bazı klinikler, gelen hastanın yüzde 30-40'ını uyuzun oluşturduğunu söylüyor. Kesin verileri almak için bildirimi zorunlu hale getirip, bakanlıkça verilerin verilmesi lazım. Bu konuda bazı çalışmalar yapılmış. Son 3- 4 yıl içerisinde 30- 40 kat arttığı ile ilgili veriler var" dedi.
#UyuzDünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son rapora göre ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan yüksek tansiyon, tüm ülkelerde alarm verici boyuta ulaştı. Rapora göre her üç kişiden biri tansiyon hastası ve bunların yüzde 80’i etkili tedavi görmüyor. Peki yüksek tansiyon neden bu kadar arttı? Hastalığın ülkemizdeki seyri nasıl? Artık gençlerde de yüksek tansiyon görülüyor mu? DSÖ’nün verileri ışığında konuyu uzmanlarla masaya yatırdık…
#SağlıkVictoria Danson, uzun süredir bir inflamatuar bağırsak hastalığı olan Crohn ile mücadele ediyor. Tüm sindirim yolunu etkileyen ve ölümcül de olabilen Crohn hastalığı, Danson’ın tüm hayatını değiştirdi. "Şehir hastalığı" olarak bilinen Crohn’un dünyada görülme sıklığı artıyor. Uzmanlara göre Türkiye’de de Crohn büyük şehirlerden kırsala doğru artışını sürdürüyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? İşte Victoria Danson'ın yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkVücutta yeterli miktarda demir minerali bulunmaması olarak tarif edilen demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına ve ‘kansızlık’ ya da ‘anemi’ denen soruna neden oluyor. Yeni bir araştırmaya göre ABD'deki her 10 genç kadından yaklaşık dördünde, demir eksikliği bulunuyor. Uzmanlar Türkiye’deki durumun daha da endişe verici boyutta olduğunu söylüyor. Peki demir eksikliği neden son yıllarda bu kadar arttı? Hangi hastalıkların ilk sinyali olabilir? Bunun gibi pek çok soruya uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgının iki buçuk yılın ardından hala küresel bir acil sağlık durumu olmaya devam ettiği bildirdi. DSÖ’nün bağımsız uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi, son iki haftada DSÖ'ye bildirilen vakaların yüzde 30 arttığını ancak büyük ölçüde aşılardan kaynaklanan artan nüfus bağışıklığının hastaneye yatışları ve can kayıplarını azalttığını belirtti.
#Koronavirüsİngiltere'de son 24 saatte 52 bin 9 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edilmesiyle 17 Temmuz'dan bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. İngiltere'de kış boyunca Kovid-19'la mücadele planı kapsamında hazırlanan stratejiye göre, halihazırda yürürlükte olan "A planı"na devam ediliyor. Artan vakalarla birlikte "B planı'nın devreye alınıp alınmayacağı ise merak konusu...
#İngiltereİngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hala tehdit olmaya devam ettiğini belirterek, kış aylarında günlük 100 bin Kovid-19 vakası görülebileceği uyarısında bulundu.
#İngiltere Sağlık BakanıAstraZeneca aşısını geliştiren ekip, Oxford aşısının yeni ve değiştirilmiş bir versiyonunun Delta koronavirüs varyantını hedef alacak şekilde geliştirildiğini açıkladılar. Delta aşısının ne zaman kullanımda olacağı içinse henüz net bir açıklama yapılmadı.
#KORONAVİRÜSTüm dünyayı saran korona salgını herkesi evlere hapsetti. Salgınla birlikte evdeki şiddet olaylarında da artış gözlendi. Ancak Berlin’de açıklanan Polis istatistikleri korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. 2020 yılında çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar ürkütücü boyutta arttı. Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Holger Münch ve Federal Hükümet Çocuk istismarıyla mücadele sorumlusu Johannes-Wilhelm Röring, 2020 istatistiklerini açıkladı. Buna göre 2020 yılında 152 çocuk hayatını kaybederken, çocuk pornosu bağlamındaki suçlar yüzde 53 oranında artış gösterdi.
#Holger MünchSağlık Bakanlığı'nın yayınladığı koronavirüs vaka haritasında en çok vaka görülen dördüncü il olan Rize'de çay göçü nedeniyle tedirginlik yaşanıyor. Rize’de, köy evlerindeki aile içi toplu buluşmaların vaka artışlarına neden olduğu belirlendi.
#RizeKocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından İngiliz mutasyonlu koronavirüs tanısı koyulan 56 hastadan alınan örneklerin genetik haritaları çıkarıldı. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıklayan ve bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlanıldığını belirten Savlı, "56 hastamızda 243 ayrı mutasyon izledik ve bunların farklı kombinasyonlar halinde hastalara dağıldığını gördük. Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük" dedi. Ayrıca bu çalışmada koronavirüsün henüz Türk varyantı denilebilecek mutasyona da uğramadığı belirlendi.
#İzmitSağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre Rize'de de koronavirüs vaka sayısından artış yaşanıyor. Sayının artmasında aile içi bulaşın en önemli neden olduğu belirtildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, "Testlerde artan vakalar aynı soy isimlerde kümeleniyor, aile içi bulaşlar çok fazla" uyarısında bulundu. Mart ayı başında en az vakanın olduğu kentlerin başında gelen Hakkari’de de yükseliş yeniden başladı, polisler zırhlı araçlardan uyarı anonsları yapıyor.
#RizeKoronavirüs vaka artışı bir haftada yüzde 73 artış ile Türkiye'de ilk 5 il arasına giren Kırklareli'de vakaların yüzde 80-90'ını çalışan kesimin oluşturduğu ortaya çıktı. Kırklareli Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Taner Pehlivan, "Aile içinde de bulaş oluyor belli bir süre sonra ama vakalar hep çalışan insanlardan çıkıyor. İş yerlerinde hastalığı kapıyorlar ve daha sonra da ailede diğer çevrelerine yayıyorlar. İş yerlerinden kaynaklı bir bulaş söz konusu. Vakaların yüzde 60-70'ini 20 ile 40 yaş arasındakiler oluşturuyor" dedi.
#KırklareliSağlık Bakanlığı'nın yayınladığı vaka haritasında 3 haftadır zirvede olan Samsun alarm veriyor. Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, Samsun'da İngiliz varyantı mutant virüsün yaygın olduğunu, ayrıca kentte 20 Afrika mutantı vakanın tespit edildiğini söyledi.
#SamsunSağlık Bakanlığı'nın paylaştığı vaka yoğunluk haritasına göre nüfusa oranla en çok vakanın görülen iller arasında Samsun'da yerini aldı. Samsun Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, kentte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka artışı nedeniyle yoğun bakım doluluk oranında yüzde 70'in üzerine çıktıklarını belirterek, vatandaşları uyardı.
#CoronaABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), korona aşısı yaptıranların sayılarındaki artışa bağlı olarak maske ve sosyal temas kısıtlamalarında gevşemeye gidileceğini açıkladı. Ancak Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Türkiye için bu gevşemenin geçerli olmadığını söyledi:
#Gazetehaberleri