Konularına ve birçok değişik çeşide bağlı olarak kitap türleri değişkenlik gösterir. Böylece her insan kendi zevkine hitap eden farklı kitapları okuma imkanı elde eder. Pek çok alana hitap eden ve değişik konuları ele alan kitaplar, farklı türlere günümüzde ayrılmış durumda. Peki, kitap türleri nelerdir? Kitap çeşitleri ve isimleri hakkında bilgiler.
#Kitap Türleri Nelerdir?Tüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği (TUTDER) Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, tatilde geç uyanan çocukların okul döneminde güne erken başlayabilmesi için uyku ve uyanıklık dönemlerinin düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Çünkü geç yatıp erken kalkma ile kısalan uyku süresi çocuklarda okul başarısızlığına sebep oluyor" diye konuştu.
#Uyku DüzeniAşkım Kapışmak ile Danla Biliç, Kapışmak’ın yaptığı bir beden dili analizi sonrası karşı karşıya geldi, kılıçlar çekildi, hakaretler havada uçuştu, konu mahkemeye taşındı. Bir kişisel gelişim uzmanı nasıl olur da bu noktaya gelir merak ettim, Kapışmak’ın kapısını çaldım. “Nedir bu kavga dövüş” diye başlayan sohbette her kapı bir diğerini açtı, mutlu evliliğin sırlarından “hangi ünlüler boşanacak”a, kaçınılması gereken erkek tipinden holiganlaşan aşk ilişkilerine her şey ortaya döküldü.
#Tülay DemirYedi yaş altı ve yetmiş yaş üstü insanları bir araya getiren ‘nesiller buluşması’ İstanbul Moda’daki Koşan Kaplumbağa Anaokulu tarafından hayata geçirildi. Anaokulu öğrencileri her hafta mahallelerinde bulunan Nezih Huzurevi’ni ziyaret ediyor, oradaki yaşlılardan masallar dinliyor. Okulun müdürü Pedagog Neslihan Sağır’la bir araya geldik, hem projeyi hem de projenin çocuklara ve yaşlılara katkılarını konuştuk.
#KitapOkullar ne zaman kapanacak, yaz tatili ne zaman başlayacak soruları milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alan konular arasında yer almaya devam ediyor. Sömestr tatilini bitirip yeniden eğitim ve öğretime geçen öğrenciler bu yıl oldukça yoğun bir sene geçirecekler. Yoğun sınav temposundan kurtulup artık tatil yapmaya başlamak isteyen öğrenciler, MEB tarafından belirlenen tatil takvimini sorguluyorlar. İşte, İşte 2018 yılı tatil günleri.
#Okullar Ne Zaman Kapanacak5 Şubat pazartesi itibariyle sömestr tatili sona erdi, tatile doyamayan öğrenciler şimdiden 'Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman?' gibi soruları gündeme taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 2017-2018 iş takvimine göre bu yıl öğrenciler ve öğretmenler, haziran ayında bir eğitim- öğretim dönemini daha geride bırakmış olacak. İşte okulların kapanış tarihine ilişkin net bilgi!
#YazTüm Uyku Tıbbı ve Teknologları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, çocukların sömestr tatilinde edindiği geç kalkma alışkanlığını okullar başlamadan önce tekrar düzene sokmanın, başarıyı etkileyen sağlıklı uyku için son derece önemli olduğunu söyledi.
#OKULÇocuk edebiyatı içinde korku türünde yazılan kitapların sayısı her geçen gün artıyor. Kitap sayısı ile birlikte bu türün çocuklardan gördüğü ilginin de artması “Çocuklara uygun mu?” tartışmasını beraberinde getiriyor haliyle... Korku-gerilim kitaplarının çocuklar üzerindeki etkisini bu alanın en çok okunan yazarları Miyase Sertbarut, Hanzade Servi, Koray Avcı Çakman ile konuştuk.
#Kitap SanatHepsinin birbirinden ilginç hikâyesi, efsanesi var. Kiminde canavarlar öldürülmüş, kimine giden geri dönmemiş... Kiminde ise halen ölülerin gezdiği rivayet ediliyor. Anormal yerlere seyahat etmek biraz da cesaret işi. İşte size Türkiye’den ve dünyadan en güzel örnekleri...
#KorkuÇocukluğunu 1980’lerden 2000’lere kadar geçiren bir kuşak, onun kendi hatıralarından esinlenerek yazdığı çocuk kitaplarını ve dergileri okuyarak, Zıpır Bilmeceleri’yle eğlenerek büyüdü. Bu yıl ‘Çocukluk Şenliktir!’ temalı 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın da onur yazarı olan Yalvaç Ural, namıdiğer ‘Yalvaç Abi’ ile hem eski albümleri karıştırdık hem de ‘mekaniktik’ dediği kendi çocukluğunu ve günümüzün ‘dijital nesli’ni konuştuk.
#Yalvaç AbiFen bilimleri derslerin amacı öğrencileri günlük ve iş hayatına hazırlamaya çalışmak. Öğrencilerin bu süreçte kazanması gerektiği düşünülen yetkinlikler fen okuryazarlığı olarak tanımlanıyor. Öğrenciler fen bilimlerindeki bilgi, beceri ve duyuşsal özellikleri günlük yaşamda karşılaşılan durumlarda kullanabiliyorsa fen bilimleri eğitimi açısından günlük ve iş hayatına hazır demektir. Fen okuryazarı öğrenciler; temel fen bilimleri konu ve kavramlarını bilir, bilimin ve araştırma sorgulamanın doğasıyla ilgili doğru bir anlayış geliştirip bilimsel yöntemleri, düşünme ve süreç becerilerini günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümünde kullanabilir. Ayrıca bu öğrenciler fen bilimleri hakkında olumlu duygu ve düşüncelere sahiptir.
#Konuk Yazarİnsan dünyanın gözleri önünde bir aileye mensup olunca hayatı gerçekten de o kadar kolay olmuyor. Hele ki günümüzde! Yakın zamana kadar dünyanın tanıdığı kişiler hakkında ortaya atılacak iddialar belliydi. Adı gerçek olsun ya da olmasın bir aşk söylentisine karışırdı... Ya da belki bir ihanet... En kötüsünden doğru olmasa bile bir ayrılık iddiası yayılırdı.
#İngiliz Kraliyet AilesiStephen King, korku ve gerilim edebiyatının en ünlü yazarlarından. Dünya çapında çok satanlar listesine giren 50’den fazla romanı var. Usta ismin kitapları Türkiye’de Altın Kitaplar tarafından okura sunuluyor. Yayınevinin yöneticilerinden Batu Bozkurt’un Stephen King’le bizzat tanıştığını duyunca, bunun nasıl gerçekleştiğini öğrenmek istedim. Bozkurt’tan Stephen King’i de heyecanlandıran o özel buluşmanın detaylarını öğrendim.
#Stephen Kingİkinci romanı 'Unutulmuş Topraklar'ı (SRC Kitap) yayımlayan şair-yazar Seyfettin Araç ile kadim ve modern Güneydoğu ekseninde edebiyatı, eski ve yeni okuru konuştuk: "Birçok okuyucum beni Miran karakteriyle özdeşleştiriyor. Bu benzetme hoşuma gitmiyor dersem yaratmak istediğim karaktere, yazarlık kimliğime ayıp etmiş olurum!.."
#Unutulmuş TopraklarÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) her yıl Çocuk Hakları Günü olan 20 Kasım’da çocukların içerik tüketim dünyası ile ilgili bir ihtiyaca ya da hassas bir konuya dikkat çekmek amacıyla bir çalıştay gerçekleştiriyor. Dernek bu yıl gerçekleştirdiği çalıştayla, çocukları içerik üretmeye teşvik ederek çocukların bu alandaki becerilerinin gelişimini desteklemeyi amaçladı. Bu çalışmayla aynı zamanda çocukların içeriklerde nelere ihtiyaç duyduklarını ve nelerden hoşlandıklarını öğrenerek beklentilerine uygun, onlar için faydalı olabilecek içeriklerin üretilmesi için içerik üreticilerinin dikkatini çekmeyi hedefledi.
#ÇİÇEKÇağdaş edebiyatımızın en renkli yazarlarından biri. Kara mizah, fantastik, bilimkurgu, korku, macera ve masalı tek potada eritiyor ve okurlarını düşler âlemine davet ediyor. Yeni gençlik romanı ‘Uzak Dünyalar’ı yayımlayan Doğu Yücel’le buluşuyoruz: “Bir tarafım çok hayalperest; gündüz düşlerine kapılıp giden, dalgın biriyim.”
#Doğu Yücel