AFAD, saat 07.58'de merkez üssü Konya'nın Kulu ilçesi olan 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem sonrası Prof. Dr. Naci Görür’den ilk açıklama geldi. Konya’da deprem olur mu? sorusu da bölgede yaşayan yüz binlerce kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Görür sosyal medya hesabından depreme ilişkin yaptığı paylaşımda, “Konya, Kulu-Tavşancalı’da 5,1 deprem oldu . Yakınlarda aynı bölgede aynı büyüklükte deprem Çandır- Selçuklu’da olmuştu. Bugünkü deprem muhtemelen Eskişehir Fay Zonunun devamında oluştu (Esat vd 2016), sevgiyle” ifadelerine yer verdi. Peki, Konya’da fay hattı var mı, deprem bölgesi mi?
#Prof. Dr. Naci GörürKonya'da fay hattı var mı, sorusu yaşanan son depremin ardından gündeme geldi. AFAD verilerine göre Konya'da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasına göre Konya üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Konya'da yaşanan deprem sonrası Konya deprem risk haritasına gözler çevrildi. Peki, Konya deprem bölgesi mi, fay hattı var mı? Konya fay hattı hangi ilçelerden geçiyor? İşte, 2023 Konya deprem haritası sorgulama ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Konya Deprem HaritasıKonya'da fay hattı var mı, Konya'da fay hattı hangi ilçelerden geçiyor? soruları bugün Niğde'de yaşanan depremin ardından günün öne çıkan konularından oldu. AFAD verilerine göre Niğde'nin Bor ilçesinde meydana gelen 5.3'lük deprem Konya'da da hissedildi. Depremin ardından Konya'nin deprem risk durumu araştırılan konulardan biri oldu. ürkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasıyla deprem risk durumu öğrenilebiliyor. Peki, Konya deprem bölgesi mi, diri fay hattı var mı? İşte MTA ile Konya deprem risk haritası...
#Konya Deprem Bölgesi MiEvimin altından fay hattı geçiyor mu, aktif faylar hangi bölgelerde, Ankara ve Konya deprem bölgesi mi... İşte MTA-AFAD fay hattı sorgulama ekranı gibi sorular merakla takip ediliyor. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunan Türkiye'de MTA ve AFAD sorgulama ekranı üzerinden vatandaşlar hangi illerde fay hattı geçtiğine yoğunlaştı. Evinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak eden vatandaşlar, https://tdth.afad.gov.tr/TDTH/main.xhtml adresini tıkladıktan ve e-Devlet girişi yaptıktan sonra Türkiye Deprem Tehlike Haritası İnteraktif Web Uygulaması'na ulaşabiliyor. Peki, fay hattı nerelerden hangi illerden geçiyor? Fay hattı deprem sorgulaması nasıl yapılır? İşte, MTA ve AFAD deprem fay hattı öğrenme ekranı ve konuyla ilgili bilgiler...
#Fay HattıKahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardında Konya'da da bir deprem oldu. Bu gelişmeyle beraber vatandaş Konya'da fay hattı olup olmadığını araştırıyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasına göre Konya üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki Konya'da fay hattı var mı, deprem bölgesi mi? Konya'da fay hattı hangi ilçelerden geçiyor? İşte 2023 Konya deprem risk haritası...
#Fay HattıSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırKandilli Rasathanesi verilerine göre bugün saat 13.17'de Kayseri Kırısrak-Sarıkız merkezli 4.7 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Depreme evinde ve iş yerlerinde yakalanan vatandaşlar ise Kayseri'nin deprem riski durumunu merak ediyor. Kayseri'de yaşanan deprem Sivas, Yozgat, Niğde, Adana ve Kahramanmaraş gibi çevre illerden de hissedildi. Peki Kayseri deprem bölgesi mi? Kayseri'den fay hattı geçiyor mu? İşte, Kayseri deprem risk derecesi ve depremle ilgili gelen son bilgilere ilişkin detaylar...
#Kayseri Deprem Bölgesi MiCumhurbaşkanı Erdoğan, “Memurlarımıza bu zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız” dedi. Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan özetle şu mesajları verdi:
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Emekli maaşlarıyla ilgili açıklamada bulunan Erdoğan, "Emeklilerle ilgili de ayrıca Bakanlığımız çalışmalarını sürdürüyor. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız." dedi. CHP'deki 'değişim' tartışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na yönelik "En hayırlısı kendisi çekilip gitmesi lazım. Yani dünyada ülkeleri görüyorsunuz, bir seçim kaybediyorsa bir lider ne yapıyor, hemen istifasını veriyor, çekip gidiyor. Fakat bunda böyle bir şey yok." ifedelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanAfyon deprem risk haritası, saat 20 Ağustos'ta 3.2'lik meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremin ardından gündeme geldi. Yaşanan sarsıntının ardından Afyon'da yaşayanlar fay hattı olup olmadığını merak ediyor. Deprem riski hartasına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli iller Kandilli tarafından açıklandı. Peki Afyon deprem bölgesi mi, fay hattı var mı? İşte Afyonkarahisar risk haritası...
#Afyon Deprem Bölgesi Mi17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#17 Ağustos 1999 Depremi17 Ağustos 1999 depreminin 24 yıl dönümü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, basın toplantısı düzenledi. "Türkiye'nin herhangi bir yerinde 7'lik bir deprem yaşama ihtimalimiz var" diyen Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara'ya baktığımız zaman Kuzey Anadolu fayı içinde kırılmamış 130 kilometrelik yaklaşık bir alan var Marmara Denizi içerisinde. Doğu Anadolu'da da farklı kırılmayan yerler var. Türkiye'de Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yedisu segment dediğimiz Marmara sismik boşluğu, Doğu Anadolu üzerinde de sismik boşluklar var. Bunlar deprem tekrarlama aralıklarını doldurdukları zaman bu depremleri maalesef biz yaşayacağız" ifadelerini kullandı.
#DepremKandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında soruları yanıtladı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Türkiye'nin yüzde 92'si deprem bölgesi diye bir ifade var bunu sevmiyorum. Herkes kendini yüzde 8'de kabul ediyor. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesi" ifadelerini kullandı. Özener ile Ersoy olası İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
#KandilliFotoğrafçı Özge Ergin 6 Şubat depremlerine Antakya’da yakalandı. Duvarları patlayan evinden çıktığında yanında birkaç parça eşya ve fotoğraf makinesi vardı. Şehrin en zor günlerini, çektiği karelere yansıttı. Sosyal medyadan bölgenin sesini duyurmak için paylaşımlar yapan Ergin, bir sergi açıp gelirini depremzedelere bağışlamayı planlıyor.
#Özge ErginEn yoğun iç göç alan kentlerden olan Antalya aynı zamanda Rusya, Ukrayna, Suriye, İran ve Türk cumhuriyetlerinden göçenlere de ev sahipliği yapıyor. Birbirinden çok farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı bu Akdeniz kenti artık aldığı göçü taşımakta zorlanıyor. Akdeniz Üniversitesi Göç Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasan Aygül’e, şehrin değişen demografik yapısını ve kültür dokusunda beklenen değişimleri sorduk. Aygül, Antalya’nın kendisine ait bir kültür geliştirmediğini, bu nedenle bu göçü absorbe ettiğini ama önümüzdeki süreçte önlem alınmazsa sorun yaşanacağını söylüyor.
#AntalyaÜzerinde yaşadığımız topraklarda tarih boyunca büyük ve yıkıcı depremler yaşandı. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta gerçekleşen depremden sonra Deprem Haritası üzerinde sarıyla işaretlenmiş olan ve daha güvenli olduğu düşünülen şehirlere göç başladı. Peki haritada sarı ne anlama geliyor? Sarıyla işaretlenmiş bölgelerdeki deprem potansiyeli ne durumda? Kısa yanıt: Zemin ve binalar Türkiye'nin her yerinde (harita sarı da olsa) sağlam olmalı.
#Kahramanmaraş DepremiNiğde deprem risk haritası ve Niğde deprem bölgesi mi sorusu 25 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası gündemde yer aldı. Türkiye anlık deprem verilerini yayınlayan AFAD'ın verilerine göre Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Depremin ardından vatandaşlar, Niğde'nin deprem risk durumunu araştırıyor. Yayınlanan rapora göre Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasıyla deprem risk durumu öğrenilebiliyor. Peki, Niğde deprem bölgesi mi, Niğde'den fay hattı geçiyor mu? İşte 2023 Niğde deprem risk haritası sorgulama
#Niğde Deprem Bölgesi MiAFAD'ın son dakika verilerine göre saat 13.27'de Niğde'nin Bor ilçesinde 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi. Sosyal medyada çok sayıda vatandaş depreme ilişkin mesajlar paylaştı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, CNN TÜRK canlı yayınında "Çok şükür herhangi bir sıkıntı görünmüyor" dedi.
#DepremYaşanan büyük yıkım sonrasında, depremin etkilerini önemli ölçüde azaltan sismik izolatörler gündeme geldi. Bu dönemde devlet desteğini alan yerli bir marka çalışmalarını hızlandırdı. İnşaat Mühendisi Adnan Doğan’ın geliştirdiği ‘Deprem Fatihi’ için bir ay içinde üretime geçilmesi planlanıyor.
#DepremKahramanmaraş’ta saat 22.31’de yaşanan artçı sarsıntı Sivas’tan da hissedildi. Vatandaşlar ise bu gelişme sonrası Sivas’ta fay hattı olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı risk haritasına göre Sivas üçüncü derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki Sivas deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Türkiye deprem riski haritası detayları
#Sivas Deprem Bölgesi MiKahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından 18 Şubat’tta 5.1 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş ile birlikte Kayseri’de yaşayan vatandaşlarda depremi yakından hisetti. Yaşanan artçı depremin ardındna Kayseri’de yaşayanlar fay hattı olup olmadığını merak ediyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay hattı bulunuyor. AFAD’ın açıkladığı deprem riski hartasına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli iller belli oldu. Peki Kayseri'deki fay hattı var mı, deprem bölgesi mi? İşte, Kayseri deprem riski haritası
#Kayseri'de Fay Hattı Var MıYüreğimizi yakan Kahramanmaraş depremlerinin ardından özellikle konut olarak kullanılan binaların depreme dayanıklı olup olmadığı meselesi bir kez daha gündemde. Deprem bölgelerinde yaşayan ve oturdukları binalara dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu da kiracı. Peki kiracılar depreme dayanıklılık testi başvurusunda bulunabiliyor mu? Pahalı kiralar ile dayanıksız binalar arasında kalan kiracılar ne yapabilir? Uzmanlara göre 'belli koşulda' kiracıların da başvuru yapma hakkı var...
#DepremSon dakika haberi... 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremle başta Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep Diyarbakır olmak üzere 10 kent yıkıma uğradı. AFAD'dan yapılan açıklamada "SAKOM’dan alınan son bilgilere göre toplam 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. 75.780 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir. " denildi
#Deprem17 Ağustos büyük Marmara depreminin yıldönümü. Acılar 23 yıl sonra da hâlâ tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremi gibi Türkiye'de başka büyük depremler bekleniyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı
#DepremKocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Serkan Irmak, Türkiye’nin aktif fay haritasında fay görülmeyen noktalarda da depremler yaşandığını ifade ederek, “Ardahan paftasına baktığımız zaman orada da tespit edilmiş herhangi bir fay olmamasına rağmen son 10 yılda 3.5’tan büyük depremlerin olduğunu görmekteyiz. Burada depremlerin meydana geliyor olması aslında bu bölgelerin aktif faylar içerdiğini göstermektedir” dedi.
#Doç. Dr. Serkan IrmakKocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nde görevli Doç. Dr. Serkan Irmak, Türkiye’nin aktif fay haritasında fay görülmeyen noktalarda da depremler yaşandığını ifade ederek, “Ardahan paftasına baktığımız zaman orada da tespit edilmiş herhangi bir fay olmamasına rağmen son 10 yılda 3.5’tan büyük depremlerin olduğunu görmekteyiz. Burada depremlerin meydana geliyor olması aslında bu bölgelerin aktif faylar içerdiğini göstermektedir” dedi.
#Deprem