Kiraya yüzde 25 zam sınırı 10 gün sonra sona eriyor. Zam sınırının kaldırılmasının kira sorununu çözmeyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, 3 önemli öneride bulundu: 1. Ev sahipliği oranını artıracak adımlar atılmalı. 2. Erişilebilir fiyatlı konut ve sosyal kiralık konut için kamu arsalarında özel sektörle işbirliği yapılmalı. 3. Kiralık konut arzı için bireysel yatırımcının önü açılmalı.
#KiracıTürkiye’den ev alan yabancı sayısı düşerken, Türkiye’deki yatırımcılar da rotayı yurtdışına çevirdi. Yerli konut yatırımcısının yurtdışı gayrimenkul yatırımlarının bu yıl 3 milyar doları aşacağını söyleyen KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, “Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımları ise 2 milyar doların altına gerileyecek. Sektör tarihinden ilk kez bu yıl cari açık verecek” dedi.
#GayrimenkulTürkiye’de ev sahipliği oranı son 9 yıldır geriliyor. Oturduğu konuta sahip olanların oranı 2015 ve öncesinde yüzde 60’ı aşmışken, 2023’te yüzde 56.2’ye düştü. Artan fiyatlara ve yüksek faiz oranlarına dikkat çeken sektör temsilcileri, “Erişilebilir konut için yeni model şart” diyor. Kamuya ait arsalarda, kamu-özel sektör işbirliği ile konut üretilmesi ve bu yolla fiyatların yüzde 40 düşürülmesi öneriliyor.
#Kiralık EvGAYRİMENKUL sektöründe en çok tartışılan konuların başında stok durumu geliyor. Konutta balon var mı, satılamayacak kadar çok mu konut üretiliyor, ya da üretim ihtiyacın gerisinde mi kaldı? İşte tüm bu soruların yanıtları için ‘önce ihtiyacın belirlenmesi gerektiği’ fikrinden yola çıkılarak, ‘İstanbul’un 10 Yıllık Konut Strateji Raporu’ hazırlandı. Rapora göre, İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin yeni konuta ihtiyacı var. Bu da yıllık ortalama 123 bin konuta denk geliyor.
#GAYRİMENKUL SektörüGayrimenkul sektörü 11. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nde buluştu, konuta erişim sorunu masaya yatırıldı. Artan arsa maliyetlerine dikkat çeken sektör temsilcileri, kamu-özel sektör işbirliği ile yeni üretim modellerine geçilmesini önerdi.
#GayrimenkulSon iki yılda milyonlarca kişinin ortak sorunu kiralar oldu. Yeni ev arayan bütçesine göre seçenek bulamaz hale gelirken, kiracılar zam ve tahliye baskısıyla uğraşmak zorunda kaldı. Kamu, kiracıları korumak için geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı getirdi, bu yıl da süreyi uzattı. Ancak sınırlama sorunu çözmediği gibi ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının daha fazla artmasına neden oldu. Peki kira krizi nasıl aşılacak? Bu soruyu inşaat sektörünün öncü üç sivil toplum kuruluşunun başkanına sorduk. Kiralık sosyal konut modeli, ev sahipliğinin artması için kamu-özel sektör işbirliği ile ucuz konut üretimi ve faiz indirimi, boş konut vergisi getirilmesi, çalışanlar için yurt gibi paylaşımlı ev projeleri geliştirilmesi öne çıkan başlıklar oldu.
#KiraGayrimenkul sektörünün en prestijli yarışması Sign of the City Awards (SotCA) için geri sayım başladı. Deprem felaketi nedeniyle yarışmaya başvuru tarihi 21 Temmuz’a kadar uzatıldı. Başvuru sonrasında projeler alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve 2023’ün yıldızları belirlenecek. Ödüller kasım ayında düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.
#Sign Of The City AwardsOrta gelirlileri ev sahibi yapacak yeni finansman modeli açıklandı. Faizin yüzde 0.69’dan başladığı, vadenin 15 yıla uzadığı kampanyada en dikkat çeken ayrıntı ‘Hazine desteği’ oldu. İlk 3 yılda taksit ödemelerine Hazine destek verecek. Desteğin miktarı hane gelirine göre değişecek. Geliri düşük olan daha çok desteklenecek.
#Hazine DesteğiArtan fiyatlar ve kredi imkânlarının sınırlı olması nedeniyle konut satışında gerileme sürüyor. Eylülde ülke genelinde yüzde 22.9 düşüşle 113 bin 402 konut satıldı ve son 6 yılın en kötü eylül satışı gerçekleşti. Yılın ilk yarısındaki yüksek talebin etkisiyle 9 aydaki toplam satış 1 milyonu aştı.
#KonutCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesini açıkladı. Uzmanlar açıklanan tarihi projenin detaylarını canlı yayında değerlendirdi. Çekmeköy Müteahhitler Birliği Başkanı Yücel Evsen, "Beklediğimiz fiyatların çok çok altında, taksitler ve fiyat çok uygun. Emeklimizin, gencimizin 'taksitlerini ödeyebilirim' dediği bir rakam ortaya çıktı" dedi.
#Sosyal Konut ProjesiKonut kredi oranlarına sınırlama geldi. 10 milyon lira üzerindeki konutlara kredi imkânı kaldırılırken, özellikle ikinci el konut için kullandırılacak kredi oranları düşürüldü. Ülke genelinde yapılan konut satışlarının yüzde 70’inden fazlası ikinci el. Bu nedenle bu alanda kredi imkânlarının daraltılması ile talebin yavaşlaması ve konut fiyat artışının kontrol altına alınması hedefleniyor.
#Konut KrediÜretimde yavaşlama, fahiş fiyat artışları ve yüksek kredi faizi.... Konutta yaşanan bu 3 büyük sorunla mücadele için çözüm paketi devrede. Hem vatandaşa hem de müteahhit firmalara sağlanacak destekler ile üretimin hızlanması ve konut sahibi olmanın kolaylaşması hedefleniyor. Bu kapsamda ilk konutunu alacak vatandaş için, kamu bankalarında yüzde 1.20, özel bankalarda yüzde 2’nin üzerinde olan kredi faizi yüzde 0.99’a çekildi. İnşaat firmalarının projeleri tamamlaması ve yeni işlere başlaması için finansman sağlanacağı da açıklandı. Peki bu yeni paket ev alacak vatandaşın bütçesini nasıl etkileyecek? Taleple birlikte konut fiyatları artacak mı? İnşaat sektörü nasıl bir sürece girecek? İşte tüm bu soruları yanıtlamak için ‘Konut Finansman Projesi’ni tüm yönleriyle ele aldık...
#Konutİnşaat maliyetlerindeki artış rekor kırdı. Aralıkta maliyet endeksi geçen yıla göre yüzde 67.74, malzeme endeksi yüzde 85.77 arttı. Hem maliyetler, hem de arz sorunu nedeniyle konut fiyatlarının arttığını belirten inşaat sektörü temsilcileri, ‘Bundan sonra fiyatların gerilemesi mümkün değil’ vurgusu yaptı. Üstelik fiyat artışının sürmesi de bekleniyor.
#KonutKonuta talebi gören üreticiler kolları sıvadı. Yaklaşık 2 yıldır pandemi ve maliyet etkisi ile beklemede olan konut geliştiriciler, projelerini raftan indiriyor. Açıklanan yeni yatırımlar gösteriyor ki 2022, konutta üretim yılı olacak. Birbiri ardına gelen projelerle arz sorunu da çözüm yoluna girecek.
#KonutKurdaki düşüşten sonra gözler zincir marketlere çevrildi. Üretici de tüketici de ‘fiyat düşmeli’ diyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu ile iş dünyası örgütleri, dolardaki yüzde 30-40’lık düşüşe paralel, un, makarna, et, süt, yumurta, baklagiller başta olmak üzere fiyatların hızla inmesi gerektiğini belirtti. Bakan Muş da Twitter hesabından, "Fırsatçılara göz açtırmayacağız. İhlalde bulunanlara hukuki çerçevede en ağır cezaları vereceğiz. Vatandaşımızın hakkını-hukukunu kimseye çiğnetmeyiz!" ifadelerini kullandı.
#DövizKasım ayında ülke genelinde 178 bin 814 kişi ev sahibi oldu. Böylece hem yılın, hem de son 16 ayın en yüksek satışı yapıldı. Kur avantajını fırsata çeviren yabancılar da rekor alıma imza attı. Gayrimenkulün yeniden en iyi yatırım aracı olduğunu belirten uzmanlar, fiyat artacak beklentisinin alıcıları harekete geçirdiğini söyledi.
#GayrimenkulMerkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası gözler konut kredi faizleri için kamu bankalarına çevrilmişti. Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank tarafından dün yapılan ortak açıklamayla kredi faizlerinde indirime gidildiği belirtildi. Peki bu durum konut satışlarını nasıl etkileyecek? Gayrimenkul sektörü temsilcilerine göre faiz indirimi ve kur hareketi konut satışlarını hareketlendirecek. Yastık altı birikimi olanların, mevduatta para tutanların, dolar ya da altın yatırımcılarının bu dönemde gayrimenkule yönelmesi bekleniyor.
#Faiz İndirimiKiralardaki fahiş artışa karşı hükümet yeni bir formül üzerinde çalışıyor. Kiralama amacıyla konut üretilmesi, bu alandaki firmalara da vergi avantajı sağlanması gündemde. Konut üreticileri kararı desteklerken, vergi indiriminin yeterli olmadığını, uygun maliyetli finansman gerektiğini söyledi.
#Kiralık Ev