Ankara’da üniversiteye yerleşen ancak yurt bulamayan öğrencilerin kiralık ev arayışı hızlandı. AÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “İkinci öğretim programlarının kapatılması, geçen yıllara oranla öğrencilerin konut kiralama talebinin daha düşük olacağına işaret etmektedir” dedi.
#AÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi DekanıTurizm sektörü nitelikli eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Personel sorunu yabancı ülkelerden istihdam edilerek çözülmeye çalışılıyor. İstihdamın yanında artan kiralardan dolayı personelin barınma ihtiyacı da çözüm bekleyen konular arasında. Sektör temsilcileri için lojman ihtiyacı gündemde olurken, bazı oteller de konut kiralama yoluna gidiyor.
#TurizmTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutKonutların Turizm Amaçlı Kiralanması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu olacak.
#TurizmAntalya Valisi Ersin Yazıcı, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaklaşık 230 bin depremzedenin Antalya’da ağırlandığını hatırlatarak, “Geri dönüşler elbette oldu ama öğrenci kayıtlarını referans alarak yaptığım kesin olmayan bir tespite göre kentimize gelen misafirlerin 70 - 80 bini şehirde kalacak gibi gözüküyor” dedi.
#Antalya Valisi Ersin YazıcıTürkiye’nin en önemli turizm merkezi Antalya’da turizmciler, “Yabancı turiste kayıtdışı olarak kiraya verilen evler denetlensin” çağrısında bulundu. Vali Ersin Yazıcı, “Hem emniyet teşkilatına hem de vergi dairesine talimat verdim. İhbar olursa denetimi nokta atışı yaparız” dedi.
#Ersin YazıcıSpor-severler 10 Haziran’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Şampiyonlar Ligi finaline kitlendi. Manchester City ve Inter’in karşılaşacağı maç için hem şehir dışından hem de yurtdışından gelen talep kısa dönem kiralama sektörünü de etkiledi. Otel yerine evleri tercih edenlerin etkisiyle doluluk oranları yüzde 85’e ulaştı, fiyatlarda geçen yıla kıyasla 5 kata varan artışlar oldu.
#Şampiyonlar Ligi FinaliPandemi sonrası gayrimenkul ve inşaat sektörünün etkilerini değerlendiren Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, AVM’ler de dahil olmak üzere perakende ticaret tesisleri ve ofis yatırımlarında önemli kayıp yaşandığına dikkat çekti.
#Ankara ÜniversitesiDünyanın en büyük teknoloji etkinliği, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest’e üç torunumla (Cem, Kerem ve Ayşe) gidip gezdik. Bu ziyaretimizin amacı, biraz da Almanya’dan gelen gazeteci dostumuz Halit Çelikbudak’ın (aynı zamanda makine ve uçak mühendisidir) uyarısı sayesinde oldu: “Mutlaka görmelisin, iftihar ettim, Avrupa’nın böyle bir etkinliği kıskandığını söylemek durumundayım” dedi.
#TEKNOFESTYurtdışında yaşadıkları zorluklardan yola çıkan 2 girişimci ev kiralama sektörüne girdi. İlk yurtdışı açılımını İstanbul’da yapan Blueground, geçen ay itibarıyla Londra, Paris ve Seattle’a açıldı. Bugün 12 şehirde kurumsal şirketlere ve bireysel kullanıcılara bir aydan başlayan sürelerle eşyalı konut kiralama hizmeti sunan şirket, 50 şehirde 50 bin daireye ulaşmayı hedefliyor.
#GazetehaberleriUluslararası teknolojik gayrimenkul şirketi Blueground'ın Kurucu Ortağı Kurtuluş Cumhur Korkmaz, İstanbul'un 2030'a kadar Avrupa'nın en hızlı büyüyen şehri olacağını belirterek, "GSYH artışının yüzde 50-60 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu durum, aslında İstanbul'un önümüzdeki 10 yıllık süreçte, altın dönemlerinden birini yaşayabileceğinin gösteriyor." dedi.
#BluegroundGlobal piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in 5 kıtada 209 şehri kapsayan ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2018 yılı sonuçları açıklandı. 2018 yılında dünyanın en pahalı şehri Hong Kong olurken; en ucuz şehir ise Taşkent olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 142’inci sırada yer alan İstanbul, bu yıl sıralamada 21 basamak düşerek, listeye 163’üncü sıradan girdi.
#Yaşam MaliyetiÜNİVERSİTE sonuçlarının açıklanmasından sonra binlerce öğrenci ev arayışına başladı. Okula, toplu taşımaya yakın ve aynı zamanda öğrenci bütçesine uygun ev arayan üniversiteliler ve aileleri emlak ofislerinin yolunu tutmaya başladı. Eylül başında kayıt işlemlerini yaptıran öğrenciler Eylül'ün 2. ve 3. haftalarında yeni evlerinde yaşama başlayacak. Üniversitelilerin ev kirası olarak ayıracakları bütçe ortalama 100 metrekare bir daire baz alındığında 350 lira ile 2 bin 750 lira arasında değişiyor. En fazla kirayı İstanbul ve Ankara’da eğitim görecek öğrenciler ödeyecek. Karadeniz ve Doğu illerinde ise azalan kira bedelleri 350 liraya kadar gerileyecek.
KİRA sözleşmelerine, nüsha başına yıllık kira bedelinin binde 1.65’i oranında ödenen ‘damga pulu’nun 1 Ocak 2005’te kaldırılıp, yerine vergi dairelerine direkt ödeme uygulamasına geçilmesi büyük bir kriz yarattı. Maliye, bunun farkında olmayan birçok mal sahibi ve kiracıdan, ödemediği damga vergisini cezasıyla birlikte istiyor.