Güncelleme Tarihi:
EN PAHALISI İSTANBUL’DA
TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel hazırladığı rapora göre, İstanbul’daki konut kira fiyatlarındaki artış yıllık ortalama yüzde 10 olsa da bazı bölgelerde bu oran yüzde 30- 40’lara kadar çıktı. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, kira rakamlarındanki yükselişte en büyük etkenin yeni gelen öğrencilerin kiralama talepleri ve son yıllarda inşaat sektörünün gelişme konusu haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları olduğunu söyledi.
Konut kiralama piyasasında talebinin dengesiz bir şekilde dönemlik olarak arttığını ve arzında bu yükselişe yavaş kaldığı belirten Maya, “Avrupa yakasında özellikle üniversitelerin yoğun olarak bulunduğu Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer ilçeleri ile Bakırköy ilçesininde kira fiyatlarında yüzde10 ila 20 oranında artışların olduğu görülüyor. Fiyatların artması, ev talebinin şehir merkezinde yüksek kalmasından dolayı öğrenciler tarafından toplu taşıma imkanlarının bulunduğu şehir merkezi dışında kalan ilçelerinde talep gördüğü bilinmektedir. Örneğin Metrobüs hattı aksında bulunan Cevizlibağ-Bakırköy-Avcılar ilçeleri üniversite öğrencileri tarafından fiyatların düşük olması nedeni ile tercih ediyor. Anadolu yakasında Sabancı ve Okan üniversitelerinin bulunduğu Pendik-Tuzla aksında, Kurtköy bölgesindeki 1+1 veya 2+1 konutların üniversite öğrencileri tarafından tercih ediliyor” dedi.
*2012 yılı başından başlayarak 2013 ve 2014 yılına ait bazı ilçelerdeki 100 metrekare alana sahip aynı apartman dairesinin ortalama kira değerlerine bakacak olursak 3 yılda gerçekleşen en yüksek artışın Beşiktaş, Kadıköy ve Kartal’da yaşandığı görüldü.
DOĞU’NUN LİDERİ
GAZİANTEP OLDU
GAZİANTEP konut kira fiyatlarınındaki artışla güneydoğu ve doğu bölgelerindeki illerde ilk sırayı aldı. Markalı konut üreticilerinin son yıllarda ilgisini çeken ilde Şahinbey, Şehitkamil bölgeleri öne çıkarken 1+1 ve 2+1 dairelerde kira fiyatı 950 lirayı buldu. Adana’da ortalama fiyatı 750 lirayken, Mersin’de öğrencilere yönelik apatlarda fiyatlar 700 lirayı buldu. Hatay’da ise içinde sinema salonundan, bowling oynama alanına kadar geniş sosyal alanların yer aldığı 1+1 ve 2+1 daireler için 725 lira kira bedeli isteniyor. Türkiye genelide en uygun fiyatlı evlerin olduğu illerden biri olan Kahramanmaraş’ta ise kiralık ev fiyatı 500 TL.
TRABZON’DA KİRA 350
LİRANDAN BAŞLIYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya Üniversite’sine ev sahipliği yapan Trabzon’da Ortahisar ve Akçaabat bölgeleri öne çıkıyor. Bölgede son bir yılda konut kiraları yüzde 8 ila 12 arasında artarken 100 metrekare bir dairenin aylık kirası 350 lira ile 650 lira arasında değişiyor. Kıırkkalede ise evlerin metrekare kiralama bedeli 5 buçuk lira’dan başlıyor. Şehirde öğrenciler 2+1 ve 3+1 daireleri tercih ediyor ve birden fazla öğrenci aynı evde yaşıyor.
ANKARA’DA KİRALAR
BİN LİRAYI GEÇİYOR
Başkent Ankara’da yer alan Ankara Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniveristesi gibi devlet üniversiteleri yer alıyor. Çankaya ve Yenimahalle’de 100 metrekare bir dairenin aylık kirası 900 lira ile 1200 lira arsında değişiyor.
ESKİŞEHİR’DE EVLER
YÜZDE 10 ZAMLANDI
Üniversite şehri olarak anılan Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi yer alıyor. Şehre eğitim için gelenler Tepebaşı ve Odunpazarı bölgelerini tercih ederken kiralama bedeli olarak 100 metrekare bir dare için 700 lira ila 1000 lira arasında değişen bedel ödüyor.
ANTALYA’DA 500
LİRADAN BAŞLIYOR
Antalya’da en çok 1+1 ve 2+1 daireleri seçen üniversite öğrencileri aylık 500- 1000 TL kira ödüyor. Konya’da ise öne çıkan Selçuklu bölgesinde kira fiyatları 550 lira ile 700 lira arasında değişiyor.
EGE’DE EN PAHALI BORNOVA’DA
*İzmir’de öğrenciler Çiğli ve Buca’da ev arıyor. İzmirli öğrenciler 650 lira ile bin lira arasında değişen bedel öderken, kiralar Muğla’da 700 liraya, Aydın’da 600, Denizli’de 500 lraya düşüyor.
İl İlçe/Mahalle Yıllık artış (%) Kira (TL)
BURSA’DA EVLER KÜÇÜLÜYOR
Batı yönünde hızla gelişen Bursa’da 1+1 tarzda konut projeleri en fazla, Organize Sanayi Bölgesi’nin de bulunduğu Nilüfer ilçesinde artış gösteriyor . Şehrin büyümesine karşı bölgedeki konut yaşam alanlarının küçülmesi dikkat çekiyor. Ticaret ve sanayinin, yanı sıra Nilüfer Görükle’de yer alan Uludağ Üniversitesi bölge genelinde öğrenci evi tarzında 1+1 apart dairelerin yoğun ilgi gördüğü semtlerden. Şehirde kiralık evler geçen yıla kıyasla yüzde 9 ila 40 arasında prim kazandı. Şehirde 40-60 metrekaer daireşer 370-560 lira, 60-80 metrelare daireler 500-650 lira, 80-100 metrekare daireler 620-750 lira arasında değişen bedellerle kiralanıyor.
Öğrencilere
tavsiyeler;
- Ev sahibiyle mutlaka kira kontratı yapın ve kontratta kira artış oranını net olarak yazın.
- Apartman aidatını net olarak öğrenin.
-Okulunuzun eve uzaklığına dikkat edin ve ulaşım masraflarını da hesaba katın
-Çevresiden, market, eczane, restoran ve cafe seçenekleri olan evlere öncelik verin.
-Eğer evi bir kaç kişi kiralamak istiyorsanız herkese bir oda düşecek kadar büyük olmasına dikkat edin.