Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Finansal Kurumlar Birliği 10. Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Bakan Nebati, yılın ilk çeyreğinde yüzde 6-7 oranında büyüme gerçekleşebileceğini söyledi. Nebati, konut kredisi kampanyasını başlatmadan önce fiyatların ve ilanların tespit edildiğini, kredi kampanyasını suistimal edenlere göz açtırılmayacağını belirtti.
#Nureddin NebatiKonut kredisi için 1 yıl geri ödemesiz olmak üzere 180 ay vade imkanı tanıyacak olan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, 2 Haziran itibariyle kampanyalarını kullanıma açtı. Konut kredisi faiz oranları sıfır konutlar için 0,64, ikinci el konutlar için ise 0,74'ten geçerli olacak olan konut kredisi için banka şubelerinden bilgi alınabilecek. Peki, 100 bin liralık bir konut kredisi kullanımı halinde ne kadar geri ödeme yapılacak? İşte, Vakıfbank Halkbank Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranları ve Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başkanı Şeref Malkoç'ın konut fırsatçıları için yaptığı uyarılar
#KonutAnkara Tüm Emlakçılar Odası(ATEM) Başkanı Hakan Akçam, üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından kiralık konut arayışında artış olacağını dile getirerek “Bu ayın sonuna doğru oluşacak bu yoğunluk sonrasında arz talebi karşılayamayacak duruma gelecek” dedi.
#Ankara Tüm Emlakçılar OdasıDeprem felaketi sonrasında çok fazla insan başka şehirlere gitmek zorunda kaldı. Nispeten daha güvenli olduğu belirtilen şehirlere göç artarken büyükşehirlerde de konut talebi yoğunlaştı. Fırsatçıları harekete geçiren bu durumun önüne geçmek için neler yapılabilir? Detaylar haberimizde…
#DepremMilyonlarca kişi deprem bölgesindeki vatandaşların yaralarını sarmak için canla başla çalışırken, ne yazık ki bu acı üzerinden para kazanmak isteyenler de boş durmuyor. Başka illere göç eden mağdurların konut talebini gören fırsatçılar ev ve kira fiyatında yüzde 300’e varan artış yaptı. Emlak odaları ve sektör temsilcileri fahiş artış yapanlara aracılık etmeme kararı aldı. Tespit edilen artışlar da ihbar ediliyor.
#DepremKahramanmaraş merkezli deprem sonrasında 10 ilde konutlar yıkıldı ya da hasar aldı. Bu durumu fırsat bilen çevre illerdeki kiralık ev sahipleri kiraları 4 bin liradan 15 bin liraya kadar yükseltti. Ev fiyatları da orantısız olarak yükseliş gösterdi. Emlakçılar mal sahiplerinin fiyatları yükseltmesine tepki gösterirken TÜGEM Temsilcisi Ümit Mete "Ev tedarik edemiyoruz, çok afaki rakamlar var. Kiralar 5 binden 10 bine, 15 bine çıktı. 5 milyona satılan evler 15-20 milyon oldu, abartmıyoruz. Biz söylemeye utanıyoruz" dedi.
#DepremKonut fiyatlarında fırsatçılık endişesini ortadan kaldıracak önemli bir adım atılıyor. Konut üreticileri emlak ilan portalı kurmaya hazırlanıyor. Ev alacak ya da kiralayacak kişiler güncel fiyatın yanında geçmiş dönem rakamlarını da görecek. İlanlar denetlenerek suistimaller engellenecek.
#Konut ÜreticileriOrta gelirlileri ev sahibi yapacak yeni finansman modeli açıklandı. Faizin yüzde 0.69’dan başladığı, vadenin 15 yıla uzadığı kampanyada en dikkat çeken ayrıntı ‘Hazine desteği’ oldu. İlk 3 yılda taksit ödemelerine Hazine destek verecek. Desteğin miktarı hane gelirine göre değişecek. Geliri düşük olan daha çok desteklenecek.
#Hazine DesteğiDaha dün bir bugün iki ama ‘fırsatçılar’ harekete geçti bile. “Yeni Konut Finansman Modeliyle Yeni Evim” kampanyasının açıklanmasının ardından ilan sitelerinde ikinci el de dahil olmak üzere birçok evin fiyatına yüksek oranlarda (en az 500 bin lira civarı) zam yapıldı. Bakanlık kararlı, “Fırsatçılar projeye dahil olamayacak” açıklaması geldi, fiyat artışlarının önüne geçmek için de bir komisyon kurulacak, ekspertiz raporları oluşturulacak. Böylelikle ‘balon’ fiyatlamalara geçit verilmeyecek. Peki, kampanyanın piyasaya yansıması nasıl ve alınan kararların fiyatlamaya etkisi ne olur? Sordum.
#KonutTürkiye’den konut alan yabancılar sıralamasında 5 aydır zirvede yer alan Ruslar, seferberlik açıklaması sonrası talebi arttırdı. Son bir haftada Rus vatandaşlardan gelen talepte yüzde 40 seviyesinde artış olduğunu belirten sektör temsilcileri, “Türkiye’ye gelenler ilk etapta otele yerleşiyor ya da kiralık evi tercih ediyor. Daha sonra alıma geçiliyor. Önümüzdeki dönemde Ruslara satış artacak” dedi.
#RusyaÜretimde yavaşlama, fahiş fiyat artışları ve yüksek kredi faizi.... Konutta yaşanan bu 3 büyük sorunla mücadele için çözüm paketi devrede. Hem vatandaşa hem de müteahhit firmalara sağlanacak destekler ile üretimin hızlanması ve konut sahibi olmanın kolaylaşması hedefleniyor. Bu kapsamda ilk konutunu alacak vatandaş için, kamu bankalarında yüzde 1.20, özel bankalarda yüzde 2’nin üzerinde olan kredi faizi yüzde 0.99’a çekildi. İnşaat firmalarının projeleri tamamlaması ve yeni işlere başlaması için finansman sağlanacağı da açıklandı. Peki bu yeni paket ev alacak vatandaşın bütçesini nasıl etkileyecek? Taleple birlikte konut fiyatları artacak mı? İnşaat sektörü nasıl bir sürece girecek? İşte tüm bu soruları yanıtlamak için ‘Konut Finansman Projesi’ni tüm yönleriyle ele aldık...
#KonutKiralık ev fiyatları artınca kimi mülk sahipleri eski kiracıları çıkarıp evini daha yüksek fiyatla başkasına kiraya verme peşine düştü. Ev sahiplerinin istediklerinde kiracılarını tahliye edemeyeceğini belirten avukatlar, ihtiyaç nedeniyle yapılan tahliyelerde evin 3 yıl başkasına verilemeyeceğini, aksi takdirde kiracıya tazminat ödeneceğini söyledi.
#GazetehaberleriKonut kredisinde tarihi düşük faiz seviyelerinin görülmesi ve avantajlı kredi kampanyasıyla birlikte ev almak isteyenler emlakçılara akın ediyorlar. Emlak Ofisi sahibi Zümrüt Keçici “Ev almak isteyenlerin sayısı oldukça fazla. Telefonlarımız gece-gündüz durmadan çalıyor. Ev almak isteyen tüm vatandaşlarımızın taleplerini karşılamak için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.Gayrimenkul uzmanı Tuncay Bakır da konuyla ilgili, “Bu süreçte evine fazla değer biçen ev sahipleri ile kesinlikle çalışmıyoruz. Ev sahibi olmaya çalışan vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için fırsatçılara geçit vermeyeceğiz” dedi. İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizameddin Aşa ise “2018 yılı ve öncesinde olan konutlar kredili satışa tabi oluyor. 2019-2020 yılında satış görmüş konutlara kredi çıkmıyor.” dedi.
#KonutKoronavirüs salgını nedeniyle kamu bankaları, konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Ancak Diyarbakır’da bazı konut satıcıları, fiyatları artırdı. Avukat Enes Akdemir, konut fiyatlarını artıran fırsatçılar hakkında şahit ifadesi ve delille dava açılabileceğini belirterek, "Birkaç gün önce 200 bin olan bir gayrimenkul şu anda 300 bin lira olduğunu öğreniyoruz. Bu durum mağduriyetlere sebep veriyor. Bu ciddi bir fırsatçılık, ilkesizlik ve vicdansızlık" dedi.
#KonutEmlak Konut GYO öncülüğünde başlatılan iki yıl ödemesiz düşük faizli konut kampanyası yoğun ilgi gördü. 7 günde 3.5 milyar lira değerinde 3 bin konut satıldı. Müteahhitler binlerce konutu bu kampanyaya dahil etmek için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştü. Bakan Murat Kurum, “Kampanya tüm sektöre yayılacak. Vatandaş uygun şartlarda ev sahibi olurken konut pazarı da canlanacak” dedi.
#KonutKamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını birinci elde yüzde 0,64, ikinci elde ise yüzde 0,74'e düşürmesi üzerine, bazı fırsatçı mal sahibi ve gayrimenkul şirketleri harekete geçti. Salgın nedeniyle ertelenen alımların harekete geçeceğini düşünen ve yoğun taleple karşılaşan fırsatçılar, yüzde 25'lere varan oranlarda zam yaptı.
#KonutYıl boyunca binlerce kaçak yapıda mühürleme ve yıkım gerçekleştiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla’dan sonra Antalya ve İzmir’e odaklanma kararı aldı. Antalya’da Kaş, Kalkan, Adrasan, İzmir’de Çeşme ve Urla mercek altına alınacak. Kıyılardaki kaçak iskeleleri kaldıracaklarını, kaçak yapıları yıkacaklarını belirten yetkililer, fahiş fiyatlı işletmeler nedeniyle mağdur olan vatandaş için halk plajları yapacaklarını dile getirdi.
#Kaçak YapıBodrum’daki kaçak yapı avı sürüyor. 10 gün önce 8 projeyi mühürleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 4 projeyi daha durdurdu. Firmalara kaçak bölümlerin yıkımı için 1 ay süre verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Denetimler sık bir şekilde devam ediyor. Kıyılarımızı, doğal güzelliklerimizi kimsenin bozmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.
#Gazetehaberleriİmar Barışı’na başvuru sırasında istenilen bilgilerde hata yapmak istemeyenler mimarlık şirketlerine başvurunca bu işi de fırsatçılığa çevirenler ortaya çıktı. Emlakçılar bile bu işe girdi. Hem de 15-30 bin liraya varan ücretler talep edildi. Bakanlık yetkilileri ise bu firmalarla çalışan vatandaşların dikkatli olmasını gerektiğini belirterek, “Yanlış bilgilerle başvuru yapma ihtimali de var. Bu firmalardan doğru başvuru yapılacağına dair teminat alınmalı” tavsiyesini yapıyor.
#Emlakçı