İlk depremin merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde çadır kent ve konteyner kentlerde kalan afetzede vatandaşlara teslim edilecek kalıcı konutların inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Çalışmaların çok hızlı sürdüğünü ve bazılarında çatıların bile yapıldığını dile getiren Pazarcık Koordinatörü Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Ekim ayında konutların önemli bir kısmını teslim edeceklerini söyledi.
#Kahramanmaraşİlk depremin merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde çadır kent ve konteyner kentlerde kalan afetzede vatandaşlara teslim edilecek kalıcı konutların inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Çalışmaların çok hızlı sürdüğünü ve bazılarında çatıların bile yapıldığını dile getiren Pazarcık Koordinatörü Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Ekim ayında konutların önemli bir kısmını teslim edeceklerini söyledi.
#TOKİDeprem felaketinde en ağır yıkımlardan birinin yaşandığı Adıyaman yaralarını sarmaya çalışıyor. Enkazların kaldırıldığı semtler bomboş. Ayakta olan binalara da kimse girmiyor. Hayat ise çarşısından pazarına konteynerlerin kurulduğu merkezlerde akıyor.
#AdıyamanKahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 kentte esnaflar için 3 bin dükkandan oluşan konteyner çarşılar oluşturulacak. İlk etapta 5 kentte 3 bin konteyner dükkan olması planlanırken, CNN TÜRK Editörü Gülşen Coşkun canlı yayında detayları paylaştı.
#Konteyner ÇarşıAntakya’nın tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ticaret merkezi Uzun Çarşı’yı depremden sonra yeniden ayağa kaldırmak için Türkiye’nin önde gelen restoranları, yemek sanayicileri, gıda perakendecileri bir araya geldi. BIG Chefs Kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan “uzunçarşıburada.com” oluşumu, Antakya genelindeki yerel üretimin sürdürülebilirliğini hedef aldı. Reyhanlı kavşağına kurulacak konteyner çarşıda 76 esnaf dükkân açacak. Önce 12 milyon TL’lik yerel gıda stoku toplanacak, ardından üreticiye siparişler verilerek göç önlenecek...
#Uzun ÇarşıTürkiye, 112 personeli Havva Aydanur Ertuğrul’u Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay’da enkaz altından kurtarılan ve ilk olarak YKS kitaplarını soran Gürkan Öztürk’e ‘Buraya kitap yığarım’ demesiyle tanımıştı. O günden bu yana Hatay’da yaraları sarmak için çalışan 112 Havva; 21 çadır okul, 21 kütüphane kurdu ve 3 prefabrik ev teslim etti. 4’üncü ve ilk betonanerme evin inşası ise meme kanseri olan Yüksel Aras’ın yetim oğulları Danyel, Ramazan ve Ahmet için başladı. Hürriyet, depremzede ailenin bitmek üzere olan yeni yuvasına konuk oldu.
#YKS6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremCUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Hatay’ı ziyaretinde, “Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutunu daha iyisini, güzelini güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz” demiş, bu söz deprem bölgesindeki insanları çok etkilemiş...
#HatayBir zamanlar Malatya’nın kalbi olarak bilinen ve İstanbul’daki Kapalıçarşı’ya benzetilen çarşının yerinde artık devasa bir şantiye, iş makineleri, konteyner ve çadır dükkânlar var. Hem esnaf hem de halk şehrin bir an önce ayağa kaldırılıp eski canlı günlerine dönmesini istiyor.
#MalatyaYaklaşık bir yıl önce 6 Şubat’ta, saatler 4.17’yi gösterdiğinde yaşanan büyük deprem nedeniyle o sabah kimse yaşamına olağan rutininde başlayamadı. Kahramanmaraş merkezli 7.8 büyüklüğündeki sarsıcı ilk deprem 11 ili etkiledi. Peşinden gelen 7,5 büyüklüğündeki bir diğer yıkıcı depremle de en çok hasarı Hatay gördü. 53 bin 537 kişiyi aramızdan alan bu depremler, anne-babaları çocuksuz, çocukları yetim ve öksüz bıraktı. Bazı aileler hep birlikte göçüp gitti… Sevdalar yarım kaldı, gençlik hayalleri söndü.... Herkes bir yerinden yaralarını sarmaya çalışsa da her acı zamanla geçmiyor, giden geri dönmüyor. Bu acı hepimizin. O kâbus gecenin yıldönümüne sayılı günler kala renklerinden geriye sadece grisi kalmış Hatay’ı gezdik. Antakyalıların elini tuttuk, gözüne baktık ve bir kez daha sorduk: “Nasılsınız?” İyi değiller. Ama Hatay’ı yeniden kurmak için içlerinde her gün yeniden yeşeren bir umut var, tıpkı Antakya merkezde yıkık bir binanın önündeki ağaçta her acıya rağmen büyüyen ve adeta “Hayat devam ediyor” diye bağıran turunçlar gibi…
#HatayCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#YüzdeyüzCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#1Depremin büyük yıkıma neden olduğu Hatay’ın, eskiden yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden olan tarihi Uzun Çarşı’sında bayram hareketliliği vardı. Yıkıntı ve enkazlar arasında kalan dükkânlar açıldı. Esnaf, “Çarşıdaki kalabalık bize iyi geldi, umut oldu. Yaralarımızı hep birlikte saracağız” dedi.
#HataySanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in yeni desteğini, sosyal medya hesabından duyurdu. KOSGEB, deprem bölgesinde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin bakım, tadilat, onarım, personel, ham madde, malzeme, teçhizat, donanım gibi giderlerinin karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla 75 bin liraya kadar geri ödemeli destek verecek.
#Bakan Varankİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şimdiye kadar çok seçim geçirdim. Hiç bu kadar sahiplenici bir tavır görmedim. Daha büyük bir sahipleniş var. Şahsıma yönelik değil, büyük bir yürüyüşe sahipleniş var. İstikamete yönelik bir sahipleniş var" dedi.
#Süleyman SoyluBüyük depremin en fazla yıkıma neden olduğu Hatay’da, enkaza dönen görkemli binaların yerinde artık devasa boşluklar var... Hürriyet’in dronla havadan görüntülediği renklerin kenti Hatay’da şimdi cadde ve sokaklar boş, meydanlar ıssız... Bir zamanlar cıvıl cıvıl olan sahil şeridi ise artık ‘çadır kent’...
#HatayÇifte felaketin ardından yapımına başlanan köy evi tipi afet konutları tamamlanmak üzere. Bunlardan Nurdağı Belpınar köyünde yapılan evler de bayramda hak sahiplerine teslim edilecek. Üç oda, bir salon köy tipi evlerin ahırları da olacak. Bölgeye cami, okul ve çocuk parkı gibi alanlar da yapılıyor.
#DEPREMDepremin etkilediği 11 ildeki yüz binlerce üretici ve işletme zorlu bir sınavdan geçiyor. Büyük kayıplar yaşayan afetzede esnaf yeni bir hayat için mücadele ederken, “Bir süre daha alışverişinizi deprem bölgesindeki işletmelerden yaparak bizlere destek olabilirsiniz” diyor.
#Afetzede