Kontaminasyon sağlıkçıların ve doktorların çok duyduğu ve iyi bildiği bir kavramdır. Aynı zamanda kontaminasyon genel olarak resmi bir kullanım alanına sahiptir. Bu nedenle günlük hayatta çok da sık kullanılan bir kavram değildir. Kontamine nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kontamine Nedir?Yaz aylarının gelmesiyle birlikte klima kullanımının artması, çocuklarda 'lejyoner hastalığı' olarak bilinen Legionella pneumophila bakterisi kaynaklı zatürre vakalarında da artışa neden oldu. Özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı hastalıkların arttığını söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, çocuklarda COVID-19'a oranla daha fazla zatürreye neden olduğunu ve bu durumun şaşırtıcı ve endişe verici olduğunu ifade etti.
#Legionella PneumophilaYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#Sağlıkİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkTetanos; Clostridium tetani denilen bakteri tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Doğada toz, toprak, gübre dahil her yerde bulunur. Sıklıkla kişinin boyun ve çene kaslarında şiddetli kasılmalara neden olduğu ve kişi ağzını açamadığı için ‘ Kazıklı Humma’ olarak ta adlandırılır.
#TetanozŞap hastalığı, belirtileri ve diğer bulguları ile merak ediliyor. En çok araştırılan konuların başında ise Şap hastalığının insana bulaşıp bulaşmadığı yer alıyor. Hayvanlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma şap hastalığının ilk bulgular arasında bulunuyor. Sonrasında ise 24 saat içerisinde salya akışı başlıyor. Peki Şap hastalığı bulaşıcı mı, insana bulaşır mı? İşte, bilgiler
#ŞapSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaAfrika'da dünyanın en ölümcül hastalıklarından birinin ortaya çıkması yeni bir salgın mı geliyor korkusu yarattı. 'Marburg’ virüsünden ölen iki hastanın haberini alan Dünya Sağlık Örgütü acilen harekete geçti.
#MarburgDünyada yayılmaya devam eden maymun çiçeği Türkiye'de de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından bir hastada maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini açıkladı. Peki maymun çiçeği nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği ölümcül mü, tedavisi var mı, nasıl geçer? İşte maymun çiçeği hastalığı hakkında detaylı bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiTürkiye'de ilk maymun çiçeği vakası tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıSon günlerde hızla yayılmaya başlayan norovirüs hakkında bilgiler araştırılmaya devam ediyor. Koronavirüs henüz bitmemişken, Maymun Çiçeği virüsü ve ardından da Norovirüs gündemdeki yerini aldı. Peki, Norovirüs nedir, nasıl bulaşır? İşte, Norovirüs belirtileri ve hakkında merak edilenler...
#NorovirüsMaymun çiçeği virüsü belirtileri ve semptomları pek çok vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Dünya koronavirüs salgınının sonuna gelirken Avrupa'da görülen ve bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının nelere yol açtığı merak konusu oldu. Öte yandan konu hakkında Bakan Koca son dakika maymun çiçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlıktır. Peki, maymun çiçeği nasıl anlaşılır, nedir, Türkiye'de var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü gündemde yer alıyor. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ve nasıl bulaştığı merak ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik ormanlarında görülen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca açıklamasında hastalığın Türkiye’de olup olmadığı hakkında bilgi verdi. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı? İşte merak edilenler
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü nedir, sorusu Avrupa'da hastalığın yayılması ile öne çıkan konulardan oldu. Koronavirüs salgınının sonuna gelinirken, maymun çiçeği virüsü endişelere neden oldu. Dünya genelinde yayılmaya başlayan ve bugüne kadar 7 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü, Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya'ya da sıçradı. Bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya'da görülen maymun çiçeği virüsü, 4 ülkeye daha yayıldı. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği virüsü belirtileri, tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında ayrıntılar.
#Maymun ÇiçeğiRotavirüs aşısı ne zaman yapılacağı ile ailelerin gündeminde yer alıyor. Rota virüsü bebekler ve küçük çocuklar arasında ishal hastalığının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Fekal-oral yolla bulaşan virüs, insan sağlığı üzerindeki etkisinin yanı sıra diğer hayvanları da etkiliyor. Kreş, bakımevi gibi toplu yerde yaşam sürdüren çocukları daha çok etkileyen rota virüs belirtileri arasında bulantı, kusma, karın ağrısı ve ateşle başlar, ishalle durumlar geliyor.
#RotavirüsGenellikle çocuklarda gözlemlenen rota virüsü enfeksiyonu aslında yetişkinlerde de karşılaşılan bir salgın hastalıktır. Belli bir kuluçka dönemi sonrasında ortaya çıkan rota virüsü belirtileri takip edilmesi ve tedaviye başlanması hayati önem taşır. Peki, rota virüsü nedir, nasıl bulaşır ve nasıl geçer? İşte yetişkinlerde ve çocuklarda rota virüsü belirtileri...
#Rota VirüsüKoronavirüsün son ortaya çıkan varyantı Omicron, hızla yayılarak neredeyse tüm dünyada baskın varyant haline geldi. Hemen hemen tüm ülkelerde vaka sayıları rekor kırarken pek çok uzman artık maske ve mesafe kuralları için bilgilerin yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Özellikle 2 metre sosyal mesafe kuralı gibi daha önce uygulanan bazı kuralların artık geçerliliğini yitirdiği söyleniyor. Maskeler için de önemli uyarılar mevcut. Peki yeni varyanta karşı yeni kurallar neler olmalı? Hangi maskeyi nasıl takmalıyız? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKış aylarıyla birlikte çeşitli virüs ve enfeksiyonlar yeniden ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan bir de salgın olarak görülebilen ve genellikle çocuklarda rastlanan rota virüsü oldu. Rota virüsü özellikle anne sütü alan çocuklarda meydana gelirken, bu hastalıkta bağışıklık sistemi etkili bir rol oynuyor. Peki, rota virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte rota virüsü belirtileri, aşısı ve tedavisi...
#Rota Virüsüİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİDaha önce manuel vitesli bir araba kullandıysanız, muhtemelen debriyaja aşinasınızdır. Vites değiştirmek için basmanız gereken üçüncü pedaldır. Ancak, özellikle de yalnızca otomatik şanzımanlı arabalar kullanıyorsanız, debriyajın tam olarak ne yaptığını bilemeyebilirsiniz. Peki, Debriyaj nedir detayları ile derledik.
#DebriyajTüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını ile birlikte aslında hep olan fakat yeni yeni tanıştığımız virüsler gündeme gelmeye başladı. Bu virüslerden bir de parainfluenza virüs ailesine mensup olan ve solunum yollarını hedef alan, koronavirüs gibi bir RNA virüslerden olan Respiratuvar Sinsityal Virüstür (RSV). Köpeklerde ve insanlarda görülebilen parainfluenza nedir, belirtileri nelerdir? İşte parainfluenza ile ilgili detaylı bilgiler…
#ParainfluenzaGenellikle 4-5 yaş aralığındaki çocuklarda görülen rota virüsü kusma, ishal belirtileriyle kendini gösteriyor. Rota virüsü nedeniyle çok sayıda çocuğun hayatını ne yazık ki kaybetmesinin ardından rota aşısına olan önem her geçen gün artmaya başlıyor. Rota virüsüne karşı en iyi koruma yöntemi olan rota virüsü aşısının yapılması ile ilgili araştırmalar ebeveynler tarafından en çok araştırılan konular arasında güncelliğini koruyor. Peki, rota aşısı ne zaman yapılır? Rotavirüs aşı takvimi hakkında detaylar…
#Rota VirüsüGrip virüsü olarak da bilinen influenza özellikle de sonbahar ve kış aylarında çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Özellikle de influenza A ve B virüsleri, grip olan kişilerin hapşırması, konuşması ya da öksürmesi durumunda havaya yayılan damlacıkların solunması sonucunda bulaşır. Aynı zamanda virüsle kirlenmiş yüzeylere temas edilmesi sonucunda eller aracılığı ile kişiden kişiye çok rahatlıkla bulaşır. İnfluenza A Nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İnfluenza A Nedir?