Türkiye'de oldukça popüler olan ve sıkça tüketilen deniz ürünlerinden biri olan midye, İngiltere'de yapılan bir araştırma sonucunda endişe verici keşfe konu oldu. Araştırmacılar, midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. Peki, fiberglas nedir ve sağlığımız üzerinde hangi riskleri taşıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Özenç Turşak ile konuyu mercek altına aldık.
#SağlıkErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ortak projesi olarak 2021 yılında başlayan, 'kuaförlerde mesleksel alerjik hastalıkların değerlendirilmesi' projesi tamamlandı. Proje araştırmacılarından ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnsu Yılmaz, "Kuaförler, fırıncılar, boyacılar, mobilyacılar ve inşaat işçileri hem solunumsal hem de cilt hastalıkları açısından risk grubunda olan meslek gruplarıdır. Bunların başında da kuaförler geliyor. Kabaca, 4 kuaförden birinde alerjik cilt hastalıkları görülebiliyor" dedi.
#KuaförErciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Ankara Üniversitesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalları ortak projesi olarak 2021 yılında başlayan, 'kuaförlerde mesleksel alerjik hastalıkların değerlendirilmesi' projesi tamamlandı. Proje araştırmacılarından ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnsu Yılmaz, "Kuaförler, fırıncılar, boyacılar, mobilyacılar ve inşaat işçileri hem solunumsal hem de cilt hastalıkları açısından risk grubunda olan meslek gruplarıdır. Bunların başında da kuaförler geliyor. Kabaca, 4 kuaförden birinde alerjik cilt hastalıkları görülebiliyor" dedi.
#Cilt HastalığıBakımlı eller, rengârenk ojeler... Son yıllarda trend haline gelen kalıcı oje ve jel protezlerle tırnaklar çok havalı görünüyor. Ancak bu işlemler bildiğimiz manikürden farklı yapılıyor ve uzun vadede sağlık açısından sorun yaratabiliyor. Deri ve zührevi hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Tuğba Özkök Akbulut bu uygulamaların yaratabileceği zararları, yaptıranlarsa bu tarzı neden tercih ettiklerini anlattı.
#Kalıcı OjeBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkGüzel bir gülüş için kompozit kaplama yaptıran Lily Lindsay, diş kaplamaları yüzünden bırakın gülmeyi aylarca sağlık sorunları nedeniyle acı çekti. Tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı.
#Diş SağlığıDaha güzel ve sağlıklı dişleri olsun isteyen Lily Lindsay, kompozit kaplama yaptırdı ama tedavi sonrası güzel bir gülümseme beklerken yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uzun süre gülemedi. Zira tedavi sonrası yüzünün ve vücudunun birçok yerinde acı veren kalın kabuklar oluştu. Doktorlar kadının yaşadığı rahatsızlığı başta egzamaya bağlasa da sonrasında asıl nedenin ağzındaki kaplamalar olduğu anlaşıldı. Peki, her gün yüzlerce insanın yaptırdığı bu işlemler anafilaktik şoka kadar giden ciddi tablolara nasıl yol açıyor? İşlem öncesi alerji testi yapılmalı mı? Kimler için daha riskli? Diş Hekimi Periodontist Ahmet Altuğ Sofuoğlu ile konuştuk.
#SağlıkGeçtiğimiz günlerde İzmir’de evde saçını boyarken fenalaşıp hayatını kaybeden Deniz Demirbayraklı'nın, saç boyasına alerjik reaksiyon gösterdiği iddia edildi. Ölüm nedeni adli tıpta yapılacak otopsinin ardından belirlenecek olan Demirbayraklı'nın babası, kızının saçını ilk defa boyamadığını ve mevsimsel alerji dışında başka bir şeye alerjisi olmadığını belirtti. Peki saç boyası gerçekten böyle ciddi bir reaksiyona neden olabilir mi? Defalarca kullanılmasına rağmen bir gün aniden alerji gelişebilir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BoyasıGöz makyaj ürünleri 2 tip alerjiye yol açar: “Alerjik konjonktivit” ve “kontakt dermatit”. Alerjik konjonktivit gözlerde kaşıntı, kızarma, yaşarma ve şişme ile kendini belli eder. Kontakt dermatitte ise göz kapaklarında şişme, pullanma ve kızarma gelişir. Kontakt dermatite bağlı geçici kirpik dökülmeleri de izlenebilir.
#Göz MakyajıSaçların bazı kimyasal işlemlere maruz kalması veya dış etkenlerden dolayı kafa diplerinde yara oluşumu görülebilmektedir. Saç derisinde ufak tefek yaralar veya kaşıntıların oluşması normaldir. Fakat bu durum sürekli oluyor veya yara oluşumunda artış gözlemleniyor ise dikkat edilmesi gerekebilir. Peki kafa derisinde yara neden olur ve çıkar? Kafa derisindeki yara nasıl geçer? İşte, kafa derisinde oluşan yaraların tedavisi hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Kafa DerisiFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal MedyaKas ağrılarına iyi gelen epsom tuzu banyolardan mutfaklara pek çok şekilde hayatımıza katabileceğimiz bir doğal üründür. Aynı zamanda kabızlığa faydası olan epsom tuzu kullanım alanları merak ediliyor. Peki, epsom tuzu nedir, nerelerde kullanılır? İşte, epsom tuzu faydaları ve olası zararları...
#Epsom TuzuGözler, yüz makyajında önemli bir yer tutuyor. Göz çevresindeki cildin diğer cilt bölgelerinden farklı, ince bir yapısı var... Göz çevresinde kullanılan bütün ürünler sadece göz çevresindeki cilt için değil; göze kaçma ihtimali nedeniyle göz için de güvenlik standartlarını sağlamalı…
#Göz SağlığıKoronavirüs salgını yaşantımıza maske, mesafe, hijyeni öyle bir yerleştirdi ki, artık farkında bile olmadan bir yere dokunur dokunmaz elimize kolonya döküyor, kapı kollarını peçetelerle tutuyor, maskesiz kapıdan çıkmıyor, insanlara uzaktan selam veriyoruz. Peki, pandemi eninde sonunda bittiğinde bu yeni alışkanlıklar sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#SağlıkKaşıntılı meme uçlarına birçok şey neden olabilir. Göğüs ucu genellikle kadın vücudunda duyarlı bölgelerden biridir. Sürtünme, egzama, emzirme veya hamilelik nedeniyle tahriş olabilirler. Bazı durumlarda kaşıntılı meme uçları daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Peki, göğüs ucu niye kaşınır, nasıl geçer? İşte göğüs ucu kaşıntısının olası nelenleri ve çözüm önerileri...
#Göğüs Ucu Neden KaşınırAtopik cilt, genetik olarak yatkın kişilerde, çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığı düşünülür. Özellikle kış aylarında kuruyan cilt yapısıyla birlikte ortaya çıkan atopik cilt belirtileri iyi bir bakım gerektirir. Peki atopik cilt nedir, neden olur? İşte atopik cilt belirtileri ve bakımı...
#Atopik CiltKoronavirüs salgını yaşantımıza maske, mesafe, hijyeni öyle bir yerleştirdi ki, artık farkında bile olmadan bir yere dokunur dokunmaz elimize kolonya döküyor, kapı kollarını peçetelerle tutuyor, maskesiz kapıdan çıkmıyor, insanlara uzaktan selam veriyoruz. Peki, pandemi eninde sonunda bittiğinde bu yeni alışkanlıklar sağlığımızı nasıl etkileyecek?
#GazetehaberleriZeytin bir ağacın meyvesidir. Özellikle mükemmel sağlıklı yağ, vitamin ve antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Pek çok yönden sağlıklı olan zeytin genellikle acılığından dolayı taze yenmemektedir. Genel olarak zeytinler sertleştirilir, ferment edilir ve sıkıştırılarak yağı elde edilmektedir. Faka bazı kişilerin vücudu zeytine alerjik reaksiyon göstermektedir. Peki zeytin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Zeytin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizlere detaylıca derledik.
#Zeytin AlerjisiTurunçgillere alerjisi olan pek çok insan, genellikle yemek yedikten sonra ve çiğ turunçgilleri tükettiği zaman ya da bu turunçgillerden yapılan bir içeceği içtikten sonra belirtiler yaşamaya başlar. Bu belirtiler ise genellikle lokalize olur. Portakal alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Portakal AlerjisiGöz kapağı alerjisi, göz kapağı üzerinde ya da çevresinde cildin tahriş, kuru ve kaşıntılı olması durumudur. Göz kapağı alerjisi, göz kapaklarında lokalize olarak görülen ve egzamaya benzeyen bir çeşit enflamatuar cilt hastalığı olarak tanımlanabilen bir rahatsızlıktır. Göz kapağı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz Kapağı AlerjisiEgzama, ellerde, kollarda ve yüz gibi cildin hemen her yerinde görülebilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi egzamada da farklı varyasyonlar bulunabilmektedir. Atopik dermatit, Alerjik kontakt dermatit, İrritan kontakt dermatit bunlardan bazılarıdır. Peki, bulaşıcı bir hastalık olmayan egzamaya iyi gelen tedavi yöntemleri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#DoktorKaşıntı, akıntı, kızarıklık… Bu üçlüyü tanımayan kadın yoktur sanırım. Mantar enfeksiyonu, kadınların yakından tanıdığı, günlük hayatı güçleştiren ve kronikleştiği zaman da kelimenin tam anlamıyla çekilmez olabilen bir vajinal enfeksiyondur. Psikolojiyi bozar, ilişkileri etkiler, kabusun ta kendisidir.
#Vajinal MantarEgzama (dermatit) sandığımızdan çok daha yaygın ve günlük hayatımızın içinde olan bir cilt sorunudur. Bu alerjik hastalık kendini; cildin şişmesi, kızarması, ağrı ve kaşıntı ile gösterir. En sık görülen tipleri; kontakt dermatit, atopik dermatit ve seboreik dermatit’tir.
#DermatitCovid-19 döneminde maske kullanımına bağlı deride oluşan değişiklikler hakkında uyarılarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Nalan Saraç, “Özellikle N95, FFP2 gibi yüze iyice oturması için tasarlanan maske kullananlarda bası yerlerinde kızarıklıklar ve açık yaralar oluşabilir. Bu deri hastalıkları maskenin metaline ya da içerdiği maddeye bağlı, kumaş maskelerde ise maskeyi yıkarken kullanılan deterjan ya da boyalara bağlı olarak gelişebilir” dedi.
#Maske