Türkiye’de 2053 net-sıfır hedeflerinin gerçekleştirebilmesi için kömürlü termik santrallerin emekli edilmesi yani artık bu santrallerden elektrik üretilmemesi gerekiyor. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin (SEFiA) hazırladığı araştırmaya göre, özelleştirilen santrallerin neredeyse tamamı 2030’ların ikinci yarısına kalmadan özelleştirme bedellerini ödeyerek emekli edilebilir duruma geliyor.
#SefiaFederal Meclis, Almanya’da kış aylarında ciddi bir soruna dönüşecek doğal gaz sıkıntısına karşı geçici olarak daha fazla kömürlü termik santral kullanılmasına onay verdi. Ana muhalefet CDU/CSU’nun atom santrallarının ömrünün uzatılması önerisi ise reddedildi. Karara, Federal Meclis’ten sonra Eyaletler Meclisi’nin de onay vermesi gerekiyor.
#AlmanyaİZMİR’de, geceleri hafiften geniz yakan kömür kokusuna, “Merhaba” demeye başladık. Özellikle gündüz ve gece ısı farkı artmaya başlayınca, geçmişin bu tanıdık kokusu daha da hissediliyor. Bu koku da doğal olarak hava kirliliğini getiriyor akıllara. Üstelik daha da tam soğuk bastırmadı... Kış aylarında hava kirliliği, yalnızca İzmir’in değil, tüm ülkenin gündemindedir. Kimi zaman arttığı ve nedenleri konuşulur. Kimi zaman da özellikle doğal gaz sonrası, eskisi gibi yoğun kirlilik yaşanmadığı...
#1Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL:Health and Environment Alliance), 4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde ‘Türkiye’de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak’ raporunu yayınladı. Rapor, termik santrallardan kaynaklı hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ve bunun mali yükünü gözler önüne seriyor.
#YazarCumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, kuruluşundan beri İçişleri Bakanlığı’na bağlı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü kaldırılmış, bazı personeli de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda (ÇŞB) yeni oluşturulmuş olan Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’ne devredilmiştir.
#YazarKoronavirüs salgını tüm dünyada temiz hava kalitesinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Hava kalitesinin düşük olduğu bölgeler salgın için daha riskli olarak tanımlanırken sanayinin yavaşlamasına bağlı santrallerin az çalışması ile büyük kentlerin de hava kalitesi de yükseldi. İşte bu noktada hem yenilenebilir enerjideki kaynaklarının hem de temiz havanın insan yaşamı üzerine etkisi bir kez daha ortaya çıkarken bu dönemin de dönüşüm için bir fırsat olduğu belirtiliyor.
#Temiz EnerjiEriyen buzullar, beklenmedik fırtınalar, aşırı sıcak hava dalgaları, giderek azalan canlı çeşitliliği, yangınlar, su baskınları... İklim krizi giderek derinleşiyor. Krizin baş sorumlusu hükümetler ve bir avuç şirket durumu ciddiye almıyor ama bizler hem sorumluları harekete geçirmeye çalışabilir hem bu esnada günlük hayatımızda elimizden geleni yapabiliriz.
#DÜNYATanzim satışlarla birlikte ‘kooperatifçilik’ de yine gündemde. Bu sistemin iyi örneklerinden biri ise 7 bin yıllık tarihe sahip, arazileri birinci derece tarımsal sit alanı olan Dokuzhöyük köyünde yaşanıyor. Kırklareli’ne bağlı köyde yaşayanlar 50 yıl önce bir samanlıkta kurulan kooperatifi ayakta tutmaya çalışıyor. 80 üyenin günde 7 ton sütünü işleyip satan kooperatifin üyeleri, devletin yanlarında olmalarını bekliyor.
#GazetehaberleriHayat nefesle başlıyor... Nefesle bitiyor... Temiz hava solumak en temel insan haklarından. Ancak kirli havaya bağlı gelişen hastalık ve ölümlerle ilgili veriler, aldığımız her nefesle ciğerlerimize sigara içer gibi ‘zehir’ gönderdiğimize dair alarm veriyor. Dünya Sağlık Örgütü bu kirlilik için “Görünmez katil” diyor. Dünyada her yıl 8 milyon insan hava kirliliği kaynaklı hastalıklar sonucu yaşamını yitiriyor. Beş yaş altı çocuklarda görülen on ölümden birinin nedeni kirli hava. Türkiye için yapılan tahminler de çok vahim. Soluduğu kirli hava nedeniyle her yıl 34 binden fazla kişinin erken öldüğü tahmin ediliyor.
#GazetehaberleriTürkiye’nin su varlıkları, özellikle de tatlı su kaynakları tek tek yok oluyor. Türkiye, halihazırda ‘su azlığı’ ya da ‘su sıkıntısı’ içinde olan ülkelerden. 2040’a doğru ise nüfus artışıyla ‘su fakiri’ ülke konumuna gerilemesi öngörülüyor.TEMA’nın Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası ağustosta güncellendi. Buna göre kirlenerek, kuruyarak yok olma tehdidi altındaki su varlığı (akarsu, nehir, göl) sayısı iki yılda 59’dan 109’a yükseldi.
#GazetehaberleriTürkiye’nin en verimli tarım arazilerine ve bakir ormanlarına sahip bölgesi Trakya’ya kömürlü termik santral kâbusu çöktü. İstanbul’a sadece birkaç kilometre mesafede, Tekirdağ’ın Çerkezköy ve Kapaklı ilçelerine yapılması planlanan santral hayata geçerse yaklaşık 250 bin meşe ağacı kesilecek. Yörenin kadınları ve sivil toplum örgütleri projenin iptali için yoğun mücadele içinde...
#Greenpeace