Sürdürülebilir finansman mekanizmalarının ve araçlarının doğru kurgulanmasının stratejik önem taşıdığına dikkat çeken DenizBank Finansal Kurumlar Grubu ve Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Beril Yüzer Oğuz ve DenizBank Tarım Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak “Her ürünün üretim dönemi, girdi ihtiyacı, su gibi kaynaklara ulaşım imkânı ve gelir elde etme dönemi farklı; bu açıdan tarım başta olmak üzere geleceğimize odaklanan bankacılıkta doğru hesaplanmış finansman modelleri çok kritik” dedi. Beril Yüzer Oğuz ve Burak Koçak Hürriyet’in sorularını yanıtladı...
#DenizbankMilli Eğitim Bakanlığı, 'Düşün ve Gerekli Değilse Tüketme', 'Daha Az Tüket', 'Değerlendir ve Yeniden Kullan', 'Değiştir ve Farklı Amaçla Kullan', 'Dönüştür ve Doğaya Geri Kazandır' gibi ilkelerden hareketle öğrencilerin atık oluşumunu nasıl engelleyecekleri konusunda farkındalıklarını artırmak amacıyla bünyesinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna kompost makinesi gönderdi.
#Milli Eğitim BakanlığıTarımsal kuraklığın etkilerini azaltıp, yıpranan toprağın iyileştirilmesi, verimin artırılması ve sağlıklı gıdaların üretilmesi amacıyla Topraktan Tabağa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Kayapınar Belediyesi iş birliğiyle semt pazarlarında çöpe giden sebze meyve atıkları gönüllüler tarafından toplanıp, çeşitli işlemlerin ardından kompost gübreye dönüştürülerek yeniden tarıma kazandırılıyor.
#Ebru Baybara DemirOrganik beslenme son zamanlarda oldukça popüler bir hal almıştır. Şehir hayatında bile pek çok bitki evde kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. Bunlardan biri de kültür mantarıdır. Bilindiği gibi kültür mantarı çok çabuk çoğalabilen ve kolay yetişen besinlerden bir tanesidir. Kültür mantarı tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Kültür mantarı tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Lezzetiyle sofralarda geniş yeri olan mantarlar, birçok kişinin de gelir kapısı. Çoğunlukla hobi olarak başlayıp para kazanan yetiştiricilerin sayısı artıyor. Hem soframıza gelen ‘akıllı’ türleri hem de doğada kendi başına yetişip bir köyü ‘göçürecek’ kadar zehirli olanlarıyla mantarlar doğanın gizemli canlıları; yakından tanıyalım...
#MantarBitkiler, tıpkı bizim gibiler; su ve güneş ışığına ek olarak, büyümek için besinlere ihtiyaçları vardır. Bizden farkları bitkileri besinlerini topraktan alırlar. Birçok kişi bitkileri daha iyi büyüsün diye toprağa kahve telvesi koyuyor. Bu sayede bitkinin daha iyi besin alacağına inanılıyor. Peki bu gerçekten doğru mu?
#Kahve TelvesiBu yıl kuruluşlarının 20. yılını kutlayan Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları, “20. Yılda Çevre İçin 20 Eylem” projesini hayata geçiriyor. Doğayı ve çevreyi korumaya yönelik projeler geliştiren öğrenciler; tuvaletlerdeki ışıkları fotoselliye çevirdi, pet şişe yerine mataraya geçti, sınavların bir bölümünü online yaparak tonlarca su tasarrufu sağladı, organik tarımla okulda meyve yetiştirdi, okul bahçesinden zeytin toplayarak zeytin kurdu, hasat şenliğine katıldı, geri dönüşüm defilesi düzenledi.
#Çevre Eylem ProjesiGümüşhane’nin Torul ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki Hasan Turgut, işsiz olduğu dönemde Genç Çifti projesine müracaat etti. Olmaz denileni yapan Turgut, devlet desteğiyle Doğu Karadeniz bölgesinin en büyük kültür mantarı üretimi tesisini kurdu ve şimdi ailesiyle birlikte bin 200 ton mantar üretiyor.
#MantarRamazan ayına sayılı günler kaldı. Oruç tutan bireylerin beslenme düzeninin değişmesi enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller gibi birçok besin ögesinin dengeli biçimde alınmasını zorlaştırabiliyor. Ramazan ayının özellikle sıcak yaz aylarına denk gelmesi sağlıklı beslenme ve sıvı alımını daha da önemli hale getiriyor. Diyetisyen Şeyma Yılmaz, ramazan ayını sağlıklı geçirmek için önerilerde bulunuyor.
#Vitamin Ve Mineral DesteğiAntalya'nın Kemer ilçesinde yaşayan Sakin Çelik, pamuk içinde istiridye mantarı üretiyor. İstiridye mantarı üreticisi Çelik: - "Senede dört defa ekim yapabiliyoruz. Her ekimden sonra yaklaşık 25 ton, yıllık da yaklaşık 100 ton ürün alabiliyoruz. Kışın güzel bir istihdam sağlıyor" dedi.
#Antalya'nın Kemer İlçesiJaponca'da, 'ölümsüzlük' anlamına gelen "Reishi mantarı", başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan koruyor, ömrü uzatıyor. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatıra Taşkın, tıbbi mantarların 1 gramının bin liraya alıcı bulduğunu söyledi.
- Balıkesir'de, eczacılık da yapan girişimci Işık, yaklaşık 250 bin solucanı kullanarak, hayvan gübresi ve saman karışımıyla yüksek kalitede gübre üretiyor - ABD'de "siyah altın" olarak nitelendirilen solucan gübresinin, üzüm, çiçek, domates, salatalık gibi birçok sebze ve meyvenin organik üretiminde büyük yararı bulunuyor - Işık: ''Başından sonuna kadar üretimi özen isteyen bir gübre'' - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gezgin: "Karbon, azot oranının iyi olması ve besin element içeriği bakımından faydalı bir gübre"