ABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriÜrettikleri koronavirüs aşısıyla tüm dünyaya umut ışığı olan Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin şimdilerde kolon kanserinin tedavisi için yürüttüğü çalışmasıyla dünya gündeminde. Şahin çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "mRNA yönteminin, kanser tedavisinin geleceği olduğuna inanıyoruz." dedi.
#Uğur ŞahinTürkiye’de en sık görülen beş kanser türünden biri olan kolon (kalın bağırsak) kanserine, genellikle 50 yaşın üzerindeki kişilerde rastlanıyor. Ancak ülseratif kolit ya da familial polipozis gibi bazı ailesel hastalıkların olması halinde 50 yaş altında hatta 20’li yaşlarda dahi görülebiliyor. Genellikle aşırı yağlı beslenmek ve kızartma türü yiyecekleri tüketmenin hastalığın ortaya çıkmasında önemli rol oynadığına işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özcan Gökçe, ayrıca obezite ve sigaranın da birer risk faktörü olarak öne çıktığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gökçe, “Kanserin en güçlü düşmanı erken tanıdır” dedi.
#Prof. Dr. Özcan GökçeEn sık görülen 3. kanser türü olan kolon kanseri, özellikle de modernleşen hayatların bıraktığı en kötü mirasın başında geliyor. Yanlış beslenme tipi ve teknoloji elinde yaşayan bedenler sebebiyle giderek sayıları artan kolon kanserini Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. A. Bekir Öztürk anlatıyor.
#Bağırsak KanserKolon kanseri tüm dünyada kanserler içinde en sık görülen 4. kanser türü. Son 10 yılda ülkemizde kolon kanseri görülme sıklığında yüzde 10 oranında artış gözleniyor. Yüreklere su serpen haber ise kolon kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alması. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Şişman, konuyla ilgili bilgiler verdi. Kolon kanserinin belirtileri neler? Kolon kanserinden korunmak için 5 öneri...
#Kolon Kanseri Nasıl ÖnlenirKolon kanserinin belirtilerinden birinin de tekrarlayan ishal olduğu biliniyor. En çok 50 yaş ve üzerindeki kişilerde görülen kolon kanserini; fiziksel hareketsizlik, obezite, alkol, kırmızı ve özellikle de işlenmiş et (salam, sucuk, sosis vb.) ve hayvansal yağların aşırı tüketimi tetikliyor.
Yapılan son bir araştırma kolon (kalın bağırsak) kanseri vakaları sayısında büyük artış görüldüğünü gözler önüne serdi. Ancak genellikle 50 yaş üzeri kişilerde obeziteye bağlı olarak görülen hastalık, 20 yaşında spor yapan gençlerde bile sıkça görülmeye başladı.
#Kolon Kanseriİngiliz kraliyet ailesi son zamanlarda hastalık haberleriyle gündemden düşmüyor. Son olarak Kral Charles'ın kanser teşhisi alması bütün dünyayı şoke etti. Aslında geçen haftalarda prostat büyümesi nedeniyle hastanede kalan Charles, çıkışta gayet pozitif bir görünüm sergiliyordu. Ama bir süre sonra onun da kansere yakalandığı ortaya çıktı.
#Kral CharlesKolon kanseri belirtileri en sık görülen kanser türlerinden biri ve diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor. Her yıl dünya genelinde bir milyona yakın kişiye kolon kanseri teşhisi konmaktadır. Oldukça sinsi bir şekilde ilerleyen kalın bağırsak kanserinin teşhisi oldukça zordur. Kolon kanseri, özellikle ilk başta her zaman semptomlara neden olmaz. Peki, Kolon Kanseri belirtileri nelerdir? Kolon kanseri nedir, neden olur? İşte kolon kanseri tedavisi hakkında bilgiler...
#Kolon Kanseri Belirtileriİki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon Kanseri43 yaşındaki öğretmen Ros Atkins, vücudunun sağ tarafında uzun süredir devam eden ağrıları 'kas ağrısı' sandı ancak ağrıların gerçek sebebinin 'kolon kanseri' olduğu ortaya çıktı. Hastalığı yenmek için aylarca mücadele eden öğretmen 3 Ekim'de hayatını kaybetti.
#Kolon KanseriBağırsaklarda oluşan bakteriyel kökenli enfeksiyonun var olup olmadığını anlamak amacı ile gaita testi yapılmaktadır. Bu test yaklaşık birkaç gün sürmekte ve sonuçlarına göre tedavi uygulanmaktadır. Bir kutu içerisine yapılan gaita testi bazı bakterilerin varlığını incelemekte ve patolojik olarak incelenmektedir. İşte gaita testi ile ilgili detaylar.
#Sağlıklı YaşamKANSER ilaçları bir arada kullanıldığı için bazen hangisinin alerji yaptığı tam olarak anlaşılamaz. Böyle durumlarda alerji testi yapılarak sorumlu ilaç belirlenir, gereksiz yere diğer ilaçların kesilmesine gerek kalmaz. Bazen ilacın reaksiyon yapacağı önceden tahmin edilebilir. Koruyucu olarak hastalara ilaç uygulanmadan önce alerji ilaçları uygulanabilir. Ege Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, İmmunoloji ve Alerjik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Özlem Göksel, şunları anlattı:
#1Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihangir Akyol, “Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı”nda kalın bağırsak kanserinin trafik kazalarından iki kat fazla can aldığını açıkladı. Akyol, KETEM’lerden dağıtılan test kitleri ile evde rahatça test yapılabileceğini açıkladı.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAAmerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. Amerika ölçekli yapılan çalışmada en yaygın görülen dört kanser türü olan akciğer, kalın bağırsak, meme ve prostat kanserlerindeki olumlu gelişmelerin, uzun vadeli bu düşüşlerde rol oynadığı vurgulanıyor. Peki Avrupa ve ülkemizde de aynı durum geçerli mi? Türkiye'de en çok görülen kanser türü hangisi? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#KanserÇok nadir görülen bir adenokarsinom formu olan adenoid kistik karsinom, sinonazal mukozada başlayıp kafa tabanını işgal edebilir. Beyindeki adenokarsinom semptomları, tümörün konumuna bağlıdır ve baş ağrısı ve nöbetleri içerebilir. Peki, Adenokarsinom nedir ve tedavisi var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bağırsak enfeksiyonu en sık karşılaşılan sindirim sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Sindirim sistemi kanalının tıkanmasına da yol açan bağırsak enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bağırsak enfeksiyonunun neden olduğu son yıllarda araştırma konusu olmuştur. Peki bağırsak enfeksiyonuna ne iyi gelir? Bağırsak enfeksiyonuna nasıl geçer? Bağırsak enfeksiyonu nedenleri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu tedavisi nedir? İşte bağırsak enfeksiyonu ile ilgili tüm detaylar.
#Bağırsak Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Rektum; kolonu veya kalın bağırsağın anüse bağlandığı son bölümdür. Rektumun temel işlevi; vücuttan atılacak olan dışkının saklanmasıdır. Peki Rektum kanseri nedir? Rektum nedenleri, belirtileri, evreleri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Rektum Kanseri Nedir?