Yarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıGelecek hafta beni zorlu ve bir o kadar eğlenceli bir görev bekliyor. ‘Disco Soup’ adlı bu etkinliğin önemi, tarife göre malzeme alınması değil, elimizdeki malzemelere göre tarif oluşturulması. Gıda israfını önlemeye odaklanan ‘Disco Soup’ta artakalan malzemelerle neler hazırlayacağım, sizlerle de paylaşmak istedim.
#Disco SoupYemek artıkları ve bayat ekmekler, çöpe atıldığında hem çok büyük bir israf hem de ekonomik kayba sebep oluyor. Bununla birlikte dünyanın büyük bir kısmının açlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bir ortamda, kaynakların son derece etkili kullanılması ve sürdürülebilirliğe katkı sağlanabilmesi adına geri dönüşüm tarifleri harika birer çözümdür. Biz de bu sorumluluk duygusuyla hareket ettik ve evdeki bayat ekmekleri değerlendirmenin yollarını sizler için derledik.
#Bayat EkmekKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatSalgın nedeniyle yaklaşık 1 yıldır çoğumuz evdeyiz. Kısıtlamalar, yasaklar derken evde harcanılan süre de uzadı. Bu da haliyle tüketim alışkanlıklarımıza yansıdı. En çok mutfakta ya da TV karşısında zaman geçirirken atıştırmalık ve abur cubura da servet ödedik! Evde kalmak elbette kendi sağlığımız için önemli ama dikkat! Koronavirüse yakalanmayacağız derken kalp sağlığınızdan olmayın. İyi bir kalp sağlığı için yapılması ve yapılmaması gerekenleri uzmanlara sordum.
#YazarYapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler devam ederken geçtiğimiz günlerde dikkat çekici iki farklı yapay zekâ ürünü ile tanıştık. Bunlardan biri The Guardian’da yayınlanan tamamen yapay zekânın yazdığı bir köşe yazısı diğeri ise evinizde bulunan malzemelerle yeni yemek tarifleri üreten bir yapay zekâ çalışmasıydı. Konular sizi yanıltmasın. Bu teknoloji ileride farklı alanlara hizmet etmek üzere antrenman yapıyor.
#Serap TorunSandviç kahvaltıdan akşam yemeğine, piknikten yolculuğa her yerde zevkle tüketilen ve hayat kurtaran bir atıştırmalık. Yapılışı çok kolay ama bir yandan da iki dilim ekmek arasına koyulmuş bir dilim peynire indirgenemeyecek kadar da özel bir lezzet. Siz de farklı ve lezzetli sandviçler yapmak istiyorsanız içeriğimizdeki püf noktalarını ve aşağıda yer alan listedeki tarifleri mutlaka değerlendirin. İşte usta şefleri kıskandıracak sandviçler yapmanın sırları…
#SandviçKanepe nasıl yapılır sorusunun yanıtı özel günlerde misafirlerine birbirinden lezzetli yiyecekler sunmak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başladı. Özellikle kokteyl partilerinin gözde yiyeceği olan kanepeler için birbirinden lezzetli tarifler yer alıyor. Peki, kanepe nasıl yapılır? İşte birbirinden lezzetli kanepe tarifleri.
#KanepeGüzel kestane kavurmak, her tanesi patlamış mısır yapmak, bir de kavurganın keyfine varmak isteyenlere bu yazı. TV karşısında meyve yemeyi sevenleri de unutmadık. Az konuşmak, evdeki koltukta mayışmak, arada da bu anı paylaştıklarımıza bir güzellik yapmak istersek diye...
Hısım akraba, eş dost ve kayınvalide için yeni evli çiftten daha merak uyandırıcı bir şey yoktur. Çiçeği burnunda çiftler daha cicim ayları bitmeden habire misafir ağırlar. Kendisi de bir bakıma yeni evli sayılan Elif Edes Tapan, halden anlayan bir yemek kitabı hazırladı: Yeni Evliler İçin Misafir Sofraları. Kitapta kayınvalideden patrona, arkadaştan yatılı misafire kadar tam 10 durum için düzenlenmiş mönü ve tarifler bulunuyor.