Yeşim ÇOBANKENT
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2009 00:00
Hısım akraba, eş dost ve kayınvalide için yeni evli çiftten daha merak uyandırıcı bir şey yoktur. Çiçeği burnunda çiftler daha cicim ayları bitmeden habire misafir ağırlar. Kendisi de bir bakıma yeni evli sayılan Elif Edes Tapan, halden anlayan bir yemek kitabı hazırladı: Yeni Evliler İçin Misafir Sofraları. Kitapta kayınvalideden patrona, arkadaştan yatılı misafire kadar tam 10 durum için düzenlenmiş mönü ve tarifler bulunuyor.
Elif Edes Tapan, genç çiftlerden biraz tecrübeli (üçüncü evliliği çünkü) olsa da, hala yeni evli sayılır. Nikah defterindeki imzaları henüz kurumamışların yaşadığı heyecanlı ağırlama durumları onun evinde de yaşanıyor. Tabii o bu sınavları parlak zaferlere dönüştürüyor. Ne de olsa İtalya’da güzel sanatlar eğitimi gördükten sonra Fransa’daki meşhur aşçılık okulu Cordon Blue’de okumuş bir kadın.
Tam 15 yıldır yeme-içme sektörünün içinde. İlk kez bir
yemek kitabına imza atıyor. Geçmişte Crema ve Masa adlı iki catering şirketini hayata geçiren Tapan, artık bu defteri kapattı. Şimdi sadece çok özel işlerde danışmanlık yapıyor.
Yeni Evliler İçin Misafir Sofraları, Tapan’ın hazırlayacağı 10 kitaplık serinin ilki. Yemeğe ve sofraya çok meraklı olan eşi Okan Tapan’ın önerisiyle bu seriye başladı. Adını “Mutlu Mutfak” koymuş.
Kasım gibi çıkacak Afrodizyak Yemekler kitabının ardından Çocuklar İçin Yemekler, Büyükelçi Davetleri,
Diyet Yemekler, Bekarlar İçin İki Kişilik Tarifler, Kampüs Öğrencileri İçin Minik Tarifler ve son olarak da Ustalık Kitabı’nı çıkaracak.
KAYINVALİDE MÖNÜSÜ AFRODİZYAKA KARŞI Kitaptaki 62 tarif, 10 örnek mönünü altında toplanmış: Çat Kapı Misafir (pratik mönü), Kayınvalidemler Geliyor (klasik mönü), Maç Var (atıştırmalık mönü), Eşimle Başbaşa (afrodizyak mönü), Annnemin Arkadaşları Geliyor (çay mönüsü), Bayram (açık büfe), Patron Geliyor (rafine mönü), Yeğenlerim Geliyor (çocuk mönüsü), Yatıya Misafir (kahvaltı mönüsü) ve Yılbaşı (şık büfe).
Kitaptaki her mönünün kuvvetli bir kişiliği var. Mesela “Kayınvalidemler Geliyor” kremalı pırasa çorbası, kuzu incik, çıtırlı pilav, zeytinyağlı enginar salatası ve balkabağı pastasından oluşuyor. Eşimle Başbaşa ise daha afili: Kolay blini (krep), somon füme ve avokado mus, rokforlu ve cevizli hindiba salatası, tane biberli karides ve çikolata mus.
Tarifleri uygularken tüm alışverişi eve en yakın marketten yapmaya özen göstermiş Tapan. Bulunmayan malzemeler içeren tarifleri değiştirmiş. Krizi de göz önünde bulundurarak malzemelerin ekonomik olmasına dikkat etmiş, özellikle yeni evliler söz konusuysa bu kriterin önemli olduğunu düşünüyor.
ACEMİ ÇİFTLERE MANALI BİR DÜĞÜN HEDİYESİÖnümüzdeki ay piyasaya çıkacak 152 sayfalık kitap, Rema Matbaa tarafından hazırlandı. Fotoğraflarını Çiçek Önel çekti, görsel tasarımını Ulaş Güzeldoğu yaptı. Tapan önsözü yazmaları için Zeynep Fadılloğlu ve Nermin Bezmen ile görüştü ama hangisinin yazacağı henüz kesinleşmedi. Meslek hayatı boyunca uygun ölçek kabı bulma konusunda çok sıkıntı çektiğini söyleyen Elif Tapan, yarım bardak gibi belirsiz ölçekleri mantıksız ve ilkel buluyor. Mutfağın “bir kimya işi” olduğunu düşündüğünden bu konuya bir standart getirmeye karar vermiş. Paşabahçe ile yaptığı işbirliği neticesinde, bu kitaba özgü milimetrik bir ölçü seti hazırlanmış. Cam kaplar ve metal kaşıklardan oluşan seti, ayrı olarak da kitapla birlikte çok şık bir kutu içinde de edinmek mümkün. Renkler beyaz ve gümüş. Ayrıca yemek yaparken kirlenmesin diye, sayfaların üzerine konmak üzere şeffaf bir koruyucu çıkıyor kitabın içinden.
MİSAFİR AĞIRLAMAK SANATTIRKitaptaki fotoğraflarda yemek fotoğrafçılarının başvurduğu hileler kullanılmadı. Tariflerin yanı sıra sofra düzeni ve pratik bilgilere de yer verildi. Tariflerin uygulaması basit; kişi sayısı, hazırlama ve pişirme süreleri mevcut. Pek çok tarifin yanında etap etap uygulama teknikleri içeren fotoğraflar bulunuyor. Yalnız başına değil yemek yemeyi, kahve içmeyi bile sevmeyen Elif Tapan misafir ağırlamaya bayılıyor. Mutfakta uzun saatler geçirse de İyi yemek yapmakla iyi misafir ağırlamanın aynı şey olmadığını söylüyor: “Harika yemek pişiren pek çok kişi uyumlu mönü oluşturmayı ve sofra düzenini bilmiyor.”