Paylaş
Dondurma, süt ve yoğurt gibi vitamin ve mineral içerir. Bu besinin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:
Kalsiyum
Güçlü ve sağlıklı kemiklerin ihtiyacı olan kalsiyumu, dondurma gibi süt ürünleri içermektedir. Vücudumuzda bulunan kalsiyumun %99’u kemikler ve dişlerimizde yer alır. Günlük olarak yeterli kalsiyum alınmadığında ise stoklarımızdan kullanılır. Dondurma, süt ve yoğurt gibi süt ve süt ürünlerinden alınan “kalsiyum” osteoporoz riskini azaltır. Dondurma, süt ile kıyaslandığında kalsiyum oranı sütten daha yüksek bir besindir.
Protein
Dondurma, aynı zamanda bir protein kaynağıdır. Proteinler; kemikler, kaslar, kan, deri ve kıkırdak için önemli makro besin öğesidir. Doku tamiri ve yapımında görev alır, saç ve tırnaklar için önemlidir. Proteinler vücutta depo halde bulunmazlar, dondurma proteini almak için lezzetli bir alternatif olabilir.
Dondurma; A, B2 ve B12 vitamini içerir. A vitamini, sağlıklı cilt, kemik ve bağışıklık sistemi ayrıca göz fonksiyonları için önem taşır. B2 ve B12 vitaminleri ise enerji metabolizmasında görev alır. Vücutta depo edilmeyen ve suda eriyen B grubu vitaminlerinin yeterli alınması gerekir. İçeriğinde kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunur.
100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. Normal bir külah ise yaklaşık 20 kaloridir. 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niasin vardır.
½ çay bardağı pekmez
½ çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay bardağı kepekli un
½çay bardağı iri dövülmüş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 adet elma
½ paket kabartma tozu
Hazırlanışı: Yumurtayı derin bir kapta iyice çırpın. Elma dışındaki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Elmayı küp şeklinde doğradıktan sonra hamura ekleyip son kez karıştırın. Malzemeyi önceden yağlanmış bir kek kalıbına dökün. 170 derece fırında, yaklaşık 20-25 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
2 yufka
4 yemek kaşığı krem peynir
2-3 yemek kaşığı su
1 çay kaşığı pul biber ve kekik
Hazırlanışı: Krem peyniri biraz suyla incelttikten sonra içine baharatları ekleyin. Hazırladığınız bu karışımı 2 yufkanın arasına iyice sürün. Daha sonra minik kareler halinde birbirine yapışmış yufkayı kesin ve 200 derecelik fırında 10-12 dakika fırınlayın.
Malzemeler
4 dilim tam buğday ekmeği
1 yumurta
50 gr. lor peyniri
1 adet domates
1 çay kaşığı kekik
½ avuç maydanoz
Hazırlanışı: Maydanozları ince ince kıyın. Bir kasede lor peynirini, maydanozu ve yumurtaları karıştırın. Tam buğday ekmeklerinin üzerine bu karışımı sürün. Üzerine dilimlenmiş domatesleri koyup biraz kekik ekleyin. 180 derecelik fırında pişirmeye bırakın.
2 su bardağı yulaf
4 yemek kaşığı bal
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 adet yumurta
3/4 su bardağı yağsız süt
1/3 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kuru üzüm, damla çikolata veya Hindistan cevizi (üzeri için)
Hazırlanışı: Geniş bir kapta yulaf, bal, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Ardından içine yumurta, süt, yağı ekleyerek karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı 20 adet muffin kabına bölüştürün. Üzerlerini istediğinizi seçerek süsleyin. Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede 30 dakika pişirin.
Paylaş