Yaşlılık lekeleri veya diğer adıyla güneş lekeleri, genellikle güneşe sık maruz kalan yüz, el ve omuz gibi bölgelerde ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleridir. Bu lekeler, cildin melanin üretiminin artması sonucu oluşur ve yaşla birlikte daha belirgin hale gelebilir. Birçok kişi bu lekelerin sadece güneş hasarından kaynaklandığını düşünse de, aslında yaşlanma süreci ve vücuttaki diğer biyokimyasal süreçler de bu lekelerin oluşumunda etkilidir.
#Yaşlılık LekeleriGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz ProblemleriGüzel ve sağlıklı bir cilt, genel görünümümüzü ve kendimize olan güvenimizi etkileyen önemli bir faktördür. Ancak, zaman içinde çeşitli iç ve dış etkenler nedeniyle cildimizde yaşlanma belirtileri ortaya çıkar. Kırışıklıklar, ince çizgiler, lekeler ve elastikiyet kaybı gibi belirtiler, cilt yaşlanmasının en yaygın işaretlerindendir. Bu süreç her ne kadar kaçınılmaz olsa da, bazı yaygın hatalardan kaçınarak cilt yaşlanmasını önemli ölçüde yavaşlatmak mümkündür. Cilt bakımında yapılan küçük yanlışlar bile uzun vadede büyük etkiler yaratabilir. Bu yazıda, cilt yaşlanmasını hızlandıran ve mutlaka durdurmanız gereken 10 hatayı ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.
#CiltGenç ve sağlıklı görünen bir cildin anahtarı, dengeli bir yaşam tarzı ve doğru cilt bakım rutininden geçer. Uzm. Dr. Merih Tombul, her yaştan kadının hayali olan genç ve sağlıklı görünün bir cilde sahip olmanın yollarını sizler için anlatıyor.
#Cilt Bakımı“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkAralıklı oruç, genellikle günü belirli zaman dilimlerinde yemek yememe veya sınırlı kalorili diyet uygulama anlamına gelmektedir. Bu tür oruç yöntemleri, vücutta bir dizi biyokimyasal ve metabolik değişikliklere neden olabilir, ancak cilt üzerindeki etkiler kişiden kişiye değişecektir. Örneğin, popüler bir aralıklı oruç yöntemi olan 16/8, günde 16 saat boyunca aç kalma ve 8 saatlik bir beslenme penceresine sığma prensibine dayanır.
#Aralıklı OruçCildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama bu doğru... Cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele ediyor. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri atrırmanın bir yolu var mı? Uzmanlarla konuştuk.
#CiltGüneş, stres veya sigara gibi etkilere çok fazla maruz kalmanın cildimiz için kötü olduğunu biliyoruz ancak cildimizde yaşayan bakterilerin yani cilt mikrobiyomumuzun ne kadar hızlı yaşlandığımızı etkilediğini ilk defa duyuyor olabilirsiniz. Evet doğru okudunuz, cildimizdeki iyi bakteriler, lekeler ve kırışıklıklarla mücadele edebilir. Peki cildimizde yaşayan bu bakterileri nasıl artırabiliriz? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkSelülit, her türlü bedensel özellikten bağımsız olarak görülebilen bağ dokuda gelişen bir metabolik sorun. Bağ doku arasına sıkışan yağ hücreleri girintili çıkıntılı bir görünümün oluşmasına neden olur. Yaygın kullanım dili ile portakal kabuğu olarak nitelendirilen bu görünüm, az ya da daha çok olabilir. Bu görünümle yaşamak isteyebileceğiniz gibi medikal estetik teknolojilerinin geliştirdiği birçok yöntemle selülitlerden kalıcı olarak kurtulmak mümkün.
#SelülitEstetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter, uygun hastalarda uygulandığında ameliyatsız cilt germe yöntemi endolift ile özellikle yüz ve boyun bölgesinde daha genç, sıkı, kaliteli bir cilde kavuşabilmenin mümkün olduğunu söyledi. Gevşemiş ve sarkmış derinin ameliyatsız girişimle gerginleşmesini ve askılanmasını sağlayan ve yeni bir teknik olan endolift hakkında bilgiler veren Hoşnuter, “Bu teknikle 1470 nm dalga boyundaki lazer enerjisi, lokal anestezi altında, çok ince bir kanülle cilt altına uygulanır. Deri alanının büyüklüğüne göre işlem 30-60 dakika kadar sürer. Hasta işlemden hemen sonra günlük işlerine devam edebilir” dedi.
#1Her ne kadar son yıllarda gri saç moda olsa da saçlarımızda beyazları görmeye başladığımız zaman hepimiz ‘Yaşlanmaya başladım’ diye panik yapıyoruz. Kimine 20’li yaşlarında aklar düşüyor, kimi 50 yaşında hâlâ üzüm gibi kapkara saçlarını savuruyor. Saçların beyazlaması yaşlanma sürecinin normal bir parçası… Genetik, beslenme, belirli sağlık koşulları ve yaşam tarzı da bu sürece katkıda bulunabiliyor. Peki saçların beyazlamasını yavaşlatabilir miyiz? Neden bazılarının saçı daha erken beyazlıyor? Stres gerçekten önemli bir faktör mü? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BeyazlamasıStandart yemek çeşitlerinden sıkılan, akşam yemekleri için farklı bir tarif arayan okuyucularım için yepyeni bir tarifle geldim bu hafta; ceviz büyüklüğünde ufak yumrular şeklinde büyüyen, katmanlı yapıya sahip bir sebze desem? Evet, bildiniz! Brüksel lahanası… Üstelik ayvalı terbiyeli…Birçoğunuzda lahana ismini duyar duymaz “Hımmteşekkürler, ben almayayım.” tepkisi uyandığını biliyorum.Fakat vereceğim bu tarifle, Brüksel lahanasına olan bakış açınızı hatta bu sebzeyle olan ilişkinizi değiştireceğime inanıyorum.
#Brüksel LahanaBal limon karışımı yapmak için öncelikle yarım limonu bir kaba sıkın ve bir cezvede su kaynatın. Kaynayan suyun içinde bal ile limon suyunu koyun ve bal eriyene kadar kaynatın. Bal eridikten sonra kaynayan suyu alabilir ve tüketebilirsiniz. Bal limon karışımının nasıl yapıldığı hakkında ayrıntıları derledik.
Konu cildiniz olduğunda; ne yersen osun demende doğruluk payı olabilir. Çok uyumanın, stresi yönetmenin ve güneş kremi kullanmanın yanı sıra besleyici gıdalar yemek, sağlıklı cildi korumanın anahtarıdır. Peki, sağlıklı bir cilt için hangi ürünler tüketilir ayrıntıları ile derledik.
#CiltProf. Dr. Derya Uludüz’ün yeni kitabı ‘Gençliğin Sırrı Beyinde’ çıktı. Dünya Başağrısı Derneği Komite Direktörü, BEYİNDER Kurucu Başkanı Prof. Dr. Uludüz “Mutlu insanların kalp, felç, akciğer hastalıkları, kanser ve enfeksiyondan erken ölüm riski azalıyor” diyor. Kitabında beyin ve beden sağlığı için formüller veren Uludüz’den stresle baş etmeyi kolaylaştıracak ipuçları da aldık.
#Prof. Dr. Derya UludüzMarmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Prohealth Genetik Testler DanışmanıProf. Dr. Korkut Ulucan, genetik yatkınlık testleriyle kişilerin karşılaşabilecekleri sağlık risklerinin belirlenebildiğini belirterek, böylece hastalık dahaortaya çıkmadan müdahale edilebilmenin mümkün olabildiğini açıkladı.
#1İçi kırmızı bir narenciye kan portakalı... Aroması, renklenme derecesine göre artıyor. Rengini veren ‘likopen’ sayesinde güçlü bir antioksidan… En bilinen türleri ‘moro’, ‘sanguinelli’ ve ‘tarocco’. Eğer öğle ve akşam arasında sağlıklı bir ara öğün seçeneği arıyorsanız, yağlı tohumlar veya yoğurt gibi süt ürünleriyle tüketebilirsiniz.
#Metro TürkiyeMevsimsel olarak estetik müdahaleler için en uygun dönemdeyiz. Ben de her hafta size hatırlatma olabilmesi için bu dönemde hangi müdahalelerin ve operasyonların yapılabileceğini kaleme alıyorum. Bu hafta çoğunlukla kadınlarda, nadiren de erkeklerde görülen ‘selülit’ ve iyileştirme yöntemlerinden bahsetmek isterim.
#Selülit“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Portakal