İngiltere Essex’te nadir görülen beyin tümörü hastası bir çocuğun ailesi, sağlık görevlilerinin oğlunun kanserini migren ve ruh sağlığı ile alakalı bir durum olarak değerlendirip ona telefonunu çok fazla kullanmamasını tavsiye ettiklerini, bu nedenle hastalığına aylarca teşhiş konulamadığını iddia etti. Sekiz ay sonra yapılan taramalar sonucunda çocukta 'Ependimoma' denilen bir tür beyin tümörü olduğu anlaşıldı.
#Beyin TümörüKol ağrısı denilen hastalık, kolun belli bir kısmının ya da tamamında görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Kolda yanıcı etki göstermesinin yanı sıra kasılma ve kramplara da neden olur. Kolun tek bir bölgesinde de meydana gelebilen kol ağrısı, kolun bütün bir kısmına da yayılabilir. Ağrıyan kolun dinlenmesi ve bir süre hareketlerinin kısıtlanması gerekir. Ağrının büyüklüğü ve düzeyine göre akut ya da kronik görülebilir. Sağ ya da sol kolda meydana gelen kol ağrısının pek çok farklı nedeni bulunur. Sol kol ağrısı neden olur ve sol kol ağrısı için hangi doktora gidilmelidir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sol Kol AğrısıSağ kol ağrısı omuz bölgesinden parmak uçlarına kadar olan bölgede ortaya çıkan ve rahatsızlık veren bir ağrıdır. Yük taşıma, yazı yazma ya da kolu zorlama sonucu ortaya çıkabildiği gibi kaza sonucu da ortaya çıkabilir. Sağ kol ağrısı stres ya da kireçlenme gibi durumlar sonrasında da olabilir. Sağ kolun ağrıma nedenleri hakkında ayrıntıları derledik.
Boyun tutulması, gün içerisinde ya da sabahları uyanıldığında görülebilen bir ağrı çeşidi olarak bilinir. Boyun hareketlerinde bir ağırlık hissetmek ve bu çevrede ağrı, sızı hissetme olarak da tanımlanabilir. Çoğu zaman ağır iş yapıldığında ya da boynu zorlayacak bir hareket sonrasında görülür. Hem küçük yaşta çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Boyun tutulması durumunda ne gibi aktiviteler iyi gelir? Boyun tutulması neden olur ve nasıl geçer ayrıntıları ile sizler için derledik.
#ÇocukBoyun Fıtığı olarak bilinen rahatsızlık Servikal Disk Fıtıklaşması olarak tanımlanır. Omuriliğimizde disk olarak bilinen spiral halkalar vardır ve bir disk dejenere olduğunda diskin içindeki yumuşak jel omurilik kanalına sızar ve fıtıklaşmış disk olarak bilinir. İşte, tüm detaylar.
#Servikal Disk FıtıklaşmasıCOVID-19 aşılarının hafif yan etkileri olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, bu yan etkilerin insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, hissedilen yan etkilerin çoğunun aşıların kendisinden değil, 'nosebo etkisinden' kaynaklanabileceğini söylüyor. İşte detaylar...
#PandemiEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan flaş sözler... Savaşçı, "Yapılan son çalışmada koronavirüs geçirenlerde geçirmeyenlere göre 37 kat daha fazla kalp kası iltihabı tespit edildi. Çok ciddi bir seriydi bu. Aşılanıp korunmak aslında kalp kası iltihabından bizi daha çok koruyacaktır. Dolayısıyla aşı yaptıranlarda kalp yönünden endişe olmasın" dedi.
#KoronavirusYurt genelinde aşılama çalışmaları ile vatandaşları aşıya teşvik edici faaliyetler yürütülüyor. Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşı miktarı 80 milyon 472 bin 7'ye ulaştı. Bu gelişmeler olurken, ilk kez aşı olduktan sonra kol ağrısı yaşayan vatandaşlar, bu yan etkinin ne zaman sona ereceğini merak ediyor. Peki, koronavirüs aşısı sonrası kol ağrısı ne zaman geçer?
#Koronavirüs Aşısı Sonrası Kol Ağrısı Ne Zaman Geçer?Boyun fıtığı rahatsızlığı genellikle ters ve ani yapılan hareketler ile meydana gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Bazen sorun yalnızca yapısal nedenlerle meydana gelebilir. Uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve tv karşısında uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak olarak sayılabilir. Boyun fıtığı nedeniyle kol ve baş ağrısı da meydana gelebilir. Evde boyun fıtığı ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemlerle çözüm üretilebilir. Peki boyun fııtığı nasıl geçer? Evde boyun fıtığına ne iyi gelir? İşte boyun fıtığı nedenleri ve boyun fıtığı ağrısına iyi gelen öneriler...
#Boyun Fıtığı NedenleriKoronavirüs salgını ile mücadele kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Aşı olan vatandaşların merak ettikleri konuların başında ise aşı sonrası kol ağrısının ne zaman geçeceği geliyor. Peki, aşıdan sonra kol ağrısı ne zaman geçer?
#Aşıdan Sonra Kol Ağrısı Ne Zaman Geçer?Aşıdan sonra oluşan kol ağrısı vatandaşlarca sorgulanıyor. Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında yürütülen aşılama kampanyası kapsamında her gün yüz binlerce kişi aşı oluyor. Aşı olduktan sonra en çok merak edilenlerden biri de yan etkileri. Peki, aşıdan sonra kol ağrısı ne zaman geçer?
#AşıAşıdan sonra oluşan kol ağrısı vatandaşlarca sorgulanıyor. Sağlık Bakanlığınca, Kovid-19'la mücadele kapsamında yürütülen aşılama kampanyası kapsamında her gün yüz binlerce kişi aşı oluyor. Aşı olduktan sonra en çok merak edilenlerden biri de yan etkileri. Peki, aşıdan sonra kol ağrısı ne zaman geçer?
#Aşıdan Sonra Kol Ağrısı Ne Zaman Geçer?Aşıdan sonra ağrı kesici içilir mi sorusu pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Aşı vurulan pek çok kişinin gün içerisinde oluşan ağrıları dolayısıyla kullanmak istediği ağrı kesici, aşıya etki edip etmeyeceği ile araştırılıyor. Peki, aşıdan sonra ağrı kesici içilir mi? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Aşı Günü Ağrı KesiciCovid-19 aşılarının ölümlere, kısırlığa ya da başka ağır yan etkilere yol açtığına dair özellikle sosyal medya üzerinden yayılan haber ve yorumlar, dünyada milyonlarca insanın aşılardan korkmasına yol açıyor. ABD'de de yapılan bir araştırma bu yalan haberlerin neredeyse tamamının kaynağına ulaştı...
#COVID-19Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Faz 1 Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid-19 aşısının sonbahar aylarında insanlara uygulanmasın bir sakınca olmayacağını söyledi.
#Aybüke İNAL KAMACI/AA“Koronavirüse karşı yapılan aşıların yan etkileri ile koronavirüs semptomlarının karıştırmayın” uyarısında bulunan Doç. Dr. Ümit Savaşçı, “Genelde aşı yan etkileri 2 gün veya 3 gün sürebilir. Daha da uzuyorsa ve belirtiler belirgin hale geliyorsa mutlaka test yaptırılmalı” dedi.
#Şaduman UNUTMAZ-Celal ATALAY/DHATürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 25 milyon 300 bini aşarken Doç. Dr. Ümit Savaşçı'dan olası yan etkilerle ilgili dikkat çeken açıklamalar geldi. Doç. Dr. Savaşçı, "Şunun altını özellikle çizeyim; bu aşılar hiçbir şekilde canlı aşı olmadığı için aşıya bağlı koronavirüs kapma, hasta olma ihtimali yok. Genelde bizim aşı yan etkilerimiz 2 gün veya 3 gün sürebilir. Daha da uzuyorsa ve belirtiler belirgin hale geliyorsa mutlaka test yaptırsın. Virüsü almıştır, aşı da henüz koruyucu seviyede değildir" ifadelerini kullandı.
#HaberTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye'de ise yerli aşılar arasında insan deneylerine başlanan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamamlandı. İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, , "Faz-3’e geçmek için 43’üncü gün verileri gerekiyordu. Bu veriler, tamamlandı, şimdi bakanlık tarafından incelenecek. Bundan sonra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Faz-3 aşamasının mayıs ayında başlaması bekleniyor" ifadelerini kullandı.
#KayseriSağlık Bakanlığı, paylaştığı son koronavirüs tablosunda vaka sayının 50 bine dayandığı görülürken, ağır hasta 2 bin 477 oldu. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, vaka sayılarının daha da artacağını belirterek, "Aslına bakarsanız bu bizim tespit edebildiğimiz sayı. Yani asemptomatik olanlar toplumda dolaşmaya devam ediyorlar ve biz onları tespit edemiyoruz. Asemptomatiklerle beraber bu olgu sayılarının 80-100 bine kadar dayanacağını görebiliriz ve öngörebiliriz. Bu da bizim ciddi miktarda hasta yükümüz anlamına gelir" dedi.
#AmazonalexaİSTANBUL’DA yaşayan İlknur Musaak’a 6 kalp damarının tıkalı olması sonucu bypass yapılması kararlaştırıldı. Operasyon sonrası kızına refakatçilik yapan anne Havva Musaak yaklaşık bir ay sonra aynı nedenden ameliyat masasına yattı. Anne kız bir ay arayla hastane odasında birbirlerine baktı. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, “Kalp hastalıklarında genetik bağlantı söz konusu” diyerek uyarılarda bulundu.
#İstanbulİSTANBUL’DA yaşayan İlknur Musaak’a 6 kalp damarının tıkalı olması sonucu bypass yapılması kararlaştırıldı. Operasyon sonrası kızına refakatçilik yapan anne Havva Musaak yaklaşık bir ay sonra aynı nedenden ameliyat masasına yattı. Anne kız bir ay arayla hastane odasında birbirlerine baktı. Ameliyatı gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, “Kalp hastalıklarında genetik bağlantı söz konusu” diyerek uyarılarda bulundu.
#İstanbulKırık kalp sendromuna “Takotsubo sendromu” olarak da biliniyor. Kalp krizini taklit edebilen kırık kalp sendromu, vücudun mutsuzluğa, şiddetli strese ve gerginliğe verdiği değişik bir yanıt tipi olarak görülüyor. Peki, kırık kalp sendromu nedir, belirtileri neler?
#Kırık Kalp Sendromu Nedir