Çocuklarda boyun tutulması neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda boyun tutulmasına ne iyi gelir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda boyun tutulması neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda boyun tutulmasına ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2022 19:57

Boyun tutulması, gün içerisinde ya da sabahları uyanıldığında görülebilen bir ağrı çeşidi olarak bilinir. Boyun hareketlerinde bir ağırlık hissetmek ve bu çevrede ağrı, sızı hissetme olarak da tanımlanabilir. Çoğu zaman ağır iş yapıldığında ya da boynu zorlayacak bir hareket sonrasında görülür. Hem küçük yaşta çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebilir. Boyun tutulması durumunda ne gibi aktiviteler iyi gelir? Boyun tutulması neden olur ve nasıl geçer ayrıntıları ile sizler için derledik. 

Haberin Devamı

 

Boyun tutulması, başı hareket ettirirken zorluk çekmek ve bu esnada hissedilen ağrı olarak açıklanabilir. Baş ağrısı, kol ağrısı ya da omuz ağrısı ile de kendini gösterebilir.

 Çocuklarda Boyun Tutulması Neden Olur?

 Levator skapula adı verilen kas, servikal omurgayı omuz ile bir araya getiren ve boynun arka bölgesinde görülen bir kastır. Diğer kaslara oranla daha hassas olan bu kas, boyun tutulmasının en çok görülen nedeni arasında yer alır. Bu kasın zarar görmesi çeşitli nedenlere bağlıdır. Bu nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Spor yaralanması, kafayı yana doğru iten düşme ya da ani darbe sonucunda,
  2. Kaslarda görülecek gerginliğe neden olan kaygı ya da stres yaşamak,
  3. Uzun bir süre omuz ve boyun arasında bir cismi taşımak,
  4. Uyku esnasında boynun ters şekilde kalması,
  5. Uzun süre bilgisayar ya da telefon karşısında oturmak,
  6. Başın devamlı tekrar ederek döndürüldüğü aktivitelerin sonucunda görülebilir. Çocuklarda da sık sık görülen nedenlerinden biri telefon ve bilgisayar başında çok fazla vakit geçirmeleri olarak açıklanabilir.

 Çocuklarda Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

 Boyun tutulmasında kas yaralanmasında kullanılan tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Boyun tutulması tedavi yolları aşağıdaki gibidir:

Haberin Devamı
  1. Boyun tutulmalarında kullanılan ilk yöntem ilaçlı tedavidir. Bu yöntem daha çok yetişkinlerde uygulanabilir. İlaçların yan etkisi ve bazı riskleri bulunmasından dolayı doktor kararı verilmeden hastaya verilmemelidir.
  2. Çocuklarda görülen boyun tutulmalarında en çok kullanılan yöntem kas gevşetici krem ya da ilaçlardır.
  3. Boynu güçlendiren ve ağrıyı azaltmaya fayda sağlayan egzersizler fizik tedavi ile uygulanabilir.
  4. TENS yöntemi ile ağılı bölgeye elektrik sinyalleri gönderilerek ağrının hafifletilmesi sağlanır.
  5. Boyun tutulması ameliyatı ise yöntemler arasında nadir uygulanmaktadır.

 Çocuklarda Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

 Çocuklarda görülen boyun tutulmasına en iyi gelen yöntemler ilaçsız, evde kendiliğinden uygulayacağı işlemler olarak açıklanabilir. Bu yöntemler ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yöntemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. Her hastalıkta olduğu gibi boyun tutulması da dinlenmeye ihtiyaç duyan bir hastalıktır. Bu kaslarda zarar gören dokuların kendine gelmesi yaklaşık olarak birkaç gün gerekir. Özellikle ilk günlerde boynu zorlayacak hareketler yapılmamalıdır. Dinlenme süresi ise birkaç gün olmalı ve gün gün takip edilmelidir.
  2. Hafif esneme hareketleri ile boyunda meydana gelen sertlik azaltılabilir. Fizyoterapistten bu konu ile ilgili bilgi almak doğru olacaktır.
  3. Sıcak ya da soğuk kompresler uygulama boyun tutulmasına iyi gelecek faktörler arasında yer alır.

 Sıcak uygulamak kan akışını hızlandırır ve kasların gevşemesine fayda sağlar. Soğuk uygulanması ise enflamasyonu azaltır. Bu yöntemlerin ikisini de kullanmak hastaya iyi gelebilir. Bazı hastalarda bir yöntemin daha etkili olduğu görülür. Bu yöntemlerde de hasta kendisine iyi gelen yolu seçebilir.

  1. Egzersiz yapmak, kasların hareketini destekleyen ve ağrıyı en aza indiren bir yöntem olarak bilinir. Hafif olacak şekilde yapılan egzersizler kasların iyileşmesini hızlandırır. Bu dönemde kişi ağır egzersizlerden mutlaka uzak durmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!