Kan şekerinin beyin gücü üzerindeki etkisi önemlidir. Kan şekerinin dengesiz olması, beyin fonksiyonlarını etkileyebilir çünkü beyin, büyük ölçüde glukozdan enerji sağlar. Kan şekeri düşük olduğunda (hipoglisemi), beyin hızla etkilenir ve odaklanma, konsantrasyon, öğrenme ve hafıza gibi bilişsel yetenekler azalabilir. Ayrıca, yüksek kan şekeri seviyeleri (hiperglisemi) uzun vadede beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir ve kognitif fonksiyonlarda bozulmalara yol açabilir.
#GlukozCeviz bilişsel işlevi iyileştirebilir, yaban mersini hafızayı güçlendirebilir, balık yağı takviyeleri Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilir… İnternetteki sağlık makalelerinde ve sosyal medya paylaşımlarında sık sık ‘Beyne iyi gelen gıdalar’ içerikli bilgilere rastlıyoruz. Bunların ne kadarı doğru? Bazı gıdalar gerçekten beyne iyi gelebilir mi, demansı önleyebilir mi?
#Beyin SağlığıEGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Emre Kumral, yaşa bağlı gelişen hastalıklar ve yaşlı kişilerin bakım ve tedavisi anlamına gelen geriatriye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Literatüre göre, 65 - 74 arasının yaşlılık, 75- 89 arasının ihtiyarlık, 90 yaş ve üzerinin ise ilerlemiş ihtiyarlık olduğunu aktaran Kumral, yaşlılığı açıklamak için pek çok teori olduğunu, yaşlanmayla birlikte vücutta pek çok fizyolojik değişiklik olduğunu kaydetti.
#1Bilişsel sözcüğüne günlük hayatta zaman zaman rast gelmek olanaklıdır. Gerek televizyonlarda, gerek kitap ve dergilerde bilişsel sözcüğünü görmek olanaklıdır. Bilişsel sözcüğünün anlamı da merak konusu olmaktadır. İşte, bilişsel nedir, ne anlama gelir, bilişsel kelimesinin TDK sözlük anlamı hakkında detayları derledik.
Kognitif bozukluk, bir kişinin aynı yaşta başka kişilere göre zihinsel yeteneklerinde (düşünme becerileri ve hafızada) fark edilebilir bir düşüş yaşanması durumudur. Bu durumdan etkilenen kişilerin, arkadaşlar tarafından ve aile üyelerinin fark edilebilecek kadar ciddi bilişsel değişiklikleri bulunur. Ama bundan etkilenen kişilerin günlük faaliyetlerini gerçekleştirme becerisi, dermana ve Alzheimer hastalığındaki gibi insanları ciddi derecede etkilemez. Kognitif nedir? Kognitif bozukluk neden olur sizler için derledik.
İnsan davranışlarını konu alan birçok bilim dalı bulunmaktadır. İnsanlar birbirinden farklı özelliklere sahip oldukları için olaylara ve durumlara gösterdikleri tepkilerde farklılık göstermektedir. Bu durumun bir sonucu olarak insan davranışlarının altında yatan nedenleri araştırma konusu edinen pek çok bilim dalı mevcut olmaktadır. Bu bilim dallarından biri de Bilişsel psikoloji olmaktadır. Peki, kognitif nedir? Tıpta bilişsel psikoloji ilgi alanları nelerdir? İşte, bilişsel psikoloji hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri için gerekli olan detayları derledik.
#KognitifUyku süresi, kalitesi ve uyku uyunan ortam, bağışıklık sistemi için kilit bir etken. Türk Nöroloji Derneği Uyku Tıbbı Moderatörü Doç. Dr. Gülçin Benbir, “İyi bir uyku aşılarda daha güçlü antikor oluşumunu sağlıyor” diyerek COVID-19 süresince uykunun öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.
#UykuMajör depresyon, son zamanlarda sık duyduğumuz psikolojik sağlık sorunlarından. Depresyon başlığı altında tek bir hastalıktan değil, birçok alt gruptan oluşmuş bir hastalık kümesinden söz edilmektedir, majör depresyon da bunlardan biri.Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü’nün (NIMH) verilerine göre ABD sınırları dahilinde majör depresyon, en sık görülen mental hastalıklar içinde yer alıyor. Peki, majör depresyon ne demek? İşte Majör depresyon belirtileri
#Majör Depresyon Ne Demek?Beyniniz yaşlanmaya hazır mı? TUİK verilerine göre; ülkemizde 65 yaş üzeri birey sayısı 10 milyon civarında ve 2040 yılında bu rakamın 16 milyonun üzerine çıkması bekleniyor. Tıp alanındaki gelişmeler de yaşam sürelerinin uzamasını sağlıyor. Toplumdaki yaşlı bireylerin oranı her geçen gün artarken, bilimsel çalışmalarla yeni soruların yanıtları aranmaya başlandı: İleri yaşlara ulaşmayı başaran bir bireyin beyni diğer organları kadar sağlıklı kalabilecek mi? Bir bireyin böbrekleri, akciğerleri, karaciğeri ve kalbi sağlıklı kalırken, beyni bu organlara oranla daha hızlı yaşlanabilir mi? Peki beynimizi hızla yaşlandıran faktörler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Seçkin beynimizde hasar oluşturan 6 problemi anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu!
#BeyinErgoterapi uygulamaları bireyin hasar görmüş duyusal ve motor becerilerini, görsel algılarını, denge, koordinasyon ve kas kuvvetlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor. Tedavi süresince birey becerilerinin yeniden kazanılmasının desteklendiğini belirten uzmanlar, günlük yaşam aktivitelerine katılımın ve yaşam kalitesinin artmasını sağlandığını söylüyor. Uzmanlar özellikle felç, beyin kanaması, koma ve yoğun bakım sonrası tedavi gören bireylerin tedavi planlamasında ergoterapi uygulamalarının önemine dikkat çekiyor. Ergoterapi Uzmanı Cahit Burak Çebi, ergoterapi ve duyu bütünlemenin kimlere uygulandığı, hangi rahatsızlıklarda ve nasıl etki ettiğine dair açıklamalarda bulundu.
#ErgoterapiFransızca kökenli bir sözcük olan ''Redaksiyon'', ''Redaction'' kelimesinden türetilmiştir. Redaksiyon ''metni düzenlemek, yazıyı yayına hazırlamak'' anlamında kullanılır. Redaksiyon yapan kişilere Redaktör adı verilir. Redaktör ne iş yapar, maaşları ve imkanları nelerdir? Merak edenler için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Redaktör Nedir?ÇOCUK ve gençlerde ani gelişen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen baş ağrısının Kovid-19 belirtisi olabileceğine işaret eden Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, 72 saatten uzun süren şiddetli baş ağrısının migrenle karıştırılmamasını, özellikle çocuk ve gençler ile erkeklerde bu türden baş ağrısı görülürse mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Uludüz, belirtili ya da belirtisiz, hastada akciğer lezyonu oluşmuşsa bunun, beynin yeterli oksijen alamamasından kaynaklanan nörolojik hasarlara yol açabileceğini, demans hatta 8,5 puana varana kadar IQ düşüklüğüne yol açabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Derya UludüzÜlkemizde her yıl 150 bine yakın bebek prematüre olarak doğuyor. Erken doğumla dünyaya gözlerini açan bu minikler maalesef pek çok sağlık sorunuyla karşılaşıyor. Peki, prematüre bebeklerin bakımı ve beslenmesi nasıl olmalı, anne babalar nelere dikkat etmeli?
#PrematürePandemi döneminde çocuk ve ergenler önce yetişkinlerin yaşadığına benzer bir şok yaşadı. Sağlığı korumak adına getirilen tedbirlerin çeşitli ruhsal etkileri oldu. Çok uzaklarda yaşanan ve de ‘bize etki etmez’ diye düşünülen bu sağlık problemini enselerinde, yakınlarında hissettiler. Bu hissediş tahmin edileceği üzere sosyal ve görsel medya aracılığıyla öğrendikleri kısıtlamalarla oldu. Okullar kapandı. İlk dönemlerde tatil gibi algılandı. Kısa zamanda klasik bir tatil olmadığını çoğu hissetti. Ekşimsi-acımsı bir tatlıydı bu tatil.
#KoronavirüsIBM Türkiye'nin, genç mühendislere yatırım yoluyla istihdamın kesintisiz şekilde desteklenmesi ve tüm sektörlere yeni teknolojilerle donatılmış bir kuşağın kazandırılması amacıyla başlattığı IBM BeeZ Programı sayesinde birçok yazılımcı adayı iş sahibi oldu.
#IBMDünya çapında gerçekleştirdiği yeni bir anketle yapay zeka alanında çeşitliliğin avantajlarını ortaya koyan IBM, 12 ülkeden 35 uzmanı onurlandırdı. Anket sonuçlarına göre cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek için kat edilmesi gereken daha çok yol var.
#İbmSerebral Palsi toplumlara göre değişmekle birlikte, her 1000 canlı doğumda 1-5 olarak bildirilmektedir. Türkiye'de serebral palsi hastalığı Ceyda Düvenci'nin kızı ile tanındı. Düvenci, tedavisi sabır isteyen Serebral Palsi CP hastası kızıyla yaşadıklarını katıldığı programlarda dile getirerek farkındalık sağladı. Peki, serebral palsi nedir? Serebral Palsinin belirtileri neler?
#Ceyda Düvenci’Nin KızınınEvrensel bilime üst düzey katkıları nedeniyle Eczacıbaşı Topluluğu’nun Tıp Onur Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Marsel Mesulam Hürriyet’e konuştu. 40 yaşında Harvard’ın en genç profesörlerinden biri olan Prof. Mesulam, Alzheimer’ın neden tedavi edilemediği sorusuna, “Meteoroloji havayı tahmin ediyor ama değiştiremiyor. Alzheimer’da da bu noktadayız” cevabını verdi. Prof. Mesulam, Harvard’ı ansiklopediye bakarak seçtiğini anlattı.
#Marsel Mesulam