Hemen herkesin sevdiği lezzetlerin başında gelen köftenin sırrı harcını doğru hazırlamakta. İşte köfte harcı hazırlamanın sırları...
Köfteyi hazırlamak için kıyma, yemeklik çok ince doğranmış soğan, tuz, karabiber, tarçın ve yenibaharı derin bir kaba aktarıp yoğurun.
.
Farklı börek tarifleri ile kendi damak tadınıza göre tatlar yaratabilir, misafirlerini lezzetli börekler çeşitleriyle ağırlayabilirsiniz.
Hamurişini hemen hemen herkes sever. Birçok mutfakta da mutlaka bu tarz tatlı tuzlu yiyecekler pişer. Ben de bu hafta size alternatif hamurişi tarifleri vereceğim.
Bulgur ağzı kapaklı derin bir kaba alınır. Üzerine 1 su bardağı kaynar su ve rendelenmiş soğan eklenip ağzı kapatılır.
Köftelik bulguru derin bir kaba koyup üzerine 2 su bardağı sıcak suyu gezdirin.
İç harcını hazırlamak için; soğanları soyup yemeklik, incecik doğrayın.
En sevdiğim mezelerden biridir lakerda.
Bizim evin -Allah eksikliklerini göstermesin- kadrolu misafirleri vardır. Tam yemek vakti gelirler ve sofrada ne varsa, önlerine ne koyulursa afiyetle yerler.
Peynirin, bundan 18 bin yıl önce Mezopotamya veya İndus Vadisi’nde çobanlar tarafından bulunduğunu biliyoruz.
Asırlık herse yemeğini ilk defa rahmetli Münir Amca’nın elinden yemiştim. Tabii o zamanlar et ve tahıl bileşiminin yarattığı muhteşem enerjili bu yemeğin Ermeniler’in ulusal yemeği olduğunu bilmiyordum.
Annem, yeni anne olmuş bir akrabamıza “Eğer yemekle ilgili bir sıkıntısı yoksa, işin yüzde 50’si azalmış demektir” diyerek kestirip attığında ona birazcık kızmış ve “Yeni anne olan ve bununla ilgili acemilik çeken birine söylenir mi bu” demiştim.
Size “Urfa’nın nesi meşhurdur?” diye sorsam, eminim cevabınız ya İbrahim Tatlıses, ya çiğköfte ya da sıra gecesi olur.
Kim hayır diyebilir ki, şöyle usta ellerden çıkmış, üzerini yoğurt kırmızı biberli tereyağının süslediği İskender kebaba?
Bir keresinde bir dergi için “Türkiye’nin Köfteleri” konu başlıklı araştırmalar yapmış ve okuyuculara yurdumuzun dört bir yanından derlediğim köfte tarifleri vermiştim.
Siz de benim gibi market raflarında sıra sıra dizilmiş beyaz peynir çeşitlerinden hemen hepsini denedikten sonra aradığını bulamayıp mahalle bakkalına dönüş yapanlardan mısınız?
Gezimizin son durağı olan Arnavutluk’un başkenti Tiran’a doğru yola çıkmıştık.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan oylamalarda kullanılan gümüş kutular hangi markadır?
Soframıza zenginlik katar dolma ve sarmalar... Bazen sarma yerine dolma sözcüğü kullanılıyorsa da, biz doldurulan sebzelerle yapılana dolma, yaprağa sarılarak yapılana ise sarma diyoruz.
Hani bir arkadaşınıza akşam yemeğine gittiğinizde sizin en sevdiğiniz yemeği yaptığını görürseniz çocuk gibi mutlu olursunuz ya.
Bu köşeyi uzun zamandır takip eden okuyucularımız, makalemizin altında yayınladığımız ince noktaları da hatırlayacaktır.
Biz Türkler kahveyi pek severiz.
Birgitta Ljung Kayaoğlu İsveç’te bir gazetede personel müdürü olarak çalışırken Türk eşiyle birlikte Türkiye’nin güzel sahil kasabasına, Foça’ya taşınma kararı almış.