İtalyanlar’ın mozarellası

Peynirin, bundan 18 bin yıl önce Mezopotamya veya İndus Vadisi’nde çobanlar tarafından bulunduğunu biliyoruz.

Peki, acaba peynir denince ilk akla gelen memleketlerden biri olan İtalya’ya nasıl gitmiş peynir? Ve, İtalyanlar’ın en meşhur peyniri olan mozarellanın üretimi nasıl başlamış?
Hayvanların evcilleştirilmesi Asya’da başlamış ve Asya’dan Avrupa’ya yapılan göçlerle birlikte bu kıtaya da yayılmış. İtalya’da ise hayvanların evcilleştirmesi İ.Ö. 5000 yıllarında gerçekleşmiş. Evcilleştirilen ilk hayvanlarsa koyun ve keçilermiş. Bin yıl sonra da ineğin evcileşmesi gerçekleşmiş.
Peynir yapımı ise İ.Ö. 2500 yıllarına kadar dayanıyor ki bunu da ülkede yapılan kazılar sayesinde biliyoruz.
Ya bufalolar? Nereden çıktı şimdi bu bufalo demeyin. Çünkü, mozarella ilk olarak bufalo sütünden yapılmaya başlanmış. Aslında, kaynaklarda bufalonun İtalya’ya 7’nci yüzyılda geldiği yazıyor. Ancak İtalyanlar bufalo sütünü peynire dönüştürmeye 12’nci yüzyılda başlamışlar. Bufalo sütünden olma mozarellanın yaygın olarak üretilmesi ise 18’inci yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiş.
Elbette ki İtalyanlar mozarellayı bu tarihten önce keşfetmişler, ancak bu tarihe kadar yalnızca küçük çaplı üretim yapabiliyorlarmış.
Mozarellanın ilk kaynağı olan bufalo sütü, çok yağlı ve besleyici olmasına rağmen içilebilen bir süt değil. İlk kaynağı diyoruz, çünkü şimdilerde mozarella inek sütünden de yapılabiliyor.

ACISIZ ADANA KEBABI

8 Kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişme süresi: 30 dakika

MALZEME LİSTESİ
* 1,5 kg kuzu but eti (Orta yağlı koyun kıyma da olabilir.)
* 100-150 gr kuyruk yağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 tatlı kaşığı tuz
Garnitür için;
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
* 2 tatlı kaşığı sumak, tuz
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* 2 adet limonun suyu

YAPILIŞI
Kebap yapmak için kuzunun hemen hemen her yerini kullanabilirsiniz. Kemiksiz but eti kullanmanızı öneririm. Ama bilmelisiniz ki kebap etine mutlaka kuyruk yağı katılır.
İsterseniz kuyruk yağını hiç katmayabilirsiniz ama o zaman kuzu but eti kullanmalı ve kasabınızda çektirip kıyma haline getirtmelisiniz.
Kasapta 2-3 kez çektirip macun kıvamına getirdiğiniz kıymayı, biber salçası, pul biber ve tuzla derin bir kapta yoğurun. Hazırladığınız harcı yuvarlayıp tezgahın üzerine 15-20 kez vurun.
Elinizi arada suya batırarak köfte harcından portakaldan küçük parçalar koparın. Enli yani yassı şişi sol elinizle tutup kıymayı sağ elinizle yassılaştırarak şişe geçirin.
Köfte harcının tamamını şişlere geçirip kömür ateşinde her tarafları kızarıncaya kadar çevirerek pişirin.
Son olarak, garnitürü hazırlamak için soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Üzerine pul biber, tuz, sumak, incecik kıyılmış maydanoz ve limon suyunu ekleyip köfte gibi yoğurarak ovun.
Domates ve yeşil biberi de ızgarada pişirdikten sonra kebabı soğan salatası, ızgara domates ve biberle birlikte servise sunun.

Not: Eti tezgaha vurarak yoğurduktan sonra en az bir gece buzdolabında bekletmenizi öneririm. Dinlenen et çok daha lezzetli olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları