Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan oylamalarda kullanılan gümüş kutular hangi markadır?
Bu, teleizyonlarda büyük para ödüllü yarışmalarda sırf yarışmacı ödülü alamasın diye sorulan sorulara benziyor değil mi? Zaten biz de bahane olsun diye sorduk bu soruyu. Yazımızın konusuna giriş yapmak için. Bilenleriniz olduysa bu beni çok şaşırtır, çünkü daha düne kadar ben bilmiyordum doğrusu. O kutuların markası Christofle’dir ve biz bu yazımızda işinin büyük kısmı gümüş ya da gümüş kaplamalı yemek takımları yapmak olan bu markadan bahsedeceğiz.
Bizler belki bilmiyoruz bu markayı ya da evlerimizde bir Christofle yok ama örneğin anneannenize sorma şansınız varsa hemen bilecektir bu ünlü markayı. Çünkü 1830’da kurulan ve işe mücevher üretmekle başlayan, daha sonraki dönemlerde gümüş işlemeli sofra takımları üzerine uzmanlaşan marka Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu topraklarda on şube açmış. Oysa şimdilerde sadece üç adet şubeyle hizmet veriyor.
Dediğimiz gibi, 1830’da Charles Christofle Parisli bir genç olarak açmış firmayı. İlk zamanlar ağırlıklı olarak mücevher işiyle ilgilenmiş ama arada sırada da olsa çatal kaşık yapan üreticilerle ortak çalışmalar yapıyor, onların ürettiği takımları altın ya da gümüşle kaplıyormuş. 1840 yılında kaplama işinde yepyeni bir teknik olan elektroliz keşfedilmiş ve bu keşif Christofle’in sofra takımları işini temel iş olarak benimsemesine vesile olmuş. Bundan sonraki dönem de, seçkin sofralarda gümüş ve altın kaplama Christofle’ların kullanıldığı dönemdir. Bu kaplamalar o kadar özenle yapılmıştır ki, pek çok ünlüye de hizmet eder bu marka.
Daha sonra iş kendi çatal bıçak takımını üretmeye kadar gider ve o dönem yeni yeni palazlanmaya başlayan burjuva sınıfı için Christofle vazgeçilmez olur. Üstelik üretilen kaplama takımların fiyatları saf altın ya da gümüşten yapılanlarla hemen hemen aynıdır ama bu pek de kimsenin umurunda değildir.
Dış pazara açılan marka savaşların ve ekonomik krizlerin etkisiyle birazcık hız keser ama asla durmaz ve günümüzün saygın markalarından biri olmaya kadar da gelir.
Patatesli çiğköfte
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Malzeme listesi
4 adet orta boy patates
2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı ılık su
4 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı dolusu kimyon
1 çay kaşığı dolusu kırmızı pul biber
2 çay kaşığı tuz, karabiber
1 demet maydanoz
2 adet taze soğan
1/2 demet marul
Patatesleri iyice yıkayıp soymadan ortadan ikiye böldükten sonra tencereye yerleştirin. Üzerine çıkacak kadar su ekleyip bir tatlı kaşığı tuz serpiştirdikten sonra yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzdüğünüz patatesleri soyun. Diğer taraftan, köftelik bulguru geniş bir kaba aktarıp üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyin.
Üzerine rendelenmiş domatesleri ilave edip bulgurun ıslanması için 15 dakika bekleyin. Sıcak haldeki patatesleri rendeleyip üzerine ekleyin. Harcı, yaklaşık 5-6 dakika bastıra bastıra yoğurduktan sonra, üzerine salçaları katıp 10 dakika daha yoğurmaya devam edin.
Kimyon, pulbiber, tuz ve karabiberi serpiştirip 5 dakika daha yoğurun. Maydanoz ve soğanı ayıklayıp incecik doğrayın. Marul yapraklarını da gövdelerinden ayırın. İyice yumuşayan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın. Elinizi soğuk suyla sık sık ıslatın. Marul yapraklarını geniş bir servis tabağına dizin. Üzerine köfteleri yerleştirip en üste ince kıyılmış soğan ve maydanoz serpiştirdikten sonra servise sunun.
Osmanlı usulü şeftali şerbeti
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Malzeme listesi
1,5 kg yumuşamış (olgunlaşmış) şeftali
5 su bardağı su
3 su bardağı tozşeker
1 adet limonun suyu
2-3 adet karanfil
(veya ince gözlü tel süzgeç)
Şeftalileri yıkadıktan sonra soyup ortadan ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarıp iri kuşbaşı et formunda doğradıktan sonra derin bir kaba aktarın. Üzerine tozşeker ve suyu ilave edip oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Mutfak robotu, el ya da çatal yardımıyla iyice ezerek püre haline getirin. Limon suyunu ilave edip, tahta bir kaşıkla karıştırın. Temiz tülbenti geniş bir tencereye yayın. Hazırladığınız şeftali püresini azar azar üzerine aktarıp sıkarak süzün. Elde ettiğiniz şeftali özsuyunu şişelere doldurup içine karanfilleri atarak buzdolabında bekletin.
Servise sunmadan önce bardakların içine birkaç adet taze nane yaprağı atıp buz ekleyin. Buzdolabından çıkardığınız şerbeti bu bardaklarda servise sunun.
NOT: Osmanlı usulü şuruplarda son aşamada iyice çırpılarak kar haline getirilmiş yumurta akı şerbete ilave edilir. Çünkü yumurta akının soğuk şerbetle kimyasal bir reaksiyona girmesi sonucunda şerbet berraklaşır ve duru bir görünüm kazanır.