Yeni yıla girmenin en heyecanlı yollarından biri aileyle, arkadaşlarla oyun oynayarak yılbaşını kutlamak. Yemek sonrası kanallar arasında sıkışıp kalmak yerine siz de biraz çerez, içecekler, atıştırmalıklar, yanında da bol aksiyon, neşe, hatta belki azıcık da tatlı atışmalarla 2025’i karşılayabilirsiniz.
#YılbaşıSağlık Bakanlığı, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmalarının tamamlandığını ve 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerde uygulanmaya başlanacağını duyurdu. Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinin hastanelerle dijital olarak entegre olacağı ve böylece aile hekimlerinin doğrudan tetkik talep edebileceği ifade edildi.
#Aile HekimiTürkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 44 yıl geçti. Hukukun askıya alındığı bu süreçte yüz binlerce kişi gözaltına alınıp tutuklandı, çok sayıda kişi idam edildi... Toplumda travma yaratan karanlık dönemden işkenceler ve insan hakları ihlalleri hafızalara kazındı. İşte 12 Eylül darbesinde yaşanan hadiseler...
#12 EylülMetropolCard Uluslararası Yatırım Koordinatörü Duygu Görmüş, “Kurumumuz, fiziksel kart kullanımı yerine dijital ödeme yöntemlerinin tercih edilmesiyle işlem başına karbon ayak izini yüzde 10 oranında azaltmayı başardı. Satış ekibimiz araçlarını elektrikli araçlarla yeniledik. Sıfır atık yönetimi için gerekli tüm aşamaları tamamladık. 2050 yılındaki en büyük hedefimiz tüm MetropolCard ekosistemimizi karbon-nötr hale getirmek” dedi.
#MetropolcardAteşkes görüşmelerinin sürdüğü bir dönemde İsrail yine ‘güvenli bölge’ ilan ettiği El Mavasi’ye hava saldırısı düzenledi. En az 90 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, saldırının hedefinin Hamas’ın bölgedeki iki numarası Muhammed Deif olduğunu ilan etti. Arap basınına göre Deif ağır yaralandı.
#İsrailÜzerinden tam sekiz yıl geçti. 253 şehit 2 bin 500’den fazla gazimiz canları ve kanları ile direnirken, yurtiçinde belli bir kesimin küçümsediği Türk milletinin milyonlarca evladı ilk kez bir 15 Temmuz 2016 gecesi darbe girişimini durdurdu.
#FETÖSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı"nın ardından yaptığı basın toplantısında MHRS'de yeni dönemi açıkladı. Koca, "Sistem artık şöyle işleyecek: Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme Onaylı Randevu Sistemi, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de 'Onaylı Randevu Dönemi' diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor" dedi.
#Sağlık BakanıAltın fiyatlarının geldiği seviye sahte altın üretimini de artırdı. Hürriyet’e konuşan Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, son dönemde küçük atölye tarzı yerlerde sahte altın üretiminin arttığına işaret ederek vatandaşı uyardı. Şahin, “Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara daha düşük fiyattan satıyor. Bu küçük marjları kâr olarak gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor” dedi.
#AltınHer ölçekte işletme için öncelikli gündem dijital dönüşüm oldu. Tabi bu süreçte yazılım ihtiyacı da kritik önemde. KOBİ’lerin hızlı ve uygun maliyetli yazılım ihtiyacını gören yerli girişim Xpoda, ‘kodsuz yazılımla’ dijital dönüşümü hızlandırıyor. Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor.
#KOBİEsas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal, yedi yıldır ‘ismi öne çıkmayan üniversiteler’deki öğrencileri İlk Fırsatım diyecekleri bir programa alıyor. Programda, eğitimden geçen gençler bir sivil toplum kuruluşunda bir yıl istihdam ediliyor. Sonrasında gençlerin tamamı altı ay içinde işe yerleşiyor. Programı anlatan Emine Sabancı Kamışlı, “Programda 1 birimlik yatırımın 2.52 birim değerinde sosyal etki yarattığı ölçüldü. Bu gençler mülâkata bile çağrılmazken aranan eleman oldular” dedi.
#Esas HoldingSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanSağlığımız her şeyden önce gelir. İşler yapılır, evler değişir, insanlar gelir geçer ama sağlık yoksa bunların hiçbirinin üstesinden gelmeye gücün olmuyor. Yeni çağ tıp anlayışı, genel kavramdan kişiye özel formüller bulmaya yöneldi. Bu da DNA ve genetik yapımızın keşfi ile gerçekleşti. Ülkemizde ve yurt dışında genetik alanında hem akademik, hem bilimsel çalışmaları ile değerli katkıları olan, Amerika’da genetik alanında yaptığı çalışmalar ve kanser tedavisinde bulduğu buluşları ile kendisine ödüller verilen Prof. Dr. Uğur Sezerman ile bu çok önemli konu hakkında sohbet ettik.Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yetiştirdiği yüzlerce öğrencisi ve kişiye özel tedavi yöntemleriyle alanında kendini adamış çok kıymetli biri olan Uğur Sezerman’ın okuyucularımıza ilham olacağına yürekten inanıyoruz.
#Gözde Yener BirmanGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkBelli bir kuşak açısından baktığınızda kabul gören bazı meslekler vardır. Sözgelimi doktorluk, mühendislik ya da öğretmenlik gibi. Çok uzun süre de gösteri dünyası olarak adlandırılan ışıltılı dünyadaki meslekler bunlar arasında yer alamadı.
#Cindy CrawfordHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkDoğu Karadeniz’de, son günlerde heyelan, taşkın ve sellere yol açan sağanaklar nedeniyle özellikle yüksek kesimlere bırakılan çöpler, derelere sürükleniyor. Karadeniz kıyılarına ulaşan çöpler birikiyor. Trabzon’da ‘mavi bayrak’ unvanını 2007 yılında kaybeden Çamburnu Plajı'na ulaşan evsel atıkların yanında, plastik, metal ve inşaat malzemesi gibi çöpler, kirlik oluşturuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Atalarımızın bir lafı vardır, ‘dere gider kumu kalır’ diye. Dere gidiyor, kumu da değil çöpü kalıyor. Doğa bizim çöplüğümüz değil” dedi.
#TRABZON