Koagülasyon terimi tıp ve kimyada sıklıkla kullanılan terimlerdir. Bu sebeple bu bilim dalları ile uğraşan kişilerin kelimenin anlamını iyi bir şekilde bilmesi gerekmektedir. Koagülasyon nedir? Kimya ve tıpta koagülasyon tanımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Koagülasyon Nedir?Hastalıkların tanısında hastalara belirli tahliller yapılır. Tedavi sürecinin başarısında pozitif etkileri bulunan bu tanı yöntemleri, farklı durumlarda farklı tahlillerle uygulanabilir. Hastanelerde kan tahlili yapılarak hastanın şeker düzeyi, kan değerleri incelenebilir. Ancak bazı durumlarda çok daha detaylı araştırmalar için farklı tahliller gerekli olabilir. Bunlardan biri olan APTT testi, hemotoloji laboratuvarlarında yapılır. Peki, APTT testi ne anlama gelir? APTT nedir? APTT değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#APTT NedirVeterinerlik ve tıp sözlüklerinde karşılaşılan kollaps ifadesi damarların genişlemesi nedeni ile ortaya çıkabilen olumsuz durumlar olarak da bilinir. Bu durumda kollaps, olması istenmeyen bir durumdur. Kollaps damarlarda başlayan ve kanın akış durumunu önemli ölçüde etkileyen, sonucunda da vücutta güç kaybına neden olan önemli bir durumdur. Kollaps nedir ve neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kollaps Nedir?Hemostaz, kanamayı durdurmak için lizisinin ve pıhtı oluşumunun patolojik pıhtılaşma (tromboz) ortaya çıkartmadan kontrollü bir şekilde aktivasyonudur. Diğer bir tanımla, kan damarlarında bulunan tüm sıvıların korunmasını sağlayan dolaşım sisteminin de bir özelliğidir. Hemostaz nedir, nasıl gerçekleşir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hemostaz Nedir?Menenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıHematoloji tıbbın kan hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına verilen addır. Hematoloji İç Hastalıkları ana bilim dalının bir alt dalı olarak görev yapmaktadır. Kan bilimi ile ilgili tüm araştırmalardan ve kan bozuklukları ile ilgili tüm problemlerden hematoloji birimi sorumludur. Hematoloji bölümüne ait merak edilen tüm bilgileri derledik.
#Hematoloji Nedir?Beyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#MenenjitMis kokulu pidesi, enfes güllacı, hurması ve çeşit çeşit lezzetleriyle Ramazan ayında kilo kontrolü zor oluyor. Oruç tutarken spor yapmak neredeyse imkansızdır. İğneli, ilaçlı zayıflama yöntemleri veya operasyonlar nedeniyle orucunun bozulmasını istemeyenler bu yöntemlerden de uzak duruyorlar. Ve bu durumda gece geç saatlerde yenen iftar ve yedikten sonra hemen yatağa dönülen sahurlarda kilo almamak imkansız hale geliyor.
Normalde atar damarlar tarafından hücrelere kadar taşınan oksijenli kan, kullanıldıktan sonra ven adı verilen toplar damarlar tarafından kalbe taşınır. Her organın kendine ait, kirli kanı taşıyan bir toplar damarı bulunur. Hepsinde olmasa da genelde bu damarlarda kanı kalbe doğru yönlendiren ve geri kaçmasını engelleyen kapakları var.
#BacakNormalde atar damarlar tarafından hücrelere kadar taşınan oksijenli kan, kullanıldıktan sonra ven adı verilen toplar damarlar tarafından kalbe taşınır. Her organın kendine ait, kirli kanı taşıyan bir toplar damarı bulunur. Hepsinde olmasa da genelde bu damarlarda kanı kalbe doğru yönlendiren ve geri kaçmasını engelleyen kapakları var.
#Varis