MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, yaklaşan kış mevsimi öncesi sobalar ve klimalarla ısınmada dikkat edilmesi gerekenleri Hürriyet’e anlattı.Prof. Dr. Atmaca, “Kış öncesi baca temizlik ve bakımlarının yapılması, kalorifer kazanının usulüne uygun olarak yakılması ve kalorifer kazanlarının ehliyetsiz kişiler tarafından yakılmaması, kalorifer ve sobalarda naylon, poşet, lastik ve kömür torbalarının yakılmaması hava kirliğinin önlenmesinde son derece önemli” dedi.
#ANTALYAKış aylarının gelmesiyle birlikte, sürücülerin yaptırması gereken motorlu araç bakımlarında kalitesiz yağ kullanıldığı takdirde, motorda ciddi sıkıntıların meydana gelebileceği belirtildi. Özellikle sıvı bakımlarının yapılması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, kış lastiklerinin de 1 Aralık'tan sonra zorunlu olarak kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
#Kış LastiğiNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazWillis Carrier, kariyeri ve hayatı ile merak ediliyor. Klimanın mucidi isimler arasında görülen Willis Carrier, 1950 yılında yaşama gözlerini yumdu. Peki, Willis Carrier kimdir, nereli? İşte, klimanın mucidi olarak bilinen o isim hakkında detaylı bilgiler
#Willis CarrierKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkHavaların ısınmasıyla birlikte klima sezonu da açıldı. Kış boyunca daha az kullanılan, belki de hiç kullanılmayan klimaların bakım zamanı geldi. LG Electronics, klimaları yaz aylarında tam verimle kullanabilmek için kullanıcıların kendi kendilerine yapabilecekleri kontrol yöntemlerini sıraladı.
#LGFarklı isimler üzerinden de bilinen Hepa Filtre, kısaca yüksek verimlilik sağlayan bir filtre olarak değerlendirilir. Tabii bunun dışında sağlamış olduğu tanım ile birlikte birçok ayrıcalık ve özelliği bulunur. Peki, Hepa Filtre nedir? Ne işe yarar? Hepa filtre nasıl temizlenir ve ne zaman değiştirilir detayları ile derledik.
Evet, yaz mevsiminin güzellikleri saymakla bitmez. Ama bir yandan da yazlık sorunlar; yanıklar, isilikler, sinek ve böcek ısırıkları hepimizin huzurunu kaçırır... Bir de klimanın yaydığı bakteriler var elbette. Tüm bu sorunları gidermek içinse doğal yağlardan yararlanabiliriz.
#SağlıkAraç içerisinde özellikle sağlıklı bir şekilde hava almanın temel unsurlarından biri polen filtresidir. Tabii araç çevresindeki birçok durum gibi aynı şekilde polen filtresinin de belirli aralıklarla değişmesi gerekir. Peki, Polen filtresi nedir, ne işe yarar ve ne zaman değişir? Polen filtresi tıkanırsa ne olur ve nasıl temizlenir detayları ile derledik.
#Polen FiltresiYazın aşırı sıcaklarında ev, araç ve ofiste ‘imdada yetişen’ klimalar, hızla serinleterek o an serinletici etkisiyle mutluluk veriyor ancak fark ettirmeden de yatağa düşürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, klima ile gelen hastalıkları ve korunma yollarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KlimaTermometre rekor kırıp Şırnak Cizre’de 49.1 dereceyi gördü. Akdeniz ve Ege’de de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde. Gün içinde havuz, deniz serinlemek için bir çözüm olsa da asıl çare klima. Ama dikkat! Serinleyeyim derken hastalığa davetiye çıkartmayın. Gün boyu, 16-17 derecede kullanılan klimalar, hele de bakımı yapılmamışsa virüs yayılımından, kalp-akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığı tetikleyebilir. İşte uzmanların uyarıları ve doğru klima kullanma kılavuzu.
#YazarTelefon, tablet ve bilgisayar kullanımını takiben gözlerde oluşan kızarıklık, batma, yanma, kaşıntı, kuruluk, sulanma, odaklanma problemi, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi şikâyetler dijital göz yorgunluğu olarak tanımlanıyor. Dijital göz yorgunluğunun bir nedeninin odaklanma yorgunluğu olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Bulut, “Sürekli olarak ekrana odaklanarak gözlerinizi yorma riskinizi azaltmak için en az 20 dakikada bir bilgisayarınızdan başka bir yere bakın ve en az 20 saniye uzaktaki bir nesneye bakın. Uzağa bakmak, yorgunluğu azaltmak için göz içindeki odaklanma kasını gevşetir” dedi.
#Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan BulutOkulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulYılbaşı sokağa çıkma yasağı 31 Aralık saat 21.00'de başlayıp 4 Ocak 2020 saat 05.00'a kadar devam edecek. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yılbaşında uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin merak edilen sorular yanıtlandı. Peki, 4 günlük sokağa çıkma yasağında kimler muaf? İşte yılbaşı sokağa çıkma yasağı genelgesi…
#4 Günlük Sokağa Çıkma Yasağında Kimler MuafYılbaşı sokağa çıkma yasağı için geri sayım başladı. Yılbaşı sokağa çıkma yasağının ne zaman başlayacağı ve kaç gün süreceği, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile belli oldu. Genelge kapsamında yılbaşını da içerisinde bulunduran 3 gün boyunca sokağa çıkmak yasak uygulanacak. Koronavirüs önlemleri kapsamında vatandaşlar evlerinde yeni yılı karşılayacaklar. İşte, İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeye göre yılbaşı sokağa çıkma yasağının detayları
#Yılbaşında Sokağa Çıkma YasağıYılbaşında sokağa çıkma kısıtlamasının detayları belli oldu. İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgede, sokağa çıkma kısıtlamasının yılbaşında 4 gün uygulanacağı bildirilmişti. Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan karara göre, 4 günlük sokağa çıkma yasağı 4 Ocak 2021 Pazartesi günü saat 05.00’de sona erecek. Kabine Toplantısı'ndan verilen karar doğrultusunda kısıtlamada kesintisiz 81 ilde uygulanacak. İşte, yılbaşı sokağa çıkma yasağıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan genelgenin detaylar.
#Yılbaşı Sokağa Çıkma YasağıYılbaşı sokağa çıkma yasağının detayları takip edilmeye devam ediyor. Yeni yıl öncesi uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamaları hakkındaki araştırmalar, yeni yıla girmemize artık sayılı günler kala yoğunlaştı. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından alınan kararla birlikte, söz konusu kısıtlamaların ne zaman başlayacağı ve kaç gün süreceği belli olmuştu. Öte yandan İçişleri Bakanlığı'da yayımladığı genelgeyle birlikte, yasağın kapsamını detayları ile kamuoyuyla paylaşmıştı. Peki, 4 günlük yasaklar ne zaman başlayacak? Yılbaşı sokağa çıkma yasağını ne zaman bitecek?
#4 Günlük Yasaklar Ne Zaman Başlayacak?Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, yılbaşı öncesi sokağa çıkma sınırlamasının belirlenen tarihler aralığında kesintisiz uygulanacağını bildirmişti. Şimdi ise yılbaşına kısa bir süre kala, söz konusu kısıtlamaların ne zaman başlayacağı araştırılıyor. Peki, yılbaşı sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor? Yılbaşı yasakları ne zaman başlıyor?
#Yılbaşı Sokağa Çıkma Yasağı Ne Zaman Başlıyor?Yılbaşı tatili yeni yıl öncesinde gündeme gelmeye devam ediyor. Bu yıl koronavirüs nedeniyle alınan yeni tedbirler kapsamında, 4 günlük sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Alınan yeni karara göre, 1 Ocak'ın resmi tatil olması da göz önünde bulundurularak 31 Aralık 2020 Perşembe saat 21.00'den başlayacak. 1 Ocak Cuma günü ise resmi tatil olacak. Kısıtlamadan avukatlar ve noterler muaf tutulacak. Peki, 31 Aralık Yılbaşı tatili ne zaman başlıyor? İşte, yılbaşı sokağa çıkma yasağı günleri ve 2021 yılbaşı tatil takvimi.
#Yılbaşı Tatili Ne Zaman Başlıyor