Güncelleme Tarihi:
SOĞUK kış günleri yaklaşırken ısınma ile ilgili konular bir kez daha gündemde. Doğal gaz, klima, kalorifer, elektrikli ya da geleneksel soba gibi seçeneklerden bütçelerine uygun olan birini seçen aileler, kışa hazırlık yapıyor. Odun ve kömür kullanımının hava kalitesine etkilerini azaltmak için alınması gereken tedbirleri anlatan Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, klimaların kışlık bakımları ile ilgili de bilgi verdi.
ISI YALITIMI VE DENETİM
Özellikle kalitesiz kömür, plastik gibi yakıtlar kullanmasının hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Atmaca, “Bölgemizde klima, doğal gaz ve kömürle ısınıyoruz. Kış öncesi baca temizlik ve bakımlarının yapılması, kalorifer kazanının usulüne uygun olarak yakılması ve kalorifer kazanlarının ehliyetsiz kişiler tarafından yakılmaması, kalorifer ve sobalarda naylon, poşet, lastik ve kömür torbalarının yakılmaması hava kirliğinin önlenmesinde son derece önemli. Konutlarda ısı yalıtımının yapılması, enerji verimliliğinin de sağlanması hava kirliliğinin önüne geçme de büyük önem taşıyor. Sanayi kuruluşlarının ve merkezi sistemli konutların kazan daireleri denetlenerek tam yanma koşullarının sağlanmalı” dedi.
SERALARDA ZİRVE YAPIYOR
Son yıllarda doğal gaz kullanımı artsa da kent merkezinde bazı bölgelerde kömür kullanımının yaygın olduğuna değinen Atmaca, tarımda da hala yoğunluğunu sürdüren kömür kullanımının etkilerinden bahsetti: “Seralarda kullanılan kömürün, lastik ve plastik gibi maddelerin yakılmasının hava kirliliğine büyük katkısı var. Binlerce dönümlük üretim alanıyla seralar, yüksek yakıt tüketimleri ile en önemli kirleticilerin başında geliyor. Özellikle kent merkezinde Aksu bölgesinde yoğun şekilde sera bulunuyor ve kış aylarında don tehlikesine karşı yakıt kullanımı zirve yapıyor.”
KLİMA BAKIMLARI ÖNEMLİ
Kış dönemi yaklaşırken temiz hava sirkülasyonu ile sağlıklı klima kullanımı için cihaz bakımlarının da büyük önem taşıdığına vurgu yapan Atmaca, bireysel kullanılan klimalarda vatandaşların kendi yapacakları filtre temizliği ile hizmet alarak yaptırabilecekleri hijyenik bakımların ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Atmaca, “Bu temizlik ve bakım, kullanıcı için sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlayacağı gibi cihazların enerji verimli çalışmasını da temin edecektir. İç ünite filtre temizliği ve hijyenik bakımlara kullanıcıların artık aşina olduğunu sevinerek görüyoruz. Ancak gözden kaçan önemli bir husus da klima dış ünitelerinin bakım ve temizliği konusu. Enerjinin verimli kullanım için sadece iç ünite değil klima dış ünitelerinin bakımdan geçmesi gerekiyor” dedi.
HAFTADA BİR FİLTRE TEMİZLİĞİ
Kullanıcıların cihaz filtre temizliğini haftada bir kez kendilerinin yapmasını önerdiklerini dile getiren Atmaca, “Ön kapak açılarak filtrenin tırnaklarından sökülerek alınması ve hafif akan su altında yıkanarak ya da emiş gücü yüksek olmayan bir süpürge ile filtre üzerinde biriken tozların alınması gerekiyor. Filtre yıkandıktan sonra güneş görmeyen bir ortamda kendi kendine kurumaya bırakılmalı, filtre tellerindeki gözeneklerin zarar görmemesi için üstü bezle kesinlikle silinmemeli” diye konuştu.
CİHAZ DUVARDAN SÖKÜLMELİ
Atmaca, kış öncesi klima iç ünite hijyenik bakımlarının da yaptırılmasının hem güvenli hem ekonomik hem de sağlıklı kullanım için şart olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Bu bakımlar yetkili bir servis tarafından yapılmalı. Hijyenik bakımların iç ünitelerin duvardan sökülmesi ile bir atölye ortamında yapılmasını öneriyoruz. Bu bakım bir kimyasalın klima iç ünite boruları ve su gider tavalarına uygulanması ile yapılıyor. İşlem sonrasında bu kimyasalın da yüzeylerden yıkanarak arındırılması önemli. Duvara monteli bir iç ünitede yapılan yıkamayla kimyasal yeterli şekilde giderilemiyor. Klima filtre ve hijyenik bakımları ile temizlenmiş bir klima, sağlıklı ve güvenli bir iç ortam oluşturacağı gibi hava sirkülasyonları kolaylaşacak, ısı alışverişi artacak, böylelikle enerji verimliliği de sağlanmış olacaktır.” m Ceren DENİZ/HÜRRİYET