Umumi tuvaletlerin mikrop yuvası olduğunu hemen hepimiz tahmin ediyoruz. Peki bu mikropların ne kadar fazla ve riskli olabileceği konusunda herhangi bir fikriniz var mı? Umumi tuvaletlerden bulaşma riski olan tüm hastalıkları uzman isimlerle konuştuk
#Umumi TuvaletlerKlamidya nedir? Klamidya enfeksiyonunun belirtileri nelerdir? Klamidya nasıl bulaşır? Klamidya tanısı nasıl konur? Kimlere klamidya testi yapılmalıdır? Klamidyanın tedavisi nasıl olur? Klamidya enfeksiyonu önlenebilir mi?
#Klamidya NedirVajinal kaşıntı, kadınların sıklıkla karşılaştığı ve oldukça rahatsız edici bir durumdur. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı. Vajinal kaşıntı neden olur? Vajinal kaşıntının 6 sebebi.
#Vajinal AkıntıGebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiği zaman rahatlıkla tedavi edilebilir.
#Enfeksiyon Tanısı Nasıl KonulurGebelikte enfeksiyon yaşamak her hamile kadının korkulu rüyasıdır. Gebelik esnasında ortaya çıkan enfeksiyonlar hem annenin hem de bebeğin sağlığın açısından ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelik öncesinde ve hamilelik süresince anne adaylarının çok daha dikkatli olması gerekir. Hem düşüğe hem de doğum sonrası bebekte doğumsal anomalilere neden olan enfeksiyonlar erken teşhis edildiğinde rahatlıkla tedavi edilebilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, gebelikte yaşanan enfeksiyon ve düşük riskini anlatıyor.
#Enfeksiyon BelirtileriTıptaki ismi ‘Rahim İçi Araç’ uygulaması, olmasına rağmen ilk çıkan rahim içi araçların kıvrıntılı olması nedeniyle halk arasındaki ismi ‘spiral’ olarak yerleşen bu gebelik önleyici aparatlar doğum kontrolünün en önemli kısmını oluşturuyor. Jinekolog Süleyman Eserdağ, spiral hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Hormonlu SpiralKlamidya enfeksiyonu “chlamydia trachomatis” adı verilen bakterinin sorumlu olduğu bir hastalıktır ve özellikle gelişmiş ülkelerde cinsel yolla bulaşabilen hastalıkların en sık görülenidir. Kadınlarda servisit adı verilen rahim ağzı enfeksiyonuna neden olurken, hem erkek hem de kadınlarda üretra (İdrarın dışa atıldığı boru, idrar yolu) ve rektumun (Kalın bağırsağın makata yakın olan kısmı) enfeksiyonlarından sorumludur.
#KlamidyaHer yaşta dikkat edilmesi gereken bazı sağlık sorunları vardır, '20'li yaşlardaysanız bu 10 maddeyi ihmal etmeyin. 20’li yaşlarda dikkat edilmesi gereken sağlık sorunlarıyla ilgili mutlaka önlem almanız gereken belirtilerle karşılaştığınız zaman, bunları ihmal etmemeniz için önce bilmeniz gerekir. İşte dikkat gerektiren 10 madde...
#AğrıÜreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından birinin genital enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi olduğunu belirten Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Merkezi koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş genital enfeksiyonların, kısırlığa yol açabildiğini belirtiyor...
#AkıntıGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, üreme sağlığını korumanın en önemli basamaklarından birinin genital enfeksiyonların erken tanı ve tedavisi olduğunu belirterek, “Genital enfeksiyonlar, kısırlığa yol açabiliyor” dedi.
Türkiye’de cinselliği konuşmak hala bir tabu. Sadece sosyal çevrede değil, zaman zaman bu "tabu" yüzünden hastanede uzman doktorlarla bile, cinsellik ve beraberinde yaşananlar üzerine açık açık konuşulamıyor. Oysa cinsel yolla bulaşan hastalıklar çağımızın en tehlikeli hastalıklarından. Her yıl 330 milyon insanın bu hastalıklara yakalandığı düşünüldüğünde, cinsel yaşam en fazla kontrol gerektiren konulardan biri.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, her gün 1 milyon insan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (CYBE) birini kapıyor. Son 20 yılda CYBE’nin kontrolüne yönelik çabaların çoğalmasına rağmen, artan nüfusun etkisiyle bulaşmalarda azalma yaşanmadı. Klamidya, gonore (bel soğukluğu), HPV (Human Palipoma Virus), hepatit B ve genital herpes gibi bazı CYBE’ler genellikle hiçbir belirti vermiyor.
Toplumumuzda cinsel sağlık ile ilgili farkındalık ne yazık ki olması gereken düzeyde değil. Cinsellikle ve cinsel sağlıkla ilişkili tabuların bulunması, konu hakkında yanlış bilgilerin kulaktan kulağa aktarılmasına yol açabiliyor. Yanlış bilginin hızla yayılması mitlerle gerçekler arasındaki sınırı bulanıklaştırdığından asıl önemli olan noktalar kaçırılabiliyor. Bu haftaki köşe yazımda cinsel sağlık ile ilgili mitleri ve mitlerin gölgesinde kalan gerçekleri kaleme alacağım. Keyifli okumalar dilerim…
#Cinsel Sağlık