Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2014 16:03
Her yaşta dikkat edilmesi gereken bazı sağlık sorunları vardır, '20'li yaşlardaysanız bu 10 maddeyi ihmal etmeyin. 20’li yaşlarda dikkat edilmesi gereken sağlık sorunlarıyla ilgili mutlaka önlem almanız gereken belirtilerle karşılaştığınız zaman, bunları ihmal etmemeniz için önce bilmeniz gerekir. İşte dikkat gerektiren 10 madde...
Adet döneminden birkaç hafta öncesinde başlayabilen kramplar yaşayabilirsiniz. Hatta cinsel ilişki sırasındaki ağrılar çikolata kisti olarak da bilinen endometriozisi ya da cinsel yolla bulaşan hastalıkları düşündürür. Bu hastalıklar tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yıllarda kısırlığa neden olabiliyor. Ağrınız varsa bir kadın doğum uzmanına mutlaka başvurun.
Tuvaletinizi yaparken eğer
ağrı hissederseniz, bu konuyu hafife almayın! Sorununuzun sadece sistit olduğunu düşünmeyin. Ayrıca vajinada tahriş, akıntı ve hafif kramplar da varsa cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmış olabilirsiniz.
35 yaşın altındaki kadınların %40’ında demir eksikliği olduğunu biliyor musunuz? Bu da kansızlığın ana nedenini oluşturuyor. Eğer kendinizi hep yorgun ve hatta zaman zaman bayılacak gibi hissediyorsanız ve nefesiniz daralıyorsa, bu yüzdenin içinde olabilirsiniz. Tanı konulabilmesi için test yaptırmanız gerekiyor. İhmal ederseniz, ilerleyen yıllarda kalp hastalıklarıyla karşılaşabilirsiniz.
Çocuk sahibi olmak şu anda öncelikleriniz arasında olmayabilir. Ancak bunu istediğinizde kara kara düşünmemek için önlem alma vaktindesiniz. Doğurganlık 35 yaşından itibaren azalıyor ancak çocuk sahibi olup olamayacağınızı şimdiden öğrenmeli ve gerekirse tüp bebek için 35 yaş öncesi harekete geçme şansınızı kullanabilmelisiniz.
Ailenizin genetik yapısını bilmeniz gelecek yıllar için oldukça önem taşıyor. Ailenizden genetik öykünüzü öğrenin. Ailenizde depresyon gibi hastalıklar var mı? Anneanne, dede, babaanne gibi aile büyüklerinin ölüm sebeplerini, hangi hastalıklara sahip olduklarını öğrenin.
Sizin için osteoporoz çok uzun yıllar sonra karşılaşacağınız bir hastalık gibi dursa da, bu hastalıktan korunmanın yolu 20’li yaşlarda alacağınız önlemden geçiyor. Yaptığınız egzersizler, kalsiyum zengini beslenme düzeni, ileride çok işinize yarayacak. Ayrıca her gün 10 dakika güneş görmeniz de büyük önem taşıyor.
20’li yaşlarda kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında cilt kanseri yer alır. Bu yaş grubundaki kadınlarda melanomlar, meme kanseri vakalarının önüne geçiyor. Bu durumun temel sebebi ise, aşırı güneşlenme merakı oluyor.
Ortaya çıkan melanom vakalarının büyük bölümünün güneşten ve güneş yanıklarından korunarak engellenebileceğini biliyor musunuz? Kayak yaparken, su üzerindeyken ve plajda yüzerken güneş ışınlarından korunmanız gerektiğini unutmayın. Cildinizde olağan dışı değişiklikler fark ederseniz, bir cilt hastalıkları uzmanına gidin.
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında klamidya enfeksiyonu geliyor. Bu hastalık kadınlarda rahim ağzı bölgesine yerleşiyor ve buradan tüpler ve yumurtalıklara yayılabiliyor. Cinsel yönden aktif her kadının 6 ayda bir test yaptırması gerekiyor.
Vücudunuzdaki tüm benlerin güneşten korunması ve takip edilmesi gerekiyor. Günümüzde dijital dermotoskopi cihazları sayesinde şüpheli benler kayıt altına alınabiliyor. Eski ve yeni görüntüler karşılaştırılıyor.
35 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü rahim ağzı kanseridir. Bu yüzden Pap Smear testini mutlaka yaptırın ve ihmal etmeyin.