Dünya üzerinde en iddialı olduğumuz konulardan biri çay içmek! Her yıl yapılan araştırmalarda Türkiye en çok çay tüketilen ülke çıkıyor. En çok duyduğumuz laflardan biri “Çayı koydun mu?” ve evet, siyahı baş tacımız ama farklı malzemelerle hazırlanan tarifler de kışın içinizi ısıtacak türden... İşin uzmanlarından değişik ve lezzetli tarifler aldık. Aynı zamanda çay someliyesi olan yazarımız Ebru Erke’ye de çay demlemenin püf noktalarını sorduk.
#GazetehaberleriKişi başı 2.8 kilogram ile Türkiye’nin en çok çay tüketilen ülke olduğunu belirten Lipton Dünya Başkanı Didier Dallemagne, "Geçmişe kıyasla Türkiye’de daha çok kahve zincirleri var. Bunların sayılarının artması bizi bunalıma sokmuyor. Türkiye’de aslolan çaydır. Tüm dünyada da çayın büyüme hızı kahvenin büyüme hızının epey üstünde. Şaşırtıcı ama kriz bizi hiç etkilemiyor" dedi.
Vietnam ve Brezilya gibi önde gelen kahve üreticilerinin yaşadığı kuraklığın ucu, Türkiye’deki beyaz yakalıya kadar ulaştı. Küresel kahve fiyatları rekor seviyelere çıkınca, yurtiçinde bir bardak karton kahvenin fiyatı 150 lirayı aştı. Sektör temsilcileri, hem fiyatların geldiği seviye hem de evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla kahve demleme ekipmanları ile kahve makinesi satışlarında sert artışlar olduğunu anlattı. Kahve zincirlerinde satılan bir bardak espresso kahve çeşidi 70 TL’den başlarken; evde bir bardak Americano, cappuccino, latte ya da mocha içmenin maliyeti 22 liraya geliyor.
#Kahveİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin, "Biz, önceki dönem genel başkanımızla buluşuruz, buluşacağız. Bugün olur, bir hafta sonra olur. Bizim böyle bir derdimiz yok" dedi.
#Ekrem İmamoğluCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Manisa'da iş insanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, "Enflasyonla mücadele ederken büyümeyi de sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Ama büyümenin kompozisyonunu değiştiriyoruz. Tüketim ağırlıklı değil, daha çok yatırım, ihracat, üretim ağırlıklı büyüme yapısı inşa ediyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı YardımcısıModern dünya insanının en çok çözüm aradığı konuların başında gelen mutluluk, belki de 21. yüzyılın en çok konuşulan, sebepleri için birçok bilim dalının üzerinde çalıştığı bir alan… Oysa mutluluğun basit ama anlamı oldukça derin bir reçetesi vardır. Günümüz insanı için önereceğimiz reçete 3A’ dan oluşuyor: Anlam, Amaç, Arkadaş.
#Mutluluğun ReçetesiDAĞLARI ve ovaları zeytin gibi mucizevi ağaçlarla dolu bir bölgede yaşadığımız için ne kadar şanslıyız...ABD’deki son bir araştırma zeytinyağının çağın hastalığı Alzhemier’ın da önemli bir ilacı olduğu ortaya çıkardı.Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu özellikleri zaten biliniyordu, şimdi akıl sağlığına yararları da anlaşıldı.Araştırma tam 28 yıl süren bir çalışmanın ürünü.
#1IF diyeti (Intermidend Fasting) yani aralıklı orucun, vücudu dinlendirip kilo verme sürecini hızlandırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, diyet süresince dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Bu diyette, aç kalınan süre boyunca vücutta depolanan yağların kullanıldığını belirten Aksoylu, "Oruç döneminde nasıl ki vücudumuz temizleniyor. Bu diyette de özellikle 3’üncü haftadan sonra çok iyi sonuçlar alınıyor" ifadelerini kullandı.
#Beslenme Ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek AksoyluDünyanın çoğu ülkesinde kahve en çok tüketilen içecek olmasına rağmen Türkiye’de çay öne çıkıyor. Türkiye’de her eve giren, sohbetleri demleyen çayın pek çok faydası olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararları da olabileceğini söyleyen Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, “Türkiye’de yaklaşık 100 yıldır çay tüketimi kahvenin önüne geçti. Yıllık kişi başı 3,5 kilogramlık çay tüketimimizle dünyada en çok çay tüketen millet olarak anılıyoruz. Kararında içilen çay kalbi koruyor” dedi.
#Çayın FaydalarıDünyanın çoğu ülkesinde kahve en çok tüketilen içecek olmasına rağmen Türkiye’de ise çay öne çıkıyor. Türkiye’de her eve giren, sohbetleri demleyen çayın pek çok faydası olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararları da olabileceğini söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, “Türkiye’de yaklaşık 100 yıldır çay tüketimi kahvenin önüne geçti. Yıllık kişi başı 3,5 kilogramlık çay tüketimimizle dünyada en çok çay tüketen millet olarak anılıyoruz. Kararında içilen çay kalbi koruyor” dedi.
#Merve İşeri UzunoğluSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, şekerli çayın metabolizma hastalıklarına meyili artırdığını, ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden olduğunu, iyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketiminin vücudumuza fayda sağladığını söyledi.
#Çay TüketimiSofraların ve sohbetin vazgeçilmezi arasında yer alan çay, kimileri tarafından şekerli, kimileri tarafından da şekersiz tüketiliyor. Türkiye’de yıllık kişi başı yaklaşık 4 kilogram çay tüketildiğini dile getiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, “Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor. İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı” dedi.
#Uzm. Dr. Sübet ÖzerdemTürkiye’de günün 24 saatinde su dışında belki de en çok içilen içeceklerin başında çay geliyor. Birçok mekânda yemeklerin ardından müşteriye sormadan bir bardak çay masaya ikram olarak getiriliyor. Ancak bir bardak çay deyip geçmemek gerekiyor. Çünkü kahvehanelerde bir bardak çayı 1 TL’ye içebilirken, lüks bir restoranda aynı büyüklükte bir çay içmek için 25 TL ödemeniz gerekebilir.
#GazetehaberleriÇay kafeler ya da modern çay evleri, Türkiye’de ve özellikle büyükşehirlerde artık sık sık görülmeye başlanıyor. Çayın sofistike yapısını ve çay kültürünü, şehrin gündelik yaşantısı içerisine taşıyan bu tarzdaki çay evlerinin varlığı tam olarak Türkler’in çay sevdasıyla da aynı düzlemde yer alıyor.
#Çayİşletmelerde gönüllü olarak tuz kullanımı yüzde 4 ve şeker kullanımı yüzde 5 oranında azaltılacak. Azaltan işletmeye belge verilecek. İşletme masalarda tuz yerine doğal lezzet artırıcılar (soğan, sarımsak, baharatlar, limon, sirke, biber vb.) sunacak. Menüde kalori bilgisi yer alacak. Yemeklerin yağ oranına dikkat edilecek.
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı, lokantacılar ve pastacılar ile tuz kullanımının azaltılması için protokol imzaladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Protokolle her yıl besinlerdeki tuz kullanımı yüzde 4, şeker kullanımı ise yüzde 5 azaltılacak" dedi.
#Sağlık BakanıTüketimi en yaygın ve en tatlı zehirlerden olan şeker, sağlıklı bir yaşam için en büyük engel! Uzmanlar, şekerin yüzyılın en tehlikeli zehri olduğunu belirtirken, sektör temsilcileri de sağlıklı bir yaşam adına şeker yerine gerçek bal kullanın çağırısında bulunuyor. Arıcılık uzmanı ve ham bal üreticisi olan Ahmet Bağran Aksoy, tatlıdan vazgeçmek yerine doğanın bize sunduğu şifa kaynağı mucize besin olan; işlenmemiş balın şeker yerine tüketilebileceğini söylüyor.
#ŞekerGebze'de bulunan Ballıkayalar tırmanış sevdalılarının antrenman bölgesi, çocuklu ailelerin mangal yeri ve gençliğin kamp alanı. Ballıkayalar Tabiat Parkı her zaman akan deresiyle, muhteşem doğasıyla bir sit alanı. Ballıkayalar aynı zamanda motorcuların uğrak yerlerinden. Bense kendimi dağdan aşağı atmak için geldim…
#BallıkayalarGebze'de bulunan Ballıkayalar tırmanış sevdalılarının antrenman bölgesi, çocuklu ailelerin mangal yeri ve gençliğin kamp alanı. Ballıkayalar Tabiat Parkı her zaman akan deresiyle, muhteşem doğasıyla bir sit alanı. Ballıkayalar aynı zamanda motorcuların uğrak yerlerinden. Bense kendimi dağdan aşağı atmak için geldim…
#Ballıkayalar Tabiat ParkıKayseri’den 60 ülkeye meyve suyu ihracatı yapan Meysu, yıllık 160 milyon liralık cirosuyla Türkiye’nin bu alanda en önemli şirketleri arasına girmeyi başardı. Şirketin bu büyümeyi yeni ürünlerle sağladığını anlatan Meysu Genel Müdürü Osman Güldüoğlu, “Son yıllarda Ar-Ge yatırımlarımızla yeni ürünler ürettik ve hızlı bir büyüme yakaladık” dedi.
#Gazetehaberleri