En yaygın sindirim sorunları arasında başı çeken kabızlık şikayetlerinin duygusal motivasyonun, meyve – sebze tüketimi ve fiziksel aktivitenin azaldığı kış aylarında daha da yaygınlaştığına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, yeterli sıvı alımı, hareketli yaşam ve lif zengini beslenme tarzının benimsenmesi konusunda uyarıda bulundu.
#KabızlıkTürkiye genelinde her yörede birbirinden farklı turşular yapılıyor. Özellikle turşu suyu yapımı ise merak uyandırıyor. Turşu suyu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Turşu SuyuBağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla ortaya çıkan sindirim sistemi hastalığına kabızlık denir. Kronik kabızlık, tedavi edilse bile nüksetme riski vardır. Akut kabızlık ise kısa sürer ve ilaçla tedavi edilebilir. Bu hastalığın başlıca nedenleri az su tüketmek ve gün içerisinde çok fazla hareket etmemektir. Kabızlığa iyi gelen çorbaları, meyveleri, sebzeleri ve yiyecekleri listeledik.
#KabızlıkKuru erik, vitamin ve mineral içeriğiyle oldukça besleyici bir besin. Ayrıca lif ve antioksidanlar ile sağlık için de faydalı. Yaz aylarında tezgahları süsleyen rengarek erikler taze olduğu gibi kuru olarak da tüketilebiliyor. Üstelik evde kurutmak da çok kolay. Peki erik kurusu nasıl yapılır? İşte evde çekirdekli kırmızı, yeşil ve mürdüm eriği güneşteve fırında kurutmanın püf noktaları
#Erik Kurusu Nasıl YapılırEn sevilen ve kış ayları meyvesi olarak armut ön plana çıkmaktadır. Tabi bununla beraber bütün farklı mevsimlerde tüketim imkanı verdiğini söylemek gerekir. Lezzetli bir besin kaynağı olması ile ayrıca kabız yapıp yapmadığı merak edilen konular içerisinde gelmektedir. Peki, armut kabız yapar mı? Armut yemek bebeklerde, hamilelerde ve yetişkinlerde kabızlık yapar mı tüm detayları ile derledik.
Uzun yıllar boyunca Kızılderililer pek çok meyvenin faydalarından yararlandılar. İncirde bunlardan biriydi. Fakat sadece meyveyi yemekle kalmaz aynı zamanda sütünden de pek çok fayda sağlarlardı. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İncir SütüBarut ağacı, cehrigiller (Rhamnaceae) familyasına ait kapalı tohumlu bir ağaç türüdür. Kabuk, dal, çiçek ve gövde kısımlarından ayrı ayrı kullanılan barut ağacının insan sağlığına pek çok faydası bulunur. Peki, barut ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Barut ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? Barut ağacı hakkında merak edilen bilgileri derledik.
Hem taze iken hem de kurutulmuş olarak tüketilebilen incir meyvesi ülkemizde de yetişir ve sağlığa çok faydalıdır. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yetişen incir ağacının özellikleri, bakımı, faydaları hakkında merak edilen bilgileri derledik.
Vitamin ve mineral bakımından zengin bir besin olan pırasa çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor. Ayrıca günlük prebiyotik ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor. Peki, pırasanın faydaları neler? Pırasa alırken nelere dikkat edilmeli ve nasıl muhafaza edilmeli?
#PırasaMaydanoz familyasından gelen rezene, yaprak halinde veya tohumları baharat olarak tüketilir. Kendi has tadıyla yemeklerde de kullanılan rezene anne sütünü artırmada da etkili. Peki rezenenin faydaları neler? Rezene çayı nelere iyi gelir, nasıl tüketilmeli?
#RezeneKışın soğuyan havaların etkisi ve fiziksel aktivitelerin azalması ile metabolizmamız da yavaşlıyor. Yavaşlayan metabolizma ve yanlış beslenme ise bize fazla kilo olarak geri dönüyor. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kışın bağışıklığımızı güçlü tutmanın ve metabolizmamızı canlandırmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti.
#D VitaminiKış mevsimi geldi, vitamin ve mineral deposu boza raflarda yerini aldı. Boza, metabolizmayı güçlendiren özellikleri sayesinde daha çok kış mevsiminde tercih ediliyor. Peki, bir bardağı bile şifa deposu olan bozanın faydaları ne kadar biliyoruz?
#BozaKış aylarında bitki çayı tüketimimiz artıyor. Aktarlarda hibiskustan ıhlamura, adaçayından kuşburnuna hatta kış çayı olarak adlandırılan karışımlara çok sayıda çay çeşidi bulmak mümkün. Bunların yanı sıra bir de zencefil çayı var ki özellikle güçlü bir bağışıklık sistemi hedefleyenlerin favorisi. Zencefili doğrudan sıcak suya ekleyip çay olarak demlemek de başka çayların içine eklemek de mümkün. Peki zencefil çayı nasıl yapılır? Sizin için farklı zencefil çayı tarifleri hazırladık.
#Zencefil Çayı Nasıl HazırlanırBeslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Meryem Güç, kış aylarında sağlıklı beslenmek konusunda bilgiler verdi. Hangi gıdaların ne özelliği olduğunu tek tek açıklayan Diyetisyen Güç, yoğurt, soğan, sarımsak, kereviz ve maydanozun altını çizdi.
#KerevizKış meyveleri bağışıklık sistemimizi güçlendirir, bizleri hastalıklardan korur. Bu nedenle içinde bulunduğumuz aylarda bol bol tüketilmelidir. Uzman Diyetisyen Zülal Kayıran, mevsiminde ve sağlıklı beslenmek isteyenler için zengin lif kaynağı kış meyvelerini sıraladı.
#MineralMevsim değişiklikleri vücutta birçok değişimi beraberinde getirmektedir. Anne adaylarında bu değişimler daha belirgin bir şekilde kendini gösterir. Diğer bireylere göre mevsim geçişlerinde artan yorgunluk hissi hamilelerde iki kat daha fazla yoğun yaşanmaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikHalk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirecek ve hastalıklardan koruyacak mevsim meyvelerinden kış çayı yapmanın püf noktalarını anlattı. Prof. Dr. Özyaral, çaydan zarar görmeyip faydalanmak için demleme süresine, miktarına ve yapılışına dikkat etmek gerektiğini söyledi.
#Kış ÇayıSon dönemde hem lezzeti hem besin değeri nedeniyle yıldızı parlayan istiridye mantarının en önemli özelliği bitkisel protein olması. Yani yeterli miktarda et ve bakliyat tüketmiyorsanız, istiridye mantarına beslenmenizde yer verebilirsiniz.
#İstiridye MantarıGünlük hayatımızda pek çok zararlı etkenle iç içe yaşıyoruz. Vücudumuzun temas ettiği bu zararlı etkenlerden, toksinlerden kurtulmak için doğal bir sistemimiz var; bu görevi üstlenen karaciğerimiz vücudumuzu temizlemek için çok çalışıyor. Ancak bazen toksinleri vücuttan atmak için karaciğere yardım etmek gerekebiliyor. İşte bu aşamada detoks içeriği yüksek gıdalara ihtiyaç oluyor.
#TurpBazen toksinleri vücuttan atmak için karaciğere yardım etmek gerekebiliyor. İşte bu aşamada detoks içeriği yüksek gıdalara ihtiyaç olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, vücudu arındırmak için detoks etkili 5 kış besinini anlattı, pratik içecek tarifleri verdi.
#DetoksKış aylarında yağlı ve kalorili besinlerin tüketiminin artması ve fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte kilomuz artabiliyor, bağışıklık sistemimiz de zayıflıyor. Bu sorunların üstesinden gelmenin yolunun beslenmeden geçtiğini söyleyen Diyetisyen Nursena Kaya sizler için yazdı...
#Bağışıklık SistemiSağlıklı bir yaşam sürmek için bitkisel ürünlere rağbet her geçen gün artıyor. Cilde sürülen bitki yağları, zayıflamak için içilen bitki çayları ve bitkisel ilaçların bilinçsizce kullanımı sağlığımız için risk oluşturduğunu dile getiren Beslenme ve Fitoterapi Uzmanı Başak İnsel bitki çayları tüketilirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Bitki ÇayıKaradeniz’de kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan hurmanın hasadı başladı. Ağaçları süsleyen sarı renkli meyveleri toplayan üreticiler, meyvelerin bir kısmını kış için stoklarken, bir kısmını da pazarda satıyor. Üreticiler, ’Trabzon hurması’ da olarak bilinen meyveden pekmez de üreterek ciddi gelir sağlıyor.
#Trabzon HurmasıKaradeniz’de kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan hurmanın hasadı başladı. Ağaçları süsleyen sarı renkli meyveleri toplayan üreticiler, meyvelerin bir kısmını kış için stoklarken, bir kısmını da pazarda satıyor. Üreticiler, ’Trabzon hurması’ da olarak bilinen meyveden pekmez de üreterek ciddi gelir sağlıyor.
#Karadeniz Hurması