IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 11:19
HAMİLELİKTE KABIZLIĞA DİKKAT
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, hamileleri kış kabızlığı konusunda uyardı.
Gebelik döneminde kabızlığın çok yaşandığını ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Kış aylarında hareketin de azalmasıyla bu şikayetler daha da artmaktadır. Kabızlık yaşanmaması için günlük su tüketimi 2 litrenin altına düşmemelidir. Her öğün pişmiş sebze ve salata tüketilmeli, öğün aralarında meyve, meyve kompostaları ya da hoşaf tercih edilmelidir. Kabızlıkta kuru erik, kuru kayısı, kuru incir ve armut çok yardımcıdır. Meyvelerin suyunu içmektense, posasıyla tüketmek bağırsaklar için daha etkilidir. Posa yönünden zengin olduğu için kurubaklagiller, tam tahıllı ekmekler, yulaf ezmesi tüketimine özen gösterilmelidir” dedi.
YOĞURT VE KEFİR GEBELİKTE ÖNEMLİ!
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk daha sonra şunları kaydetti; “Yoğurt prebiyotiktir, yani probiyotiklerin üremesini artırır. Kefir probiyotiktir, yani kendisi yararlı mikroorganizmadır. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B 12, ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir içeriğinde bulunan prebiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı patojen bakterileri yok etme görevini de üstlenir. Böylece kolay kolay birçok hastalığa karşı koruyucu etkis vardır. Yoğurt ve kefir antioksidan özelliği nedeni ile de enfeksiyonlara karşı azalan direncin artmasını sağlamaktadır.”