Paylaş
İstiridye mantarı diğer mantar türlerine göre daha yüksek protein içeriyor olmasına rağmen, kırmızı et ve bakliyata göre düşük miktarda protein içerir. Bu nedenle miktar olarak et ve bakliyata oranla daha fazla tüketmelisiniz.
Protein oranının yanı sıra kalsiyum, fosfor ve demir minerallerini; B1, B6, B12 ve C vitaminlerini bulundurur. Ayrıca anemiyi durduran ve tedavi eden folik asit içerir. Özellikle vücutta D vitamini sentezi üzerine olumlu katkı sağladığı yönünde çalışmalar vardır. Bildiğiniz gibi D vitamini, hücrelerde büyümeyi destekleyen ve kemikleri güçlendiren önemli bir vitamindir.
Selenyum gibi hücre hasarını engelleyen minerallerin kaynağıdır, hücre yenilenmesine katkıda bulunur.
Yapılan çalışmalarda ‘lentinian’ adı verilen maddenin tümörleri azalttığı gözlenmiştir. İçeriğindeki polisakkaritlerin, kanser hücrelerinin gelişimini durdurma özelliği vardır. Bundan dolayı mantarların tıp alanında kullanımına yönelik çok sayıda araştırma yapılır. B5 vitamini sayesinde yaraların iyileşmesini hızlandırır ve depresyona iyi gelir.
İstiridye mantarı, diyet lifleri açısından zengindir ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Ayrıca yağ oranı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle kilo koruma listelerinin baş tacıdır.
Antioksidanlar; serbest radikaller ile savaşan bileşiklerdir. Yani kanser gibi sağlık problemlerine karşı önleyici diyebiliriz. İstiridye mantarı, antioksidan özelliğe sahip olduğu için hücrelerin zarar görmesine neden olan serbest radikallerin etkisinin azalmasını sağlar.
İstiridye mantarı içerdiği lif oranı ve “levostatin” maddesi sayesinde kandaki kolesterol değerlerinin düşmesini sağlar. Günümüzde kullanılan kolesterol ilaçlarında istiridye mantarı da kullanılır. Bu mantar türü kolesterol değerlerinin düşmesini ve dengede kalmasını sağlar.
Doğal antibiyotiktir. Hatalıkların gelişimine sebep olan bakterilerin gelişimini engeller hatta yok olmasını sağlar.
Besin değeri yüksektir. Özellikle bitkisel protein ve demir kaynağıdır.
Hem antibakteriyel hem de antioksidan olması nedeniyle bağışıklık sistemi üzerinde oldukça pozitif bir etkisi vardır. Özellikle hastalıkların yoğunlaştığı kış aylarında tüketilmesi, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı korur.
İyi bir posa kaynağı olduğu için bağırsak düzenini sağlar. Kabızlığı giderir.
İçerisinde bulunan yüksek oranda potasyum tuzun etkisinin azalmasını sağlar ve bu sayede yüksek tansiyon problemi büyük ölçüde ortadan kaldırılır.
Anemi hastası olan kişiler demir ve folat alımını arttıracak olursa tedavi süreci hızlanmaktadır. Bu yüzden anemi problemi olan kişiler istiridye mantarı gibi demir ve folat içeren besinler tüketmesi önerilir.
Doğada bulunan pek çok besin gibi doğru ve dengeli tüketimde vücuda gerekli yararı sağlayacak olan istiridye mantarı bir mucize değildir ancak kaliteli bir bitkisel kaynaktır. Bu nedenle beslenmenizde yer vermenizi tavsiye ederim.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL
Paylaş