Cem Garipoğlu tarafından öldürülen Münevver Karabulut’un otopsisi sırasında kirli eldiven kullanıldığı iddiasıyla İstanbul İdare Mahkemesi’de açılan dava 7 yıl sonra karara bağlandı. Mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın Karabulut ailesine 225 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme’nin daha önce verdiği 25 bin TL’lik tazminat kararı Danıştay tarafından az bulunarak bozulmuştu.
#Münevver KarabulutUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiBayrampaşa'da, 2 bini aşkın işletmenin yer aldığı Mega Center kuru gıda halinde toptan et satışı yapılan işletmelerin bulunduğu bölümünde, et ve sakatat ürünlerinin özensizce muhafaza edildiği, işletmelerin hijyen koşullarına uymadığı görüldü. İstanbul'daki birçok işletme ve kasabın et ürünü temin ettiği toptancılarda, çalışanların büyük bir kısmının ise bone, eldiven, önlük ya da çizme kullanmaması dikkat çekti. Mega Center İşletme Yönetimi Müdürü Kenan Yüzbaşı, "Yönetim olarak et satışı yapanlardan biz de şikayetçi ve rahatsızız. Sebebi de şu; burası yapılırken kuru gıda alım satım ve depolama yeri olarak yapılmış. Hem halk sağlığı açısından, hem temizlik açısından burada et satışı yapılması tamamen sağlıksız" dedi.
#Et HaliBu haberi iş yerinizde okuyorsanız eğer, birazdan sık sık dokunduğunuz klavye, masa hatta kahve fincanının ne kadar temiz olduğunu merak etmeye başlayacaksınız. Zira araştırmalar iş yerlerinde ortak alanlarda sıklıkla kullanılan buzdolabı, mikrodalga, su ısıtıcı gibi eşyaların birer mikrop yuvası söylüyor. Üstelik her biri aklınızın ucundan dahi geçmeyecek mikroorganizmalar barındırıyor. Peki bu kirli alanlara günde en az birkaç kez temas etmek insan sağlığını nasıl etkiler? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkOrtak kullanım alanlarından biri olan tuvalet temizliğinin düzenli olarak yapılması sağlık ve hijyen açısından önemlidir. Bu alanların su ile temas halinde olmaları, havalandırma imkanlarının kısıtlı olması ve nemli olmaları sebebiyle temizliklerinin daha özenli yapılması gerekir. Bakterilerin üremesi için uygun olan tuvaletleri temizlemek bazı malzemelerin kullanılması gerekir. İşte, detaylar.
#TuvaletKoronavirüs salgını hayatımıza gireli neredeyse iki yıl oldu. Bu süre zarfında hayatımızın değişmez bir parçası haline gelen koruyucu maskeler ve tıbbi kullanım için üretilen eldivenler birer atık haline geldiğinde büyük tehlike saçıyor. Ancak madalyonun öteki yüzündeki sahtecilik çok daha büyük bir sorunu işaret ediyor.
#Koronavirüsİngiltere’de bir doktor, TikTok’ta, tırnaklarımızın sağlığımız hakkında bize bazı ipuçları verdiğini anlatan bir video paylaştı. Video çok kısa sürede 8 milyon kişi tarafından izlendi, 760 bin beğeni aldı ve yüzlerce yorum yağdı. Peki, kaçımız bunun farkındayız ve tırnaklarımızdaki değişimleri önemsiyoruz?
#Tırnak SağlığıKimi komşularının bahçe eldivenlerine dadanıyor, kimi iç çamaşırlarına... Gerçek bir hırsız gibi tomar tomar para çalanı da var, geceleri gizli gizli evden kaçıp sutyen, gömlek çalan da... 3 yaşındaki Esme de hırsızlığı alışkanlık haline getirmiş o yaramaz kedilerden biri... Bakın Esme'nin sahibi kedisinin hırsızlığına karşı komşularını uyarmak için nasıl bir yöntem bulmuş!
#Kedi1 Mart itibariyle ‘kontrollü normalleşme’ kapsamında, kafe ve restoranlar açıldı, mekanlar müşterilerini ağırlamaya başladı. Peki, bu yeni normal bize ne getirecek? Bir mekana gittiğimizde bizi hangi riskler bekliyor?
#KafeOkulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulDünya Sağlık Örgütü verilerine göre salgının başladığı Aralık 2019 tarihinden bu yana dünya genelinde koronavirüse yakalanan kişi sayısı yüz milyona yaklaştı. Türkiye’de ise ilk vakanın açıklandığı tarihten bu yana geçen yaklaşık bir yıla yakın bir süre içerisinde 2,4 milyon kişi Kovid-19 pozitif tanısı aldı.
#KarantinaAltınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada Alver, evde karantina sürecinde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgi verdi. 15 kural sıralayan Dr. Alver, “Aileniz ve toplum sağlığı için Kovid-19 pozitif yakınınıza karantina kurallarını uygulaması konusunda destek olun, teşvik edin. Testi pozitif olan yakınınızın temel ihtiyacı olan eşyaları ve ilaçlarıyla, temiz çarşafların olduğu ve dinlenmesi için yatak olan ayrı bir odada izole edin” dedi.
#Dr. Öğretim Üyesi Mikrobiyolog İpek Ada AlverBulaşık makinesi kullanımı su ve enerji tasarrufu açısından sık sık tavsiye ediliyor ancak makinesi olmayanlar için de bulaşık yıkamak bir kabus olmamalı. Bunun için işinizi kolaylaştıracak bazı püf noktalarını aşağıda sıraladık.
#EkstralezzetKoruma gücü sınırsız olmayan insan derisinin zararlı etkenlere direnebilecek, vücudu koruyabilecek bir halde tutulmasını sağlamanın, son derece önemli olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, aşırı dezenfektan kullanımının ciltte kurumaya, pullanmalara, çatlaklara ve incelmeye neden olacağı uyarısında bulundu.
#DezenfektanKanser koronavirüs enfeksiyonu riskini ve mortalitesini artıran komorbid hastalıklardandır. Son 6 ay içinde aktif kemoterapi, herhangi antikor veya hedefe yönelik tedavi veya yoğun radyoterapi almakta olan, kök hücre nakli yapılmış kanserli çocuklar hem bağışıklık sistemlerinin zayıflığı nedeniyle enfeksiyona duyarlıdırlar, hem de kontrol, tetkik ve tedaviler nedeniyle enfeksiyonlu veya taşıyıcı kişilerle temas riskleri yüksektir. Bu nedenle hem hastalar hem de aile üyeleri ve bakım verenleri başta el yıkama olmak üzere kişisel korunma önlemlerine azami ölçüde dikkat etmelidir. Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe, pandemi döneminde kanserli çocukların takip ve tedavileri hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#KoronavirüsDünyayla birlikte ülkemizi de kasıp kavuran Covid-19 enfeksiyonunun hemen her haneden bir kişiye bulaştığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, Covid-19 teşhisi konmuş hasta ile evde yaşamanın yollarını anlattı.
#Covid-19Kovid-19 salgınında virüsün yayılma riski bulunan yerler arasında yer alan okullarda öğrenci, öğretmen ve diğer personelin maske-fiziksel mesafe ve hijyen başta olmak üzere tedbirlere tam uyum sağlaması hayati önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nde yer alan bilgiye göre, mümkünse öğrenciyi her gün aynı velinin bırakması ve alması sağlanacak, mümkünse büyükanne-büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almayacak. Dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az bir metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulacak ve maske takılacak, sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı değil çapraz oturma şeklinde olacak, temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturması sağlanacak.
#Sağlık BakanlığıCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSAKoronavirüsten korunma tedbirleri kapsamında evden çalışma sistemine geçen firmalar haziran ayı itibariyle kontrollü bir şekilde ofislerine dönmeye başlıyor. Ancak alınan tedbirleri sürdürmek ise bu aşamada büyük bir önem taşıyor. İşte ofise dönüş sürecinde alınması gereken önlemleri ve uyulması gereken kurallar...
#İşe DönüşAlış Veriş Merkezleri için yayınlanan Covid 19 rehberinde hem müşterilerin hem de çalışanların yerine getirmesi gerekenler listelendi. Peki AVM'lerde Covid 19 tedbirleri nasıl alınmalı? Hijyen kurallarında nelere dikkat edilmeli? İşte AVM'de alınması gereken tedbir rehberi
#AvmDünya çapında ‘evde kal’ çağrıları günden güne yaygınlaşırken, çoğumuz sokağa çıkmadan yalnızca ev kıyafetleriyle pijamalarını değiştiriyor. Ancak arada bir ihtiyaçlarımızı temin etmek için markete gidebiliyor veya kısa bir yürüyüşe çıkabiliyoruz. Tüm önlemleri alsak ve sosyal mesafeyi korusak bile giydiklerimizle ilgili bazı uygulamaları alışkanlık haline getirmeliyiz.
#YazarKoronavirüs nedeniyle uzun bir süredir kapalı olan kuaför, berber ve AVM’ler bugün itibariyle açıldı. Bu süreç içerisinde kuaförler de tek kullanımlık ürünlere geçti. 15 yıllık berber Sedat Sarıkaya, “Randevu alıp kuaförlere gidenler, kendilerine özel ürün kullanılmadığında orada işlem yaptırmasınlar. Personellerin de maske, eldiven ve siperlik takmaları gerektiğini bilsinler” dedi.
#İstanbul