Özellikle ötücü kuşların olması ile beraber dikkatleri üzerine toplayan kuş türleri arasında kiraz kuşu gelmektedir. Diğer bir ismi üzerinden bayağı kiraz kuşu olarak da bilinen bu kuş türleri, pek çok kişi tarafından da merak ediliyor. Peki, kiraz kuşları nedir ve türleri nelerdir? Kiraz kuşu özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
#Kiraz KuşlarıTürkiye’nin gizli kalmış tatil cennetleri teker teker gün yüzüne çıkıyor. Bunlardan biri de Erzurum’un Tortum Vadisi. İsteyen trekking, isteyen rafting, isteyen dağ bisikleti, isteyen kar yürüyüşü yapabilir. Eğer kelebeğe ve çiçeğe meraklıysanız, bölgedeki vadilerde bunların yüzlerce çeşidini görmeniz mümkün. Şimdi bu Tortum Vadisi’nde turizmi geliştirmek, yöre halkına ek kazançlar sağlayabilmek için onlarca kişi ve kuruluş projeler üretiyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından bu yıl avlanması yasaklanan kuş türlerinin sayısı artırıldı. Sürüngenlerin de yer aldığı listede atmaca ve doğangiller familyası için 100'er bin TL tazminat bedeli belirlendi. Bu kuşlar ve sürüngenlere zarar verenlere 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezası bulunuyor.
#Doğa Koruma Ve Milli ParklarŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaDiyelim ki şartlar sizi başka bir ülkede hayat kurmaya zorladı. Ve yine diyelim ki bu ölüm kalım mücadelesinde başarılı oldunuz, hayata tutundunuz. Yıllar sonra birden ‘zararlı’ olduğunuz gerekçesiyle hakkınızda ölüm ya da üreme yasağı kararı verildi... İşte yeşil papağanlar için bugünlerde yaşanan tam olarak bu.
#Yeşil PapağanHem evcil olan evde evcil olmayan günümüzde birçok farklı kuş türü bulunur. Bu türler çeşitleri ve özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki uçan kuşlar nelerdir? Uçan kanatlı kuş türleri ve isimleri hakkında detayları derledik.
#KuşDoğadaki en küçük kuş türlerinden biri olan serçelerin ortalama büyüklüğü 12 - 15 cm'dir. Bilimsel adı Passeridae olan serçeler sürü halinde yaşarlar. Küresel ısınmanın akabinde yeşil alanların azalması ile birlikte serçelerin sayısında %50'lik bir düşüş yaşanmıştır. Son 50 yıl içerisinde ise yaklaşık 20 serçe türünün nesli tükenmiştir. Serçe kuşu nedir, ne yer, nerede ve kaç yıl yaşar tüm detayları ile sizler için derledik.
#Serçe KuşuSamsun'da, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde, Türkiye'de var olan 486 kuş türünün 359'u yaşıyor. Daimi listeye aday, 56 bin hektarlık deltanın korunması için bölgede özel çaba harcanırken, denetimler de üst seviyede tutuluyor.
#UNESCO Dünya Mirası Daimi ListesiSamsung Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle iklim koşullarının değişimi nedeniyle kuşların göç takvimlerinde değişiklikler gözlemlediklerini belirterek, "Küresel iklim değişikliği nedeniyle değişen hava şartları kuşların göç stratejilerini de etkiliyor. Son 7- 8 yıldır daha net göze çarpan değişimler var" dedi.
#SamsunRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriGürültü kirliliğinden kurtulmak, korna sesleri, kalabalıktan kaçmak, kuş sesleri, doğa ile baş başa kalmak, gökyüzünde kuşların kanat çırpmasını, dağ eteğinde süzülmesini ya da gölde suya dalıp çıkmasını izlemek çok iyi gelir diyorsanız kuş cennetine doğru yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Hafta sonu kendinize bir güzellik yapın ve kuş seslerini dinlemeye gidin.
#ANKARAMemleket bildiğiniz işgal altında. Neyin işgali mi? Korkmayın korkmayın… Papağanlardan bahsediyoruz. Bahçeler, parklar hep bu bazen azıcık asabi de olabilen sevimli kuşlarla dolu. “Güzel” deyip kenara çekilmiyoruz. Bize düşen onları saymak... Ekolojik dengenin ne durumda olduğunu bu şekilde öğrenebileceğiz. Fırsat evimizin önündeki ağaca kadar geldi.
#Yeşil Papağan- Kızılırmak Deltası kuş cennetinde yeni kuş türleri görülmesi nedeniyle Türkiye'nin çeşitli illerinden Samsun'a gelen yaklaşık 60 kuş gözlemcisi, "küçük sakarca kazı" ile "tarla kazı"nı fotoğraflamaya çalıştı - OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yavuz: "Küçük sakarca kazı, dünyada nesli yok olmak üzere olan ve Türkiye'de az görülen bir kuş türüdür"
700’e yakın bitkiyle 231 kuş türüne ev sanipliği yapan ODTÜ Kampüsü, aynı zamanda araştırmacılar için de laboratuvar görevi görüyor. 18 yıldır Eymir Gölü’nde araştırmalar yaptıklarını anlatan Prof Dr. Meryem Beklioğlu, “Metropolün hemen yanıbaşında böyle doğal bir ekosistem olunca, sadece kuşlar, kelebekler, bitkiler yetişmiyor. Kuşçular, kelebekçiler, bitkiciler de burada yetişiyor” dedi.