Kiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların gündeme gelmediği gün neredeyse yok. Son dönemde tartışmaların ana başlıklarından birini de tahliye taahhütnameleri oluşturuyor. Günümüzde özellikle emlakçılar aracılığıyla kiralık ev bakanlar sık sık, “Ev sahibi tahliye taahhütnamesi istiyor, buna imza atmanız gerekiyor” cümlesini işitiyor. Peki kiracı, ev sahibinin talebi doğrultusunda taahhütnameyi imzalamak zorunda mı? Emlakçılar böyle bir şeyde aracı olabilir mi? Kiracılar nelere dikkat etmeli?
#EmlakKira fiyatlarındaki rekor artış ve yüksek enflasyona rağmen kanunla ev kiralarına yüzde 25 artış sınırı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahibi okurlarım, eylülde yenilenecek kira kontratlarında hâlâ yüzde 25 artış sınırının geçerli olup olmadığını soruyor. Birçok okurum da home office’ler için uygulanacak kira artış oranını merak ediyor. Okurlarımın bu sorularına gayrimenkul ve kira davalarında uzman Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan’ın yanıtları şöyle:
#KiraSon dönemde kiralık ev ilanlarında ‘fatura dahil’ ifadesi dikkat çekiyor. Kimi ev sahipleri kiralama kısa dönem olduğu için abonelikleri kendi adına tutarken, kimi de bu yolla tahliye ya da zam baskısı yapıyor. İstediği tarihte evden çıkmayan ya da istediği oranda zam yapmayan kiracının elektriğini suyunu kesen mülk sahipleri mağduriyet yaratıyor.
#Kiralık EvEvini ya da işyerini kiraya verecek mülk sahipleri son dönemde ısrarla tahliye taahhüdü istiyor. Tahliye taahhüdü ile kiracı ‘Evinizi belirtilen tarihte boşaltacağım’ diyor. Emlakçıların verdiği bilgiye göre son aylarda yapılan işlemlerin büyük bölümünde ‘Taahhüt olmazsa kiraya vermem’ şartı koşuluyor. Mülk sahipleri tahliye sürelerinin 2-2.5 yılı bulması nedeniyle bu yolu seçerken, kiracılar da ev bulmakta zorlandığı için mecbur kalıyor ve imzayı atıyor. Peki tahliye taahhüdü hangi durumlarda geçerli olur, bu taahhüdün verilmesi sonrasında neler yaşanır?
#TahliyeSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriKira artış ortalamasının yüzde 45’e gerilemesi ile birlikte çok yüksek rakamlara ev kiralayanlar, ‘kiram indirilsin’ davası açıp açamayacaklarını merak etmeye başladı. Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan ev sahibi gibi kiracının da 5 yıllık süre dolmadan ‘uyarlama’ davası açamayacağını söylüyor...
#Kira Artış OrtalamasıBursa'nın İznik ilçesinde 2 yıl önce "kiracısı evden çıksın" diye kırdığı baca deliğinden horon açarak kiracısına rahatsızlık veren ev sahibi Tenzile Bulunmuş, mahkeme tarafından 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Tenzile Bulunmuş, "Sözleşme bitince ‘Kendinize ev bulun. 2 sene oturdunuz sözleşmeniz bitti’ dedim. Evden çıkmalarını istedim ama ‘Çıkmayız’ dediler. Ben aldığım kira ile geçiniyorum. Ancak ödemedikleri ve istediğim fiyatı vermedikleri için mağdur oldum. Benim evde bana zulüm ediyorlar. Kapıları tekmeliyorlar." şeklinde konuşmuştu.
#BursaBursa'nın İznik ilçesinde 2 yıl önce "kiracısı evden çıksın" diye kırdığı baca deliğinden horon açarak kiracısına rahatsızlık veren ev sahibi Tenzile Bulunmuş, mahkeme tarafından 6 ay 7 gün hapis cezasına çarptırıldı. Tenzile Bulunmuş, "Sözleşme bitince ‘Kendinize ev bulun. 2 sene oturdunuz sözleşmeniz bitti’ dedim. Evden çıkmalarını istedim ama ‘Çıkmayız’ dediler. Ben aldığım kira ile geçiniyorum. Ancak ödemedikleri ve istediğim fiyatı vermedikleri için mağdur oldum. Benim evde bana zulüm ediyorlar. Kapıları tekmeliyorlar." şeklinde konuşmuştu.
#BursaHazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden güvenilir şekilde hazırlanmasına ilişkin reform niteliğindeki hizmete ilişkin çalışmasını tamamladı. Hizmet, kiracılar ve ev sahipleri için kısa süre içinde devreye alınacak. - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uygulama, vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacak" dedi.
#Kira SözleşmesiKira tespit davalarında yeni dönemin kapıları açıldı. İstanbul’da bir ev sahibi ödenen bedelin düşük kalması nedeniyle kiracısına kira tespit davası açtı. Bilirkişi incelemesi ile güncel değer belirlendi. Ancak taraflar rakama itiraz edince duruşmadan şu karar çıktı: “Yapay zekâdan da yararlanarak yeni rapor hazırlansın.” Hukukçular yeni karşılaşılan bu durumun tüm anlaşmazlıklara örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.
#Kira Tespit DavasıHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuAnkara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş "e-Devlet sisteminden kira bedelleri izlenerek aşırı artışlar tespit edilecek ve gerekli müdahalelerde bulunulabilecek. Bu da fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak" dedi.
#KiraCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden kira kontratı yapılabileceğini açıkladı. Yeni sistemle kira sözleşmeleri dijital ortamda düzenlenip kaydedilecek. Peki bu uygulama nasıl avantajlar sağlayacak? Her iki taraf nelere dikkat etmeli? Kira ücretleri kontrol altına alınabilir mi? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#Kira SözleşmesiÜniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#ÜniversiteHavaların geç de olsa ısınmasıyla birlikte tatil heyecanı da doruğa ulaşmaya başladı. Sadece çocuk ve gençler değil çalışanlar için de Almanya’da eyalet eyalet tatil ve dinlenme dönemi başlıyor. Peki ama tatildeyken gerçekten dinlenebiliyor musunuz? Örneğin plajda güneşlenirken birden patronunuz telefonla sizi aradığında ne yaparsınız? Ya da hiç beklenmedik ve ani bir şekilde hastalanırsanız, tatiliniz hiç kuşkusuz kursağınızda kalmaz mı? Bugünkü yazımızda, iş hukuku ve çalışma kuralları açısından tatil hakkında bilmeniz gereken beş konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz:
#AlmanyaEv kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#KiracıGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıTemmuz ayı kira artış oranı 2024 TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası Temmuz 2024 kira zammı netlik kazandı! Enflasyon Haziran'da yıllık yüzde 71,60 oldu. Kira artış sınırlaması Temmuz 2024’e sona erdi. Bu yüzden temmuz ayı kira artış oranı milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından büyük bir dikkatle takip ediliyor. TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi hesaplamaları, ülke genelindeki tüketim mallarını kapsıyor. TEFE hesaplamaları ise ekonomik çalışma alanları ve sanayi kolları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılıyor. Söz gelimi kira sözleşme yenileme dönemi ocak ayı olan kiracı için, temmuzda artış yapılmayacak, ocak ayı beklenecek. Peki, Temmuz ayı kira zammı belli oldu mu, yüzde kaç oldu? İşte Temmuz 2024 kira zammı hesaplama!
#Temmuz Ayı Kira Zammı 2024Kiralarda yüzde 25 sınırının sona ermesinin ardından yeni artış oranları merak ediliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yüzde 1.64 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı ise yüzde 65.07 olarak belirlendi. Ancak zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. İşte kira artış oranı ve ev sahibi - kiracı haklarıyla ilgili tüm detaylar...
#Kira