Ramazan ayı içerisinde oruç ibadetlerini gerçekleştirmek isteyen müslümanlar bazı soruların yanıtlarını arıyorlar. Bu soruların en başında ise oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları yer alıyor. Çeitli nedenler ve hastalıklardan dolayı oruç tutamayan vatandaşlar bunun hükmünü merak ediyorlar. Peki, kimler oruç tutabilir, oruç kimlere farz değil? İşte, Diyanet bilgisi ile oruç tutmanın şartları...
#Kimler Oruç TutabilirHer Ramazan ayında iftara, sahura özel beslenme tavsiyeleri verilir. Ancak bu yıl tavsiyeleri çok daha dikkatli okuyun. Çünkü bu yıl Ramazan'ın ilk günlerinde 16 saati aşkın, son günlerinde ise 15 saati aşkın açlık süresi olacak. Yemeye, içmeye, uykuya özen gösterin. Açlık, susuzluk kadar, uykusuzluk da etkileyebilir.
2019 yılı Ramazan ayı öncesinde pek çok soru yeniden gündeme geldi, en çok merak edilen konulardan biri de emziren kadınlara ilişkin oldu. Yakın zaman önce doğum yapan ve bebek emziren anneler, oruç ibadetini gerçekleştirmenin önünde bir engel olup olmadığını merak ediyor. Peki, emziren kadın (anne) oruç tutabilir mi?
#Emziren Kadın OruçRamazan ayında midesinde problem olmayanlar için uzun süre aç ve susuz kalmak, sağlık açısından risk taşımıyor. Ancak bu sene yurdun büyük bölümünde de yaz sıcaklarına denk gelen ramazanda oruç tutarken, yeme içme dengesine dikkat etmek gerekiyor.
#RamazanBebek bekleyen veya yeni anne olup emzirme döneminde olan anneler, oruç tutma ibadetiyle ilgili bazı sorulara yanıt arıyor. Peki, Hamile veya emziren anneler Ramazan ayını nasıl geçirmeli? Hamile ve emziren anneler oruç tutabilir mi? Diyanet bu konuda ne söylüyor?
#Emziren Anneler Oruç Tutabilir MiGeleneksel tıbbın o ünlü ‘Hastalık yok, hasta vardır’ deyiminin en geçerli olduğu sağlık sorunlarından biri hipoglisemidir... Aslında, ‘Herkesin hipoglisemisi, hipoglisemik seviyesi ve hipoglisemi ile ilişkili sorunları, şikâyetleri o kişiye özgüdür’. Peki hipoglisemi hastası mıyız? Bunu nasıl anlarız? Tedavisi ne? Buyrun...
“Hayat bizim ondan yaptığımız şeydir.” Bu cümleyi evvelsi akşam yakın bir arkadaşımdan öğrendim. O da bir kitaptan okumuş. Bir Tibet özdeyişiymiş. Doğru! Hayatımızı biz üretiyoruz. Kararları biz veriyor, biz uyguluyoruz. Anlamını, dokusunu, kokusunu, tadını, rengini biz oluşturuyoruz.