Adet görmek kadınlarda ergenlik çağı ile başlayan ve menopozla sona eren doğal bir süreçtir. Ortalama adet döngüsü 28 gün olarak kabul edilir fakat bazı hormonal bozukluklar, stres, polikistik over ve aşırı kilo problemleri adet döngüsünde değişikliklere ya da hiç adet görmemeye yol açabilir. Adet görmeyi engelleyen problem tespit edilip doğru bir tedavi yolu izlendiğinde çocuk sahibi olmak isteyen kadınların anne olması mümkündür. Hormonal bozukluk söz konusuysa birtakım ilaçlarla adet döngüsü düzenlenir ve yumurtlama sağlanır; erken menopoz kaynaklı yaşanan adet düzensizliği tespit edildiyse çiftler tüp bebek tedavisine başvurabilir.
#Adet Görmeyen KadınlarDünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastaların büyük kısmında diyabet olduğunu açıkladı. Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de diyabetliler ve obez hastalarının koronavirüsü daha ağır geçirdiğini belirtti.
#KoronavirüsÖZEL bir hastanenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Burak Çakçak, Covid 19 pandemisi sürecinde evlerinde eğitim gören çocukların bağışıklık sisteminin, düzensiz beslenme ve hareketsizlik nedeniyle etkilenebileceğini söyledi.
#Dr. Öğretim Üyesi Burak ÇakçakUzmanlar, tüp bebek tedavisinde birçok uzmanlık dalı ile birlikte sürdürülen multidisipliner tedavinin başarı oranlarını artırdığını belirtti. Doç. Dr. Funda Göde, “Tüp bebek tedavisinde uyguladığımız bütüncül tedavi ile anne ve baba adaylarının fiziksel ve psikolojik durumlarını gözden geçiriyoruz. Psikiyatr, psikolog, fizyoterapist ve diyetisyenlerden oluşan kadromuzla birlikte, çiftlerimizi gebeliğe tam hazır hale getiriyoruz" dedi.
#Tüp BebekBazı dönemlerde bazılarımız kilo problemleri ile mücadele verebilir. Kimimiz fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışırken, kimimiz de kilo alabilmek için çabalarız. Bu noktada eğer kendi başımıza bu sorunların üstesinden gelemezsek, bir diyetisyenden yardım almamız gerekir. Peki diyetisyenler ne iş yapar ve diyetisyen olmak için ne yapmak gerekir? İşte bu konu hakkında bilmeniz gerekenler.
#Diyetisyen Nedir?Teknolojinin ilerlemesi artık çoğu şeyi uzaktan halledebiliyor olmak bizim hayatımızı çok anlamda kolaylaştırdığı gibi özellikle hareketsiz kalmak ve yüksek kalorili beslenmek nerdeyse pandemi denecek kadar yoğun oranda kişide kilo problemine sebep oluyor. Tabi ki bu problemle de başa çıkmak gerekir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Bekin fazla kilo problemleri olanlara uygulanabilecek mide botoksunu açıkladı.
#Mide BotoksuDr. Öğr. Üyesi Melahat Bekır Külah “Obezite, uyku apnesinin hem nedeni hem de sonucu olarak ortaya çıkabilir. Yetersiz uyku, leptin hormonunun düşmesine neden olarak, vücudumuzun daha fazla kaloriye ihtiyacı olmadığı durumlarda bile beyne yemek yeme sinyali gönderir. O nedenle öncelikle bu döngüyü kırmak gerekiyor. Uyku apnesi etkin bir şekilde tedavi edildikten sonra kişi kilolarından kalıcı bir şekilde kurtulabilmektedir” dedi.
#ObeziteHareket edebilmek için eklem yapıları da en az kemik ve kaslar kadar önemlidir. Ayakta dururken ya da otururken vücut işlevini yapabilmek ve destek alabilmek için eklem yapıları kullanır. Eklemlerde oluşan ağrılar vücut hareketlerini kısıtlayacağı için günlük hayatın gerekliliklerini yerine getirmede zorluk çıkartacaktır. Gerekli olan tedavi yönteminin uygulanabilmesi için ilk kural, eklem ağrılarının ne sebeple oluştuğunun bilinmesidir. Peki, eklem ağrısı neden oluşur? Eklem ağrıları nasıl geçer? Eklem ağrılarına ne iyi gelir? İşte, detaylar.
#Eklem Ağrıları Neden OlurSosyal medyanın güzellik ve estetikle ilgili konularda gençleri çok etkilediğini biliyor musunuz? Medikal Estetik Hekimi Dr. Hüseyin Tırman, "Gençler, tüm Instagram'daki hemcinslerinden daha güzel olmayı isteyebiliyorlar" dedi, estetik hakkında pek çok merak edilen soruyu yanıtladı.
#Ameliyatsız Estetik“Polikistik over sendromu, doğurganlık döneminde olan kadınlarda en çok karşılaşılan hormon bozukluklarının başında gelir” diyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, polikistik over rahatsızlığı konusunda bilgiler verdi.
#TeşhisTroid bezi metabolizmanız, kalp atışınız ve vücut ısınız dahil olmak üzere vücudunuzdaki bir çok işlevi düzenleyen hormonları salgılar. Bu nedenle ufak bir sorunla karşılaşıldığında sizi ciddi anlamda etkileyebilir. Eğer troidiniz çok fazla hormon üretiyorsa buna hipertroid denir. Eğer gerektiğinden az üretiyorsa ise hipotroid adını alır. Bu iki problemin kaynağı da farklı sebeplere dayanabilir ancak kadınlarda erkeklerden daha fazla görülür. Eğer siz de aşağıdaki sıkıntıları yaşıyorsanız troidinizle ilgili bir probleminiz olup olmadığına baktırmanız gereklidir.
#HipertroidMevsim kış olduğunda sadece hastalıklar değil, kilo problemleri de gündemin ana konularından biri oluyor. Kimi zaman kışın kasvetini üzerimizden atmak kimi zaman uzayan gecelerde acıkan karnımızı susturabilmek kimi zamansa TV karşısında geçen dakikalarımızda oyalanmak için yiyeceklere sığınabiliyoruz. Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun, kış aylarında artan kilo alımıyla ilgili ipuçları veriyor.
#KiloUyku sorunları yeni bin yılın en mühim sağlık tehditlerinden biri ve bu yeni tehdit de en az obezite salgını kadar önemli. Önemli çünkü eğer dinlendirici ve verimli bir uykunuz yoksa sağlıklı kalabilmeniz mümkün değil. Böyle bir durumda kilo problemleri, yorgunluk, depresyon, bellek bozukluğu, kalp damar hastalığı gibi sorunlar sizi bekliyor. Peki uykunun ne kadarı sağlıklı? Süre konusunda net ve açık bir cevap olmasa da elimizde uykuya ilişkin pek çok detay var. O detaylar ve diğer “uyku bilgileri” için buyurun...
#Yazarlar