Orta yaş kiloları için metabolizmanın yavaşlamasını gerekçe göstermek artık mümkün olmayacak. Çünkü bu eski bahane yeni ve önemli bir araştırma sayesinde tarihe karışıyor. Peki o halde neden fazladan kilolarımız var? İşte araştırmaya dair detaylar ve uzman görüşleri...
#SağlıkBirçok kişi düz bir karna sahip olmak ister. Ancak uzun süre karnı içeri çekmek pek de iyi bir fikir değil. Uzun süre devam ettirilen bu hareket vücudu yeni bir forma sokarak, sağlık problemlerine sebep oluyor. Bunu yaşayanlardan biri de 27 yaşındaki Nikki Garza… İşte küçüklüğünden beri 'Karnını içeri çek' söylemlerine maruz kalan Garza'nın hikayesi...
#SağlıkAstrologlara göre Merkür bu yıl fazladan gerileme mesaisi yapacak. Bu durum astroloji meraklılarını endişelendirmekle kalmayıp planlarını ertelemelerine ya da hızlandırmalarına kadar gidiyor. Hayatını buna göre şekillendirenlerle ve konunun ilgilileriyle konuştuk...
#Merkür GerilemesiKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakTürkiye’de kolon kanserinin yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin yeme alışkanlığı olduğunu dile getiren Genel Cerrahi / Cerrahi Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri, aşırı yağlı ve kalorili gıdalar ve bir takım yiyeceklerin yüksek ısıda pişirilmesi (mangal,ızgara gibi) ile ortaya çıkan kimyasal ürünlerin kolon kanseri riskini arttırdığı net olarak bilinmektedir” dedi.
#Kolon KanseriÇağın vebası olarak gösterilen Tip 2 diyabet hastalığının yayılım hızı kadar diyabet hastası adayları olarak tanımlanan pre-diyabetlilerin sayısındaki artışın da ürkütücü boyutlara yükseldiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Geleceğin diyabet hastası adayları, Türkiye’de son 20 yılda 4 kat artmış durumda. Bu dehşet verici bir artış hızı. Kendimizi ve çocuklarımızı beslerken hasta ediyoruz, farkında değiliz! Anti- diyabet yaşam tarzını bir seçim olarak değil, zorunlu olarak benimsememiz gerekiyor. Aksi halde ülkemizde 40 yıl sonra herkes diyabet hastası olacak!” diye uyarıyor.
#DiyabetDiyetisyen Nurdan Balakçı, ofis çalışanlarının daha az hareket ettiklerini daha çok beyin enerjilerini kullandıklarını belirterek, "Akşam eve döndüğünüzde dolabınızda mutlaka haşlama sebze bulunsun. Örneğin karnabahar, brokoli, kabak, taze fasulye vb. Sebzeler hazır olduğu takdirde ister sade halde ister salata sosu ekleyerek tüketebilirsiniz" dedi.
#Mutfak TüyolarıHepimizin ayrı bir “imalat şartnamesi”, farklı bir “fabrika ayarı” yani “metabolizması” var. Zaten bu farklılık nedeniyle de kimimiz iki lokma az yiyip 3-5 adım fazla atınca mum gibi erirken, kimimiz de 2-3 kilo vermek için inanılmaz çabalara girmek zorunda kalırız. Hatta bazen bu “kilo verememe” sorunu o kadar ciddi bir hâl alır ki kilomuza razı olup programları yolda bırakırız. Böyle durumları klinik uygulamada “kilo direnci” olarak tanımlıyoruz. Uzun yıllara dayanan tecrübelerimize göre direnç oluşturan nedenlerin sayısı bir hayli fazla. En sık görülenlerini ise 10 ana başlıkta toplamak mümkün. İşte 10 mühim kilo direnci nedeni...
#Osman MüftüoğluYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#DONDURMAYıllar önce Norveç’e okumaya gittiğimde bana en büyük kültür şoklarından birini kış günü yenen dondurmalar yaşatmıştı. Neredeyse her yemek üstüne, özellikle de soğuk kış akşamlarında sıcak bir elmalı turta ya da dağ meyveleri üzerinde dondurma ikram edilirdi. Bu muhteşem ikiliye bir büyük kupa kaynama kahve de eşlik ederdi.
#Müge AkgünKilo fazlalığının her türlüsü can sıkıcıdır ama en çok üzeni de belin kalınlaşıp göbeğin büyümesidir. İsterseniz önce belin kalınlaşmasına yol açan, göbeği büyütüp karnı yuvarlaklaştıran, daha kısa deyişiyle ‘göbek büyüten’ nedenleri bir hatırlayalım, çözüm önerilerini sonra sıralayalım.