Kifoz haberleri sayfasında Kifoz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 95 Kifoz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Duruş (postür) vücut kısımlarının diziliş ve düzenidir. Postür statik veya dinamik olarak ikiye ayrılır. Oturma, ayakta durma, yatma sırasında vücudun duruş şekline statik postür (sabit duruş), hareket esnasında vücudun duruş şekline ise dinamik postür (hareketli duruş) denilir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu konu hakkında bilgilendirdi.
#Duruş BozukluğuOmurgamızın boyun, sırt ve bel bölgesinin doğal olarak sahip olduğu bazı açılar vardır. Boyun ve bel arkaya doğru açılanırken sırt bölümü ise öne doğru açılanır. Sırtta olan bu açının normal sınırlardan fazla olmasına kifoz artışı yani kamburluk deniyor. Peki kamburluk neden oluşur? Tedavi yöntemleri nelerdir? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr Seçkin Sarı, kamburluk ile ilgili merak edilenleri anlattı...
#KamburlukEv hanımlarının titizlikle sürdürdükleri geleneksel bayram temizliğinde bel kayması riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin altını çizen Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin, yaklaşan bayram öncesi temizlik sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
#Bel KaymasıEn sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#AmeliyatTatil bitti; şehre, ofislerimize döndük. Yaz günlerine kıyasla daha az hareket etmemiz olası. Ama uzun süre masabaşında çalışmanın duruş bozukluklarına ve ağrılara sebep olduğunu biliyoruz. Oysa sadece 5 dakikalık egzersizlerle bu sorunların çoğunu önlemek mümkün. Uzmanlardan kolay ama etkili hareketleri öğrendik.
#Pınar TahirlerİNSAN başta olmak üzere, sürekli hareket halinde olan çoğu canlının, sahip olduğu bu hareket becerisini yürütebilmesi ve sürekli değişim içinde olan iç ve dış çevresiyle olan etkileşme yapabilmesi için, merkezi sinir sistemi gibi temel bir yapıya ihtiyacı var. Bu herhangi bir canlı için doğruysa, merkezi sinir sistemi veya kısaca adlandırırsak beyin, hareket edebilmenin hem nedeni, hem de sonucu olarak o canlının sağ kalımıyla direkt olarak bağlantılı olmalı. Diğer bir söyleyişle “canlı ve sağlıklı kalabildiğin ortamda dur, tehdit aldığın ortamdan kaç ki hayatta kalabilesin”. Buradan ilerleyerek söyleyebiliriz ki genellikle hareketli canlılar, özellikle primatlar ve memeliler, beyne sahip olmalarının sayesinde evrimsel gelişimde yaşamlarını sürdürmüş, daha sonra bu yaşamsal becerilerini sürdürebilmek için beyinlerini giderek daha da geliştirmişlerdir.
#1Yaz yaklaşırken çoğu insanı kilo verme telaşı sardı… Sıkı diyetler ve egzersizlerin yanında son zamanlarda oldukça popüler olan, her yerde karşımıza çıkan yeni bir trend var: Duvar pilatesi… Normal pilatesi sevmeyenler, şınav çekemeyenler ve spor salonuna gitme imkânı olmayanların gözdesi haline gelen duvar pilatesi gerçekten sanıldığı kadar etkili mi? Kilo vermeye ve vücudu şekillendirmeye yardımcı oluyor mu? Uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkGerek pandeminin etkisiyle gerekse yaşantı şeklimizin bozulmasından dolayı artık çocukluk çağından itibaren boyundan başlayıp bele kadar uzanan şekil bozukluklarında artış bulunmaktadır. Peki, kamburluk bir hastalık mıdır? Yoksa sadece basit bir şekil bozukluğu mudur?
#Op. Dr. Erman ÇEKİÇİnsanların yaşadıkları çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar ise yaşam kalitesini doğrudan etkiler. Özellikle kifoz da en dikkat çeken hastalıklardan bir tanesidir. Kifoz nedir? Nasıl düzelir? Kifoz nefes darlığı yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kifoz Nedir?Uzman Fizyoterapist Onur Salman Körtelli, çocukluk çağında görülen duruş bozukluklarının psikolojik problemlere de yol açabileceğine dikkat çekti. Körtelli, çocuklarda fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklı duruş bozuklarının yaygın olarak görüldüğünü belirterek, tedavisi hakkında önemli bilgiler aktardı.
#Uzman Fizyoterapist Onur Salman KörtelliPilates, Joseph Pilates tarafından kasları güçlendirmek, esnekliği arttırmak ve vücudun genel sağlığını iyileştirmek ve vücut sağlığını korumak amacı ile bir egzersiz sistemidir. Egzersizler minder üzerinde, top ve bant yardımıyla ya da özel olarak dizayn edilmiş aletlerle yapılır.
#PilatesKoronavirüs (Covid-19) pandemisine karşı alınan tedbirler kapsamında çok uzun süredir evde kalan ve online eğitime devan eden çocuklarımız bu durumdan fiziksel ve ruhsal olarak olumsuz etkilenmektedir. Çocuklarımız parklarda, bahçelerde okulda koşuşturup oyunlar oynarken aldıkları enerjiyi harcayabiliyorlar ve aslında hareketsizliğe bağlı gelişebilen pek çok sağlık sorunundan da korunabilmekteydiler.
#Çocuklara EgzersizYürüteç ve örümceklerin çocuğun gelişimine katkı sağladığını belirten Çocuk Gelişim Uzmanı Nur Kevser Abdioğlu, ev kazalarının önüne geçilmesi için yürüteç kullanan çocukların sürekli ebeveyn gözetiminde olmaları gerektiğini söyledi. Fizyoterapist İrem Nur Komaz ise yürüteçlerin günde yarım saati aşmayacak şekilde kullanılması gerektiği uyarısında bulunarak, çocuğun güvenli ve sağlıklı gelişimi için klasik örümcek yürüteçlerin yerine, ilk adım araba kullanımının daha uygun olduğunu belirtti.
#ÇocukToplumda yüzde 2 ila 4 oranında görülen skolyozun erken tanı ve tedavisi büyük önem taşıyor. Bu sorunun kız çocuklarında erkek çocuklarına oranla 8-10 kat daha fazla rastlandığına dikkat çeken Fizyoterapist Ali Menoğlu, “Skolyoz önemli bir omurga deformitesi olmakla birlikte kişilerde kozmetik kaygılar da oluşturmaktadır. Özellikle erken tanı ve teşhisle birlikte kişiye özel hazırlanan tedavi planı olumlu sonuçlar elde etmek açısından oldukça önemlidir” dedi.
#SkolyozCovid-19 pandemisinde kötü postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrıların arttığına dikkati çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, “Duruş bozukluğu genelde yaşla birlikte artar ancak son zamanlarda pandemi dolayısıyla çocuklarda ve genç erişkinlerde de sıkça görülüyor. Kötü postür hayatın ileri dönemlerinde kronik kas iskelet rahatsızlıklarına, ruhsal bozukluklara yol açabilir” dedi.
#Duruş BozukluğuTelefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır. Pandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, koronavirüs pandemisi döneminde artan postür bozukluğuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#Duruş BozukluğuPandemide duruş bozukluğunun arttığını belirten Uzm. Dr. Narmin Ahmadli, "Telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süren hareketsiz yaşam erken yaşta boyun düzleşmesi, sırtta kamburluk, omurga ağrısı, bel fıtığı ve kireçlenmelere de sebebiyet verdi. Yanlış postür boyun, sırt, omuz, bel ve bacak ağrılarına neden olmaktadır. İnsanların yüzde 80'inden fazlasının hayatlarının bir döneminde bel ağrısı yaşamaktadır” dedi.
#Doğru PostürKlinik pilatesi kısaca omurga, eklem, kas ya da sinir sistemi rahatsızlıklarına yönelik mat, reformer, cadillac gibi özel ekipmanlarla uygulanan pilates egzersiz programları olarak tanımlayabiliriz. Seanslar hastanın fiziksel değerlendirmesi sonrası programlanır ve kişinin fiziksel durumu ve ihtiyacına göre şekillenir, kişiye özeldir. Uzm. Fzt. Birgül Elmas Bodur tüm detayları sizler için anlattı.
#Klnik PilatesÜlkemizde her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleşiyor ve her bin bebekten 3’ü spina bifida sorunu ile dünyaya geliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebeğin dünyaya geldiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Memet Özek, spina bifidanın hidrosefaliden böbrek kaybına kadar birçok soruna neden olabileceğini belirterek, zamanında ve doğru tedavinin çok önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekiyor.
#Spina BifidaÇocuklarda ya da bebeklerde kaba ve ince motor aktivitelerde gelişimsel gecikmeler ailelerin endişelenmesinin en büyük sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının normal büyüme ve gelişimlerini takip etmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda ise doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilecek nörolojik bozukluklardan büyümeyi ve gelişmeyi etkileyen kas-iskelet sistemi sorunlarına kadar birçok problemi kapsayan ‘Pediatrik Rehabilitasyon’ ön plana çıkıyor.
#BebekTeşhis edilmesi zor olan ve halk arasında ”kemik erimesi” olarak bilinen osteoporozun nasıl teşhis edileceğine dair bilgiler veren Prof. Dr. İnan İlker Arıkan, ilaç kullanılmadan uygulanabilecek tedavi yöntemlerini paylaştı.Osteoporoz riski taşıyan hastalara egzersiz öneren Arıkan, ideal kiloyu sağlayan ve direnç artıran aktivitelerin günlük olarak yapılması durumunda, kas kütlesini ve kemik mineral yoğunluğunu korumaya faydalı olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. İnan İlker ArıkanTüm eklemlerin arasında, omuz eklemi vücudumuzun en hareketli eklemidir. Omuz eklemi; çalışma hayatı, spor faaliyetleri ve gündelik işlerde büyük avantaj sağlayan aynı zamanda travmaya da açık bir eklemdir. Bazı faktörler var ki omuz ekleminde ağrılara neden olur. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Omuz AğrısıÇocuklarda küçük yaşlardan itibaren dengesiz beslenme ile gelişen obezite probleminden dolayı duruş bozukluğu da görülebildiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ruhan Özer, "Egzersiz, postür (duruş) problemini ortadan kaldırmada kullanılan en etkin tedavi yöntemidir. Çocuğunuz ağrıdan bahsediyorsa, çocuğunuzu incelediğiniz zaman herhangi bir asimetri gözlemliyorsanız doktorunuzdan postür analizi yapmasını istemelisiniz” dedi.
#ÇocukSkolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozÇocuklarda artan teknoloji bağımlılığı ve hareketsiz yaşamla birlikte kas gelişimlerinin de olumsuz etkilendiğini beliren Uzm. Dr. Ruhan Özer, "Karın ve sırt kaslarında zayıflık olan çocuklarda postür bozukluğu daha sık görülüyor. Özellikle kamburlukta erken önlemler alınmadığında iç organlar bile olumsuz etkilenebilir." dedi.
#Çocuk