İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. Kurbanlık hayvanlar da potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım” dedi.
Köfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaTava ciğeri ve badem ezmesinden daha öte lezzetler peşindeyim. Bir kadın kooperatifinin kurucu başkanı Ayşe Saz’a ulaşıyorum. Kısa sürede öyle bir sofra kuruyor ki! Siz de 9/8’lik şarkılar ve bol muhabbet eşliğinde bir Edirne yolculuğuna çıkarsanız ciğerden öte, bu yöresel tatları da denemenizi öneririm.
#Gastronomi1941 senesinde Ankara’da toplanan 1. Coğrafya kongresinde Türkiye’nin coğrafi bakımdan 7 bölgeye ayrılmasına karar verilmiştir. Türkiye’nin coğrafi açıdan daha rahat anlaşılabilmesi ve genel özelliklerinin eğitim esaslı alanlarda daha iyi bir şekilde kavram olabilmesi amacıyla coğrafi bölgeler oluşturuldu. İşte Marmara bölgesine ait tüm detaylar.
#Marmara Bölgesi İlleriII. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan MehmetKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne Zaman- Basın İlan Kurumu yayınlarından çıkan, "Basın Penceresinden Harb-i Umumi ve Çanakkale" isimli eserde savaşın tüm şiddetiyle devam ettiği günlerde cephede yer alan futbolcuların anıları da yer aldı - BİK Tekirdağ Şube Müdürü Gümüş: - "Fenerbahçe Kaptanı Galip Kırıkkale'den, Müdafi Emirzade Arif Keşan'dan, Ethem Bey Fikirtepe Uçaksavar Batarya Kumandanlığından izinli geldiklerinde, üniformalarını çıkarıp formalarını giyiyordu"- "Eserde, Çanakkale Zaferi'yle ilgili tarihin gizli kalmış birçok anısı var. Basın İlan Kurumu, bu konuda önemli bir misyonu yüklendi"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üç gündür bölgede bulunduğunu belirterek, "3 gündür bu bölgede yaptığımız çalışmalarla ülkemizde bir değişim, bir dönüşüm yaşayalım istiyoruz. Bir heyecanı kalkınmayla birliklikte yayalım istiyoruz. Trakyalı kardeşlerimle de bu vesileyle hasret gideriyorum" dedi.
17. Yüzyılda yaşamış birini kılavuz, yazdığı kitabı gezi rehberi olarak kabul ederseniz çıkacağınız yolculukta nerelere gidersiniz hiç düşündünüz mü? Mekanları gezerken zamanda da bir yolculuk başlar ister istemez. Heath W. Lowry’nin kitabını bitirdiğimde bende kalan izlenim bu oldu: Uzun bir yolculuk; birkaç yüz kilometre ve 350 yıl kadar. Oysa ki 100 sayfayı bulmayan küçük bir kitaptı ve yerimden kalkmadan bir saat içinde okuyup bitirmiştim.
Geçen hafta kuzey Ege kıyılarında dolaştım. Kalabalıklardan uzak yollarda manzaranın tadını çıkardım. Kaz Dağları’nın tepelerine saklanmış küçük lezzet duraklarında damağımı şenlendirdim. Yolculuk mevsimi başladı. Bu yazı size yol boyu nerede ne yiyeceğiniz konusunda rehberlik yapacak. Onun için sayfayı saklamanızı öneririm.
ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi'nde, yapımı halen devam eden Çokal Barajı'nın tali gövdesi önündeki setin aşırı yağış nedeniyle çökmesi üzerine boşalan sular Evreşe Ovası'nın sular altında kaldı. Çanakkale'nin Eceabat İlçesi'ni İstanbul'a bağlayan karayolunun 10 kilometrelik bölümü su altında kaldığından trafiğe kapatıldı.