Dün bir törenle dağıtılan Uluslararası Hrant Dink Ödülü, 10’uncu yılını uluslararası konferansla kutladı. İstanbul’da düzenlenen konferansa, dünyanın dört bir yanından ve Türkiye’den insan hakları savunucuları katıldı. Bir çoğu, önceki yıllarda bu ödüle hak kazanmış isimlerdi. İnsan Hakları İzleme Örgütü icra direktörü Kenneth Roth da davetliler arasındaydı. Babası 1938’de, Kristal Gece’den hemen önce Almanya’yı terk edip ABD’ye yerleşmiş bir Yahudi olan Roth, Nazilerin yaptıklarını dinleyerek büyüdü. Büyük ölçüde bu nedenle, kendini insan hakları savunuculuğuna adadı. 25 yıldır İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yönetici pozisyonunda. Eleştirilerinden hemen her ülke üzerine düşeni alıyor.
#Uluslararası Hrant Dink Ödülüİnsan Hakları İzleme Örgütü Direktörü Kenneth Roth, Türkiye’yi yakından takip eden bir isim. Örgütün 2016 Dünya Raporu’nu geçen hafta Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb ile birlikte İstanbul’da açıkladılar. Ardından da hükümetle görüşmek için Ankara’ya gittiler. Türkiye ziyaretinin ardından konuştuğum Roth, görüştüğü Türk yetkililerin kimliklerini açıklamak istemedi. Oysa yıllardır temasları konusunda son derece şeffaf davranırlardı. Ankara’da kendileriyle görüşmeye hevesli hükümet üyelerinin sayısının birkaç kişiyle sınırlı kaldığı duyumunu almıştım. Roth’un isim hassasiyeti de duyumları doğrular nitelikteydi. İnsan hakları ihlali olarak gördüğü dosyalarda ise her zamanki gibi açık sözlüydü. Türkiye konusundaki en büyük endişesi ‘hükümet üzerindeki en hayati kontrol mekanizmaları’ dediği medya, yargı ve sivil toplumu susturma odaklı trend.
#Cansu ÇAMLIBELİnsan Hakları İzleme Örgütü, 2015 raporunda Türkiye’ye yönelik şu tespitte bulundu: “İnsan hakları manzarası 2015 yılında Kürt barış sürecinin çökmesi, Güneydoğu’da şiddetin hızla artması, medyaya yönelik kısıtlamalar, siyasi muhaliflere operasyonlarla kötüleşti.”
#İnsan Hakları İzleme ÖrgütüABD eski Başkanı George W. Bush, Senato İstihbarat Komitesi tarafından hazırlanan CIA raporunu eleştirdi. Bush, 11 Eylül saldırıları sonrası CIA'in tartışmalı tutuklama ve sorgulama programı kapsamında yapılan uygulamaları savundu. Uluslararası Af Örgütü ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 141 ülkede işkence ve kötü muamele vakaları görüldüğünü açıklarken bu ülkeleri işkenceye karşı kararlı tavır almaya çağırdı.
#CIAİnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Gezi eylemlerinden beri Türkiye’de yaşanan gelişmeleri yakın takibe aldı. Son dönemde hükümetin arka arkaya çıkardığı yasalar ülkenin gidişatı konusunda soru işaretlerini çoğaltınca örgütün tepesindeki isim Kenneth Roth atlayıp Türkiye’ye geldi.
AFGANİSTAN’da 400 kadın ve genç kız, “ahlaki suçları” kapsamında cezaevinde yatıyor. ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch (HRW)’in dün başkent Kabil’de açıkladığı “Kaçmak Zorundaydım” başlıklı rapora göre, bazı kadınlar ve genç kızlar, tecavüze uğradıktan ya da fuhuşa zorlandıktan sonra zina ile suçlanıp mahkum ediliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Kenneth Roth, Başbakan Erdoğan’a yolladığı bir mektupla, “AK Parti hükümetinin 3’üncü döneminde insan haklarıyla ilgili reformları gündeminin birinci sırasına yerleştirmesi ve bu konuda atacağı ilk adımın yeni anayasa olması gerektiği” mesajını verdi.