Güncelleme Tarihi:
Raporun yayınlanmasına saatler kala CNN'e konuşan Bush, “Bizim için CIA’de çalışan kadın ve erkekler bir şanstır. Bunlar vatansever insanlardır. Rapor ne derse desin bu insanların ülkeye katkısını azaltacak bir şeyse doğruluktan uzaktır” dedi.
Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de, CIA tarafından yapılan sorgulama işlemlerini savunarak, "Bütün bunlar saçmalık. Program için yetki verilmişti. Ajanlar, yetkisiz bir şey yapmak istemedi. Adalet Bakanlığı, programı gözden geçirerek legal olduğunu belirtmişti" ifadelerini kullandı.
Raporun yayınlamasından sonra konuşan Cumhuriyetçi Senatör John McCain ise 'ABD'nin ulusal onurunu zedeleyen ve büyük zararlar veren' işkencenin, pratikte çok az fayda sağladığını söyledi. Amerikalıların kendi adlarına yapılanları öğrenmeye hakkı olduğunu belirten McCain, "Kendi tecrübelerimden biliyorum. Mahkûmlara kötü davranmak, kötü istihbarat elde etmeye neden olur" şeklinde konuştu.
OBAMA: ABD'NİN İTİBARI ZARAR GÖRDÜ
ABD Başkanı Barack Obama ise raporun yayımlanması sırasında yaptığı yazılı açıklamada, selefi Cumhuriyetçi Başkan George W. Bush'u işaret ederek, "CIA raporu gösteriyor ki, Bush döneminde uygulanan sorgulama yöntemleri ABD'nin dünyadaki itibarına zarar vermiştir" dedi.
BM: SORUMLULAR YARGILANMALI
BM İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson, raporda Bush yönetiminin üst düzey temsilcilerinin planlı bir şekilde sistematik suçlar ve uluslararası insan hakları ihlallerine izin verdiğinin görüldüğünü belirterek, sorumluluğu olan herkesin yargılanması gerektiğini bildirdi.
Emmerson, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) raporuna ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, raporun uluslararası toplumun uzun süredir bildiği gerçekleri doğruladığını kaydetti.
Emmerson, özeti yayınlanan raporun detaylarının Senato tarafından bilindiğini belirterek, "Şimdi eylem zamanı. Raporda ortaya çıkarılan suçların sorumlusu bireyler yargının karşısına çıkarılmalı ve suçlarının ağırlığıyla orantılı şekilde cezalandırılmalı" değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası hukukun, işkenceye karışan devlet görevlilerine dokunulmazlık tanımadığını vurgulayan Emmerson, bunun sadece işkenceyi bizzat uygulayanlara değil bu suçları planlayan ve onay veren ABD hükümeti içindeki üst düzey görevliler için de geçerli olduğunu kaydetti.
İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: İŞKENCE UYGULAYANLAR HESAP VERMELİ
İnsan Hakları İzleme örgütü İcra Direktörü Kenneth Roth, Obama yönetimine, işkenceye onay veren ve bu "vahşi yöntemleri" uygulayanların hesap vermelerini sağlama çağrısı yaptı.
Roth, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatının (CIA) 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair Senato İstihbarat Komitesi raporuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu rapor, ABD tarihi için gerçekten acı verici bir gerçeği ortaya çıkarmıştır" ifadelerini kullandı.
Sorumluların hesap vermemesinin riskine değinen Roth, "Eğer sorumlular yargılanmazsa gelecekte başka başkanlar da güvenlik gerekçesiyle işkence yöntemini bir seçenek olarak değerlendirebilir" dedi.
“İŞKENCEYE TOLERANS GÖSTERİLEMEZ”
Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinden (ACLU) yapılan açıklamada da ACLU'nun işkencecilerin yargılanması için 13 yıldır mücadele ettiği belirtilerek, "Obama yönetiminin yargılama için siyasi irade ortaya koymadığı" kaydedildi.
İşkencecilerin affedilmesinin çok büyük yanlış olacağı vurgulanan açıklamada, "İşkenceye tolerans gösterilmesi savunulamaz. Adalet Bakanının bu konu için özel savcı atamasını bekliyoruz. İşkencecilerden hesap sorulması her zamankinden daha önemlidir" ifadeleri kullanıldı.
ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin, CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporunda, CIA'in uluslararası yasalara uymaksızın yakaladığı esirlere zarar verme ve acı çektirme taktikleri uyguladığı vurgulanmıştı.