Güncelleme Tarihi:
NEW York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch (HRW), 659 sayfalık 2016 Dünya Raporu’nda 90’ı aşkın ülkedeki insan hakları uygulamalarını gözden geçirdi ve 2015’e ait raporunu dün HRW Başkanı Kenneth Roth’un İstanbul’da katıldığı toplantıyla açıkladı. Türkiye’yle ilgili tespitler şöyle:
Güneydoğu’daki Şiddet Raporda bu başlıkla ilgili, “Hükümetin, Öcalan’la başlattığı barış sürecinin 2015’te çökmesi yılın ikinci yarısında çatışmalarda ve insan hakları ihlallerinde artışı beraberinde getirdi. İhlaller arasında yaşam hakkı ihlali, barışçıl protestocuların ve aktivistlerin terör suçlarından tutuklanması ve gözaltındakilere kötü muamele edilmesi sayılabilir” ifadelerine yer verildi.
İfade, Örgütlenme ve Toplanma Özgürlüğü Bu başlıkta Hürriyet gazetesine saldırı ve yazar Ahmet Hakan’ın darp edilmesine değinildi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklandığı hatırlatıldı. Raporda “Hükümet öncülüğünde getirilen basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar ile iki genel seçim öncesinde siyasi muhalefeti karalama ve hükümet politikalarının mercek altına alınmasını engelleme çabaları artarak sürdürüldü” denildi.
Yargı Bağımsızlığı Raporda, “Türkiye’nin adalet sisteminde uzun süredir var olan kusurlar arasında yargı bağımsızlığına yönelik tehditler, güvenlik güçleri ve diğer devlet aktörlerinin gerçekleştirdiği ihlallerin etkin biçimde soruşturulmaması, kovuşturmaların aşırı uzun sürmesi ve siyasi saikle yapılan kovuşturmalar sayılabilir” denildi.
Mülteci ve Göçmenler Raporda bu konuya ilişkin ise, “Her ne kadar Türkiye cömertçe çok sayıda Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapsa da hükümet, Suriyelilerin mülteci statüsünü tanımak yerine sadece geçici koruma sağlıyor. Diğer ülkelerden gelen sığınmacılara ise bu bile sağlanmıyor” ifadeleri yer aldı.