Koronavirüs pandemisi pek çok hastalığın teşhisinin ve tedavisinin gecikmesine neden oldu. Bunların başında da kanser geliyor. Çok sayıda kanser vakası geç teşhis edildiği için tedavi süreci zorlu geçiyor. Tıpkı Brogan Williams’a olduğu gibi…
#Covid-19 Ve Kanser1-31 Mart Dünya Kolon (Kalın bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanserinin ortaya çıkma nedenleri, belirtileri, tanı ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi. Prof. Demirtürk “Kalın bağırsak kanseri, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan heterojen bir hastalıktır ve erken tanı ile tedavi edilebilir. Hastalığın yüzde 70’i sporadik olarak (çevresel faktörler ile) ortaya çıkabilir, böylece dengeli olmayan beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, hareketsizlik ve aşırı kilo kolon kanserini tetikleyebilir ” dedi.
#Prof. Dr. Levent DemirtürkKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkLösemi hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ünal Uluca, yorgunluk, zayıflık ve solukluk ile herhangi bir neden olmaksızın kilo kaybı yaşanmasının ciddiye alınması gerektiğini belirterek lösemi tedavisinde aile-hekim uyumuna dikkat çekti.
#Lösemi30 yaşından önce doğum yapmak ve 1 yıldan uzun süre emzirmek kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor.Kadınlarda en çok görülen kanser türü olan meme kanseri, genetik geçişli mi? Meme kanseri olan kadınlar çocuk sahibi olabilir mi? Meme kanseri genetik geçişli bir hastalık mıdır? Gibi birçok soru her kadının aklını bulandırmaktadır. Örneğin genetik geçişli kanserlerin sıklıkla 40 yaşından önce olduğunu biliyor muydunuz? Bu sorularımıza tek tek cevap veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Berfu Demir, meme kanseri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#Meme Kanseri Sonrası Hamile KalmakBeyin kanseri iki şekilde karşımıza çıkmaktadır: a.Beyinin kendi kanseri b.Vücudun başka bir yerindeki organdan (örneğin; akciğer, kalın barsak, meme gibi) kaynaklanan kanserin beyine yayılması. Bugün, beyinin kendi kanseri hakkında bilgi vermek istiyorum.
#BeyinKemoterapi, kanser hücrelerinin yok edilmesi ya da ilerlemesini önleme amacıyla gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Kanser ilaçlarının kullanımı ile gerçekleştirilen bu tedavi, farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. İşte, kemoterapinin uygulanış biçimi ve günlük yaşantı içerisindeki yeri hakkında bazı bilgiler
#Kemoterapi NedirKemoterapi alan hastalar için moral, motivasyon ve günlük yaşamın içerisinde kalmak önem arz etmektedir. Sıvı alınmalı ve kişisel bakım, temizlik korunmalıdır. İşte, kemoterapi alan hastalar için Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün paylaştığı bazı bilgiler
#KemoterapiYan etkileri az ve baş edilebilir, buna karşılık çok sayıda kansere karşı efektif olan immünoterapi (immünoonkoloji) ilaçların kemoterapi ve diğer tedavilerin yerini alıp almayacağını zaman gösterecek. İlk araştırmalar bu ilaçların “devrim” olduğunu işaret etse de sorunlu bazı alanlar var. Sorunların başında ilaçların tüm hastalara etki etmemesi geliyor.
#KanserBilim adamlarının kanserle ilgili araştırmaları sürerken, şimdiye kadarki çalışmaların ilgi çeken sonuçları arasında daha önce bazı mide rahatsızlıklarında kullanılan zencefilin kanser tedavisi sürecindeki mide bulantılarına karşı yardımcı olmasının belirlenmesi de yer alıyor.
Genç yaşta göğüs kanserine yakalanan Almanya'nın dünya yüzme şampiyonu Janine Pietsch 26), İngolstdat Kadın Kliniği Baş Doktoru Profesör Dr. Babür Aydeniz tarafından başarılı bir şekilde ameliyat edildi. 1,5 santimetrelik tümörden kurtulan güzel yüzücünün, yeniden yaşama sevincine döndüğü belirtildi.
Genç yaşta göğüs kanserine yakalanan Almanya'nın dünya yüzme şampiyonu Janine Pietsch 26), İngolstdat Kadın Kliniği Baş Doktoru Profesör Dr. Babür Aydeniz tarafından başarılı bir şekilde ameliyat edildi. 1,5 santimetrelik tümörden kurtulan güzel yüzücünün, yeniden yaşama sevincine döndüğü belirtildi.
ÇARPIK sanayileşmenin de etkisiyle Kocaeli’de, kanser vakalarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. İzmit’te geçen yıl Ağustos ayında faaliyete geçen Kocaeli Devlet Hastanesi’ne bağlı Onkoloji Merkezine 10 ayda başvuran hasta sayısının 12 bin 680 kişi olduğu belirlenirken, burada her gün ortalama 20 kişiye kemeterapi tedavisi uygulanıyor.
Son evre pankreas kanseri teşhisiyle sadece 6 ay ömrü kaldığını öğrenen 56 yaşındaki Larry Boyer, deneysel bir tedavi ile bu zorlu mücadelede galip geldi. Kanserli hücreleri dondurarak tedavi eden yöntem sayesinde, Boyer’in tümörleri büyük ölçüde küçüldü ve kanser belirtileri kayboldu. Boyer, tedavi sürecini tamamladıktan iki yıl sonra hayatta kalmanın verdiği şansın farkında olduğunu belirtti.
#Larry Boyer