Güncelleme Tarihi:
1:Lösemide ilik naklini ortadan kaldıran ilaç
İSVİÇRE'nin önde gelen ilaç firmalarından Novartis ile Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin işbirliğiyle geliştirilen ‘‘Glivec’’ adlı ilaç sayesinde löseminin tedavisinde büyük başarı sağlandığı açıklandı. Bugün San Francisco'da düzenlenecek Hematoloji Kongresi'nde tıp dünyasına tanıtılacak olan ilacın denemelerinde hastaların yüzde 40'ında kesin bir şekilde iyileşme kaydedildiği bildirildi. Gelecek yıl piyasaya çıkarılması planlanan ilacın en önemli özelliği, kemoterapinin aksine zehir içermemesi.
Bugüne kadar lösemi tedavisindeki en etkin iki yol, toksinli kemoterapi uygulaması ve kemik iliği nakliydi. Lösemiye yol açan akyuvar çoğalmasını önleyen Glivec ise zehir içermiyor ve bu ilaç sayesinde çok zor bulunan kemik ilgiği nakline de gerek kalmıyor. İlacın denemelerinde löseminin ikinci ve en zor aşamasını yaşayan hastalar üzerinde de başarılı sonuçlar elde edildi. Hastaların yüzde 20'si iyileşirken, yüzde 60'ı dört haftalık denemeler sonunda iyileşme yönünde belirtiler gösterdi. İlk aşamadaki hastalarda da yüzde 40'lık başarı sağlandı.
2:Tavuk Britney’in yumurtası kanser tedavisinde yeni ilaç
Kopyalanan koyun Dolly'yi tüm dünyaya tanıtan ve çığır açan bilim adamları, bu kez kanserle mücadele eden tavuk yumurtası üretmeyi başardılar. Harika yumurta veren mucize tavuğun adı ‘‘Britney’’... İskoç bilim adamları, tavukların genetik yapılarını değiştirerek farklı ve istenilen proteinlere sahip yumurta üretmelerini sağladılar. Genleri şifrelenen tavukların yumurtalarının akında yer alan proteinler sayesinde, rahim ve göğüs kanserinin tedavisinde kullanılacak ilaçların üretilebileceği belirtiliyor.
Genetik mühendislik harikası olan Britney adındaki tavuğun çarşamba günü Edinburgh'da kamuoyuna tanıtılacağı bildirildi. Roslin Enstitüsü bilim adamlarınca hücrelere yapılan genetik müdahaleyle doğru proteinlere sahip tavukların üretilmesinin sağlandığı kaydedildi.
Genetik mühendisliği ürünü tavukların yılda protein zengini 250 yumurta vermesi bekleniyor.
Gerekli proteinlerin laboratuvarda üretilmesi, çok az miktarda bile olsa hem zor, hem de pahalı bir işlemdi. Bu nedenle de göğüs ve rahim kanserinin tedavisi için etkili ilaçlar üretilemiyordu. Ancak Britney sayesinde bu engel giderildi. Şimdi her bir yumurtadan 100 mg protein elde edilebileceği belirtiliyor. Britney, ABD'deki US Biotech Şireketi ile Roslin Enstitüsü'nüm işbirliği sonucu üretildi.