Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 10:00
ÇARPIK sanayileşmenin de etkisiyle Kocaeli’de, kanser vakalarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. İzmit’te geçen yıl Ağustos ayında faaliyete geçen Kocaeli Devlet Hastanesi’ne bağlı Onkoloji Merkezine 10 ayda başvuran hasta sayısının 12 bin 680 kişi olduğu belirlenirken, burada her gün ortalama 20 kişiye kemeterapi tedavisi uygulanıyor.
Lastik, petrol ve petrol ürünleri, kimya, otomotiv ve yan sanayi başta olmak üzere Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran ve kişi başına düşen 10 bin dolara yaklaşa gelirle ‘Türkiye’nin en zengin ili’ olan Kocaeli’de, bu zenginliğe karşılık kanser vakalarında son yıllarda büyük artış oldu.
Vücuda yerleşen kanserojen maddenin ortalama 15 yıllık kuluçka döneminin ardından canlıları ölüme götüren kanser vakalarının, Kocaeli Bölgesi’nde Türkiye’deki vakaların 4 katına kadar ulaştığı biliniyor. Son yıllarda ise, bölgede kanserden ölüm yaşının ise 17-18’e kadar düşmesi de insanları endişelendiriyor.
AĞIRLIK DİLOVASI’NDA
Özellikle, sanayi kuruluşlarının konut alanlarıyla iç içe girdiği Dilovası Beldesi’nde daha yoğun olan kanser vakalarıyla ilgili olarak, geçen yıl Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde, ‘TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu’ kurulmuş ve burada bir dizi araştırmalar yapılarak, gerekirse beldedeki iki mahallenin sanayi bölgesinden uzaklaştırılarak başka bölgeleri taşınması da gündeme gelmişti.
ONKOLOJİ ÜNİTESİ’NE HASTA AKINI
Daha önce, İstanbul ve Ankara’daki Onkoloji Hastanelerine giden Kocaeli Bölgesi’ndeki kanser hastaları, geçen yıl Ağustos ayında İzmit’te faaliyete geçen üniteye gelmeyle başladı. Ünitenin Radyasyon Onkoloji Uzmanı Dr. Arzu Altınel Erkal’ın verdiği bilgilere göre, 10 aylık süre içinde hastaneye gelen, halen takip ve tedavisi yapılan 12 bin 680 hasta bulunuyor. Onkoloji Ünitesi’nde günde ortalama 20 kişiye de kemoterpi tedavisi uygulanıyor. Bu sayı bazı günler 25 kişiye kadar çıkıyor.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
Ünitede ayrıca Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) kurduklarını da söyleyen Arzu Altınel Erkal şunları söyledi:
“Kocaeli genelinde kanser oldukça yaygın görülüyor. İnsanların kafalarında sürekli bir şüphe oluyor. Sanayi bölgesi olması nedeniyle insanlar bünyelerinde kanser olması şüphesine giriyorlar. Bizim polikliniklere de çok sayıda hastalar başvurunca, biz bunun ünitesini ayırmayı uygun bulduk. Özellikle meme, akciğer ve jinekolojik kanser hastaları araştırmaları yapılıyor. Çünkü kanserde erken teşhis hayat kurtarır.”
Ağustos 2006’da hasta kabul etmeye başladıklarını, bugüne kadar 12 bin 680 hasta başvurduğunu belirten Arzu Altınel Erkal, bunlardan bin 585’ini diğer bölümlere sevk ettiklerini söyledi. Diğer hastaların tedavi ve takibini yaptıklarını anlatan Erkal, hastaların yüzde 60’ının 50 yaş üzerinde. yüzde 40’ının ise 18-50 yaş grubunda olduğunu belirtti.
Ünitede 45 yatak bulunan hastanede kemoterapi uygulaması yapıldığını ve günde ortalama 20 kişiye bu tedavinin uygulandığını, bazen bu sayının 25 kişiye kadar ulaştığını da söyledi.